Kies op maat

Inloggen Menu

Transcultural Nursing

Als verpleegkundige kom je voortdurend in aanraking met mensen die je als anders worden bestempeld dan jij. Hoe kun je er als verpleegkundige voor zorgen dat iedereen ongeacht haar/zijn achtergrond de zorg krijgt die zij/hij nodig heeft?

Een belangrijk doel van transculturele verpleegkunde is het herkennen en bestrijden van racisme en discriminatie. In deze minor staat dus reflectie en bewustwording heel centraal.

Verder zijn er verschillende thema’s waar we gedurende het semester mee aan de slag gaan: culturele antropologie, racisme en discriminatie, spiritualiteit en religie, sekse en gender, geboorte en de dood, culturele communicatie, gezondheidsvaardigheden, transculturele psychiatrie, vluchtelingen, mensenhandel en meisjesbesnijdenis.

Tijdens deze minor is het belangrijk om een praktijkplek te hebben waar je in aanraking komt met mensen met een andere culturele achtergrond. Dit is gelijk je uitgangspunt voor het doen van je case study. Over deze case study schrijf je een artikel. Het is mogelijk om maximaal 10 weken in het buitenland te verblijven.

Leerdoelen

1. The student can recognize and combat racism and other forms of discrimination.

2.The student can explain what low health literacy means and recognize it in practice. The student can assist patients with limited health literacy.

3.The student can explain the social construction of the different themes in this minor.

4.The student can design a case study and make contact with respondents.

5.The student can write an article about his/her case study.

Ingangseisen

Propedeuse HBO

Tijdens de minor moet de student een praktijkplek hebben waarbij zij/hij in contact komt met mensen met een andere culturele achtergrond.

Het is ook mogelijk om voor maximaal 10 weken naar het buitenland te gaan. De student moet van te voren wel aantonen dat de werkplek een goede verantwoorde plek is om de minor te volgen (bijv. niet in een weeshuis).

Toetsing

De toets bestaat uit:

1. Artikel - Dit gaat over de case study waar aan gewerkt is tijdens het semester.

2. Portfolio  - Deze bestaat uit verschillende opdrachten die gedurende het semester gemaakt worden.

3. Reflectieverslag

Rooster

Wordt t.z.t bekendgemaakt door de opleiding.

Er is in ieder geval 1 lesdag per week.

Voor de buitenlandvariant geldt dat een student maximaal 10 weken naar het buitenland gaat in deze periode.