Overheid en Recht
Government and law
Bestuursrecht saai? Wel nee! Volg de minor Overheid en Recht bij de HAN University of Applies Sciences en ervaar zelf hoe dynamisch en veelzijdig het Bestuursrecht is.
Deze minor is volledig gefocust op werken in het bestuursrecht. Je ervaart in deze minor hoe het is om te werken in het bestuursrecht. Deze minor bestaat uit vier onderdelen, die hierna nog worden besproken.
Soort minor
Dit is een verdiepende minor. In een verdiepende minor specialiseer je je verder binnen je eigen beroep(profiel). Deze minor is met name gericht op studenten die na hun studie in het bestuursrecht bij de (de)centrale overheid willen werken.
Leerdoelen
Beoordeel zelf of de leerdoelen van deze minor aansluiten op jouw wensen en eisen
Vreemdelingenrecht (inclusief Procespraktijk Vreemdelingenrecht)
Ben jij benieuwd hoe het Nederlandse en Europese vreemdelingenrecht is opgebouwd? Wil je leren hoe je als juridisch professional betrokkenen kan bijstaan in vreemdelingenzaken? In deze praktijkgerichte minor ontwikkel je zowel je inhoudelijke juridische kennis als je procesvaardigheden.
Je verdiept je in verblijfsvergunningen, zowel binnen de reguliere als de asielprocedure, evenals in Europese en internationale regelgeving en de rechtsbescherming van vreemdelingen. Daarbij ontwikkel je het vermogen om vreemdelingenrechtelijke vraagstukken zorgvuldig te analyseren en juridisch te kwalificeren.
Naast de inhoudelijke verdieping werk je aan je procesvaardigheden. Je leert dossiers analyseren, juridisch adviseren en optreden als juridisch vertegenwoordiger tijdens (gesimuleerde) zittingen. Tijdens deze zittingen bepleit je onderbouwde standpunten, waarbij je effectief gebruikmaakt van wet- en regelgeving, jurisprudentie en argumentatie
Jurist in de overheidspraktijk
In dit vak ga je aan de hand van drie verschillende dossiers uit de praktijk aan de slag met beroepsproducten. Elk dossier wordt geïntroduceerd in een gastles met een spreker uit de beroepspraktijk. Deze spreker zal studenten een kijkje in de keuken geven en vertellen hoe een praktijkorganisatie aan de slag gaat met een dossier. Een inhoudelijke vakdocent geeft studenten uitleg over de juridische achtergrond, waarna studenten zélf aan de slag gaan met het opstellen van een beroepsproduct. Een aantal voorbeelden van onderwerpen waarover je adviseert:
- Er moet nieuw beleid komen in een gemeente over de plaatsing van windmolens. Jij moet de gemeenteraad adviseren over welke eisen er aan windmolens moeten worden gesteld in de gemeente;
- Het college van B&W heeft een vergunning geweigerd op basis van de Wet Bibob. De belanghebbende gaat in bezwaar: aan jou de taak om de procedure bij de rechtbank te voeren;
- Bij de gemeente is er een klacht binnengekomen naar aanleiding van het handelen van een ambtenaar. Jij moet dit klachtendossier tot een goed einde brengen, waarbij je alle belangen die meespelen in de gaten moet houden.
Fysiek domein in de praktijk
Het vak Fysiek domein in de praktijk richt zich op actuele vraagstukken binnen de leefomgeving, zoals ruimte, mobiliteit, milieu en water. Studenten werken aan realistische opdrachten en ontwikkelen hierbij concrete beroepsproducten, zowel vanuit de kant van de overheid (bijvoorbeeld een beleidsstuk) als de burger (een bezwaarschrift tegen een vergunning). Studenten doen ook verdiepende kennis op over de Omgevingswet en alle bijbehorende AMvB’s, waardoor zij klaar zijn om in het omgevingsrecht te werken bij de (de)centrale overheid.
Juridische aspecten in de energietransitie.
Als er één onderwerp de laatste jaren relevant is geworden binnen het bestuursrecht, dan is het wel duurzaamheid en energietransitie. Studenten leren in dit vak hoe juridische kaders bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Thema’s als klimaatwetgeving en milieurecht komen aan bod. Ook wordt aandacht besteed aan de rol van bedrijven en (met name) de overheid in de energietransitie. Met dit vak heb je straks een goede basis om binnen het juridische werkveld met duurzaamheid aan de slag te gaan!
Competenties
- Analyseren
- Adviseren
- Beslissen
- Belangen behartigen
- Organiseren
Ingangseisen
INGANGEISEN
Een minor wordt pas interessant als deze aansluit op je HAN-opleiding en/of je beroepsprofiel, van het juiste niveau is en niet overlapt met je major.
Voor wie?
Voor wie?
Deze minor is bedoeld voor studenten HBO-Rechten (of een vergelijkbare juridische opleiding) die zich willen specialiseren in het Bestuursrecht en praktische (proces)ervaring willen opdoen. De minor Overheid en Recht richt zich op de dagelijkse werkzaamheden van een jurist bij:
- Gemeente
- Provincie
- Immigratie en Naturalisatiedienst
- Vluchtelingenwerk
- Adviesbureaus
- Advocatuur
Voorwaarden voor deelname
Het is aan te raden dat de module Rechtsbescherming tegen de overheid (of een vergelijkbaar vak in het bestuurs(proces)recht) en Jurist in het fysieke domein is behaald.
Goed om te weten
Houd er rekening mee dat de locatie van deze minor niet vast staat. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen wordt deze minor in Arnhem of Nijmegen gegeven.
Rooster
Houd rekening met de volgende roostergegevens voor deze minor.
Rooster
Deze minor heeft ongeveer 15 contacturen per week
Werkvormen
- Hoorcolleges
- Werkcolleges
- Beroepsproducten / Projectopdrachten
Blokminor
Deze minor is een blokminor. De minor wordt 1 of 2 keer per jaar als een blok in een semester aangeboden.
Toetsing
Toetsing van deze minor gebeurt op de volgende wijze:
- Tentamens
- Beroepsproducten / portfolio
- Mondelinge presentatie/verdediging
Je moet per onderdeel/opdracht minimaal een 5,5 behalen.
Aanvullende informatie
Houd er rekening mee dat de locatie van deze minor niet vast staat. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen wordt deze minor in Arnhem of Nijmegen gegeven.
Voor inhoudelijke informatie:
Robin Link
e-mail: Robin.Link@han.nl
Inschrijven? Goed om te weten!
- Bij minoren die starten in september vindt, ná de inschrijfperiode in de maand maart, een loting plaats in april áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
- Bij minoren die starten in februari vindt, ná de inschrijfperiode in de maand oktober, een loting plaats in november áls er op dat moment meer inschrijvingen zijn dan beschikbare plaatsen.
Bij de minoren waar nog plaats is, geldt daarna tot aan de sluiting van de inschrijfperiode:
zodra een minor vol is, wordt deze gesloten, vol = vol.
Daarnaast geldt dat als het aantal aanmeldingen na vier weken ruim onder de norm ligt; deze minor mogelijk wordt teruggetrokken. Dus heb je interesse, meld je direct aan.
Schrijf je op tijd in!
Let op:
Voor HAN studenten geldt dat zij zich, in geval van uitloten of geen doorgang van de eerste keuze NA de periode van besluitvorming (deze duurt een volledige maand), kunnen herinschrijven. Dit kan alleen op de dan nog beschikbare minoren die plaatsen vrij hebben.
Ook dan geldt: zodra een minor vol is, wordt deze gesloten.
Een goed overzicht van de HAN minoren kun je vinden in de minoren app! De app is bereikbaar via: http://www.minoren-han.nl/