Your future in food!
Nieuw! Minor beschikbaar vanaf september 2026
De voedingssector biedt enorme kansen! Welk product zet jij straks op de markt? Ontdek jouw mogelijkheden met Your future in food aan de HAN!
In deze minor onderzoek, bedenk en ontwikkel je een nieuw voedingsproduct. Je leert hoe alle onderdelen binnen een voedingsbedrijf samenwerken, van productontwikkeling tot kwaliteit en business, en je krijgt inzicht in de gehele voedingsketen. Zo ontdek je hoe voeding, trends, gezondheid, kwaliteit en business samenkomen.
Je werkt aan een echte praktijkopdracht uit de voedingsmiddelensector en ontwikkelt samen met studenten van verschillende opleidingen een duurzaam foodproduct dat klaar is voor verkoop. Na deze minor weet je precies hoe de keten werkt en hoe jij daar als professional het verschil kunt maken.
onderwerpen
Je gaat in deze minor aan de slag met:
- Trends en consumentenbehoeften
- Voedingswaarden en ingrediëntenfunctionaliteit
- Productieprocessen
- Verpakkingen, etikettering en warenwet
- Smaak- en belevingstesten
- Belangen van stakeholders
- Win-win-win voor consument, milieu en het bedrijf
Soort minor
Dit is een verbredende minor. In een verbredende minor ontwikkel je je beroepscompetenties in een andere/bredere context.
Blokminor
Deze minor is een blokminor. De minor wordt 1 of 2 keer per jaar als een blok in een semester aangeboden.
Leerdoelen
Waarom kiezen?
Omdat deze minor…
- praktijkgericht én creatief is;
- je laat kennismaken met de grootste industriële sector van Nederland;
- je toekomstkansen vergroot;
- je leert denken in duurzame en ondernemende oplossingen;
- eindigt met een concreet, zelf ontwikkeld voedingsproduct als resultaat.
Competenties
- Je creëert meervoudige waarde voor de organisatie én andere stakeholders binnen de Food Business door oplossingen, aanbevelingen en/of innovaties voor te stellen die een win-win-win situatie mogelijk maken.
- Je speelt in op kansen die logisch voortkomen uit relevante trends en ontwikkelingen, marktbehoeften en inzichten vanuit onderzoek, om bij te dragen aan de toekomstbestendigheid Food Business.
- Je verzamelt en vergelijkt, op een gestructureerde wijze, informatie uit verschillende relevante data- of informatiebronnen binnen de Food Business, selecteert hieruit de juiste, betrouwbare informatie, vat deze samen en rapporteert dit.
- Je werkt, in een complexe praktijksituatie, constructief samen met verschillende disciplines binnen de organisatie en/of verschillende stakeholders binnen de Food Business, hebt oog voor hun individuele belangen/doelen en creëert zo synergie of een compromis.
Ingangseisen
Voor wie?
Deze minor is bedoeld voor derde- of vierdejaars bachelorstudenten die geïnteresseerd zijn in de wereld van food en business. Ervaring met voeding is niet nodig, nieuwsgierigheid wél.
Voorwaarden voor deelname
De student heeft de propedeuse afgerond.
Studenten van Food and Business (HAN) kunnen deze minor niet volgen.
Literatuur
De benodigde literatuur (readers, artikelen etc.) wordt digitaal ter beschikking gesteld via Brightspace.
Rooster
Er wordt vanuit gegaan dat studenten van maandag t/m vrijdag beschikbaar zijn, dus bijbaantjes of andere vakken van maandag t/m vrijdag (8.45-17.30 uur) volgen is geen optie.
De minor duurt 21 weken en naar verwachting ben je drie dagen per week aanwezig. De overige dagen werk je zelfstandig en/of met je medestudenten.
Het rooster zal vlak voor aanvang (ongeveer 1 tot 3 weken) van de minor bekend worden gemaakt.
Werkvormen
- Hoorcolleges
- Werkcolleges
- Projectopdrachten
- Gastsprekers
- Workshops
Toetsing
Het eindcijfer wordt bepaald op basis van een productdemonstratie met je projectgroep waarbij jullie je eindproduct presenteren (40%) en een individueel eindgesprek waarbij je toelicht wat jouw bijdrage tijdens het project is geweest (criteriumgericht interview, 60%). Beide vinden plaats aan het einde van de 21 weken. Voor beide onderdelen geldt een minimaal vereiste score van 5,5.
Productdemonstratie projectgroep
- De groep verzamelt en vergelijkt, op een gestructureerde wijze, informatie uit verschillende relevante data- of informatiebronnen binnen de Food Business en vertaalt deze kennis naar een nieuw voedingsconcept.
- De groep ontwikkelt een nieuw voedingsproduct voor een bepaalde doelgroep en kan toelichten hoe het product tot stand is gekomen.
- De groep brengt de verschillende behoeften, wensen en eisen van de stakeholders met elkaar in verbinding en creëert zo synergie of een compromis.
Criteriumgericht interview individueel
- De student kan de relevante stappen uit de onderzoekscyclus toelichten en aangeven hoe deze stappen zijn toegepast. De student kan de kwaliteit van het onderzoek evalueren.
- De student onderbouwt op welke manier meervoudige waarde is gecreëerd met het product/concept van de groep en maakt inzichtelijk wat die waarde is voor de verschillende stakeholders
Aanvullende informatie
Voor inhoudelijke informatie:
Yvonne Span
E-mail: Yvonne.Span@han.nl
Inschrijven? Goed om te weten!
- Bij minoren die starten in september vindt, ná de inschrijfperiode in de maand maart, een loting plaats in april áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
- Bij minoren die starten in februari vindt, ná de inschrijfperiode in de maand oktober, een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.
Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.
Schrijf je op tijd in!
Let op:
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.
Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten.
Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/