Challenge Sustainability
Complexe duurzaamheidsvraagstukken staan in deze minor centraal. Samen met je medestudenten, docenten en lectoren kom je in actie om in een multidisciplinaire omgeving de mogelijkheden te onderzoeken om duurzaam impact te maken.
Beschrijving programma:
De minor ‘Challenge Sustainability’ van HAS green academy is een programma van 20 weken dat studenten uit verschillende opleidingen met elkaar verbindt om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling. Het programma is ontwikkeld door de afdeling Milieukunde op basis van de principes van Challenge Based Learning. Complexe duurzaamheidsvraagstukken staan in deze minor centraal. Samen met je medestudenten, docenten, lectoren en werkveld kom je in actie om oplossingen te bedenken en impact te maken. Het programma bestaat uit groepscoaching, excursies , gastlessen en werkcolleges om je te vormen tot een duurzame professional, Er is volop ruimte voor eigen invulling door studenten en die inbreng wordt ook van je verwacht. Je creëert dus écht je eigen leeromgeving. Op basis van je eigen drijfveren krijg je de kans om met een groepje een project samen te stellen, waarbij je oplossingen gaat bedenken voor een uitdagend duurzaamheidsvraagstuk: jouw eigen CHALLENGE! Kortom: wil je samen met anderen bijdragen aan verduurzamen? ‘Join the green team, change the game!
Leerdoelen
Leeruitkomsten beschrijving
LUK1
De student formuleert een betekenisvolle uitdaging door te reflecteren op eigen waarden en interesses die zowel persoonlijk als maatschappelijk relevant is. Dit doet hij door een passend Big Idea te kiezen, deze te analyseren, essentiële vragen te stellen en een concrete Challenge te definiëren. Daarbij past de student effectieve onderzoeks-, reflectie en communicatietechnieken toe en legt hij de basis voor een iteratief leerproces binnen Challenge Based Learning.
LUK2
De student geeft een gestructureerd gezamenlijk leerproces vorm door gerichte onderzoeksvragen te stellen en relevante bronnen en activiteiten te selecteren om deze te kunnen beantwoorden. De student past geleerde onderzoeks- en samenwerkingsvaardigheden toe, analyseert informatie en evalueert bronnen kritisch, zodat er een stevige basis ontstaat voor het ontwerpen van een oplossing.
LUK3
De student ontwerpt in teamverband een haalbare en onderbouwde oplossing door onderzoeksresultaten en inzichten uit de Investigate-fase te integreren, rekening houdend met haalbaarheid, impact en implementatie in een echte context, zodat deze oplossing aansluit bij de Challenge en verder ontwikkeld kan worden binnen de ACT fase. (leveren hier 'methode' ook summatief in)
LUK4
De student test en verbetert een oplossing door deze (als pilot/prototype) in de praktijk te implementeren en op basis van feedback en dataverzameling te optimaliseren, waarbij stakeholders nauw worden betrokken. Daarnaast evalueert de student de impact die gemaakt is binnen het gekozen thema (big idea).
LUK5
Je bent in staat om (de context van) het adviesproduct te relateren aan jouw persoonlijke overtuigingen en reflecteert daarbij op eigen handelen.
Ingangseisen
Studenten moeten als specialist kunnen optreden en hebben hier ervaring mee opgedaan in een werkomgeving (stage). Voor de minor gelden de volgende toegangsvereisten.
Voor studenten van hogescholen:
• Minimaal 100 ECTS-credits van de vakken van de opleiding
• Minimaal 30 ECTS-credits van een stage
Voor studenten van universiteiten:
• Minimaal 80 ECTS-credits van de vakken van de opleiding
• Minimaal 20 ECTS-credits van een stage
Rooster
De minor duurt 20 weken met een sbu van 40 uur per week. Je dient 2 (à 3) hele dagen per week aanwezig te zijn voor de groepsbijeenkomsten. De overige dagen werk je zelfstandig en/of met je medestudenten. Er worden buiten de reguliere lessen ook gastlessen en excursies verzorgd. Hierbij wordt aanwezigheid van je verwacht.
Toetsing
Toetsing De specialisatie bestaat uit vijf opdrachten die worden beoordeeld om deze cursus te voltooien.
Product Groep/individueel Weging Minimum grade
Product 1: Project plan Groep V/NV V
Product 2: Adviesproduct Groep 50% 5,5
Product 3: Discussie op onderzoek Individueel 50% 4
Product 4: Participatietest Individueel V/NV V
Product 5: Reflectie Individueel V/NV V