Kies op maat

Inloggen Menu

LCA: meten is weten!

Heeft duurzaamheid jouw belangstelling? En kijk je graag verder dan je neus lang is? Dan is deze 10-weekse minor ‘LCA: meten is weten!’ echt iets voor jou. Want veel bedrijven zeggen vol overtuiging dat ze druk bezig zijn met duurzaamheid. Maar is dat ook echt zo? En hebben hun stappen het gewenste effect? De enige manier om daarachter te komen is om het te meten. En dat is precies wat we gaan doen in deze minor.

Tijdens de minor maak je kennis met de Life Cycle Analysis (LCA). Dat is  een tool die bedrijven en organisaties vaak inzetten voor het maken van een goed implementatieplan om duurzamer te werken. De LCA is een methode die de milieubelasting van een product berekent, van grondstof tot eindgebruiker. Er wordt gekeken naar winning van  grondstoffen, productie, transport, consumentengedrag en afvalverwerking.  De eerste week maken we kennis met elkaar en met de partnerbedrijven in de regio. We bekijken wat  duurzaamheid nu eigenlijk precies is en vanuit welke invalshoeken je ernaar kunt kijken. Daarna duiken we in de strategievorming van bedrijven en organisaties: het begrijpen van die strategie is essentieel als je een duurzaamheidsplan wil integreren in de strategie.  Vervolgens ga je aan de slag met de LCA en je schrijft aan de hand van de uitkomsten een implementatieplan voor een bedrijf. Je mag gebruik maken van de partnerbedrijven van de HAS die actief zijn in agro,  food en de ruimtelijke omgeving. Ondersteund door docenten van de HAS en professionals van Blonk Consultancy moet je het plan binnen 7 weken opleveren. We sluiten de minor af met een event in de regio.  Daarna kun je jezelf een young professional noemen met ervaring in het uitwerken van een LCA. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als interne ‘sustainability officer’ of als extern adviseur.   

Leerdoelen

Na deze minor:

• heb je inzicht in duurzaamheidstheorieën en duurzaamheidsdenken. 
• ben je in staat om het verband te leggen tussen de visie en strategie van een organisatie en de implementatie van duurzaamheidsmaatregelen.
• heb je inzicht in LCA-methoden en kun je een van deze methodes op startersniveau toepassen.  
• ben je in staat om op startersniveau op basis van een LCA-methode een veranderplan te schrijven voor een bedrijf of organisatie. 

Ingangseisen

  • Affiniteit met duurzaamheidsvraagstukken en specifiek de methode LCA.
  • Interesse in veranderprocessen binnen bedrijven en organisaties.
  • Interesse in het werken met cijfers.

Literatuur

Boekenlijst wordt na toelating gedeeld. LCA is een internationale methode. Een deel van het studiemateriaal (tutorials, artikelen) is dan ook in het Engels. 

Rooster

De minor duurt 10 weken met een studiebelasting van 40 uur per week. Twee dagdelen per week wordt je verwacht in Venlo voor Q&A sessies, discussie- en reflectiemomenten, gastlessen en ontmoetingen met je tutorgroep. Eén à twee dagen in de week ga je aan de slag bij het projectbedrijf. De overige momenten heb je nodig voor zelfstudie en voorbereidingen voor de dagdelen in Venlo, individueel en met je tutorgroep.

Toetsing

De toetsing richt zich op het product dat je oplevert voor het projectbedrijf (adviesrapport of eindpresentatie bijvoorbeeld). Daarnaast vragen we jou om je eigen visie op duurzaamheid weer te geven.