Kies op maat

Inloggen Menu

LCA: meten is weten!

Veel bedrijven willen aan de slag met duurzaam werken. Maar hoe goed slagen zij hierin? En hebben hun stappen het gewenste effect? De enige manier om het antwoord daarop te vinden is om het te meten. En dat is precies wat we gaan doen in deze 10-weekse minor ‘LCA: meten is weten!’.  

Beschrijving programma:

Tijdens de minor maak je kennis met de Life Cycle Analysis (LCA). Dat is een methode die de milieubelasting van een product berekent, van grondstof tot eindgebruiker. Je doorloopt een aantal stappen van het productieproces en brengt in kaart waar en wat de milieuschade is. Op basis van een internationale database bereken je vervolgens de impact.  

Dit deel van de minor verzorgen we samen met Blonk Consultancy. Blonk Consultancy is dé expert in de wereld van LCA's in de agro en food sector. Je gaat rechtstreeks in gesprek met een expert die dagelijks met deze materie bezig is.  

 

Je schrijft een verbeterplan voor een bedrijf. Je mag gebruik maken van de partnerbedrijven van de HAS. Ondersteund door docenten van de HAS en professionals van Blonk Consultancy lever je binnen 8 weken je plan al op. 

 

Naast de LCA duiken we ook in de strategie van bedrijven en organisaties. Als je een goed plan wilt schrijven, dan is het belangrijk dat je het projectbedrijf goed begrijpt. Zo wordt de kans groter dat je plan écht aansluit en uitgevoerd gaat worden.   

 

 

Na deze minor kun je jezelf een young professional noemen met ervaring in het uitwerken van een LCA. Deze kennis en vaardigheden kan je inzetten als interne ‘sustainability officer’ of als extern adviseur.  

 

Leerdoelen

Na deze minor:

• heb je inzicht in duurzaamheidstheorieën en duurzaamheidsdenken. 
• ben je in staat om het verband te leggen tussen de visie en strategie van een organisatie en de implementatie van duurzaamheidsmaatregelen.
• heb je inzicht in LCA-methoden en kun je een van deze methodes op startersniveau toepassen.  
• ben je in staat om op startersniveau op basis van een LCA-methode een veranderplan te schrijven voor een bedrijf of organisatie. 

Ingangseisen

  • Affiniteit met duurzaamheidsvraagstukken en specifiek de methode LCA.
  • Interesse in veranderprocessen binnen bedrijven en organisaties.
  • Interesse in het werken met cijfers.

Literatuur

Boekenlijst wordt na toelating gedeeld. LCA is een internationale methode. Een deel van het studiemateriaal (tutorials, artikelen) is dan ook in het Engels. 

Rooster

De minor duurt 10 weken met een studiebelasting van 40 uur per week. Twee dagdelen per week wordt je verwacht in Venlo voor Q&A sessies, discussie- en reflectiemomenten, gastlessen en ontmoetingen met je tutorgroep. Eén à twee dagen in de week ga je aan de slag bij het projectbedrijf. De overige momenten heb je nodig voor zelfstudie en voorbereidingen voor de dagdelen in Venlo, individueel en met je tutorgroep.

Toetsing

De toetsing richt zich op het product dat je oplevert voor het projectbedrijf (adviesrapport of eindpresentatie bijvoorbeeld). Daarnaast vragen we jou om je eigen visie op duurzaamheid weer te geven.