Kies op maat

Inloggen Menu

Betekenisvol ondernemen

Ben je ondernemend? Wil je jouw steentje bijdragen aan een betere wereld voor mens, dier, milieu of natuur? Wil je echt aan de slag met jouw eigen passie? En zie je het zitten om zelf vorm geven aan je eigen leren, samen met een gemotiveerde groep studenten? Dan is de 20-weekse minor Betekenisvol Ondernemen iets voor jou.

Jouw persoonlijke ontwikkeling staat centraal in deze module.  Je gaat in vrijheid werken aan een volledig zelf gekozen betekenisvol project dat je individueel uitvoert. Je kiest dat project vanuit je passie en je talenten en gaat op zoek naar je 'ikigai'. Dat is een Japans begrip dat het best te vertalen is met 'de reden van je bestaan vinden'. Daarnaast werk je in de eerste 10 weken samen met andere studenten aan een betekenisvol groepsproject. Tevens maak je deel uit van een ‘learning community’, waarin studenten, docenten, coaches en externe learning partners samenwerken, leren en elkaar uitdagen. Zo wordt er een open en actieve leeromgeving gecreëerd waarin je in eigen tempo en met je eigen leervragen aan de slag kunt. We dagen je uit om zoveel mogelijk externen te ontmoeten om je verder te helpen en te inspireren, maar ook om te onderzoeken hoe jouw project kan aansluiten bij je doelgroep.

Leerdoelen

Je werkt aan de volgende competenties:                         

1. Skills into action: zelfsturing, zelfreflectie, kwaliteiten inzetten, motivatie, en leren door te doen                            2. Research & connection: probleemanalyse van een betekenisvol idee en doelgroep, idee omzetten in concreet project en testen in pilot, kritische kijk op eigen projectresultaten, verbinden en samenwerken met stakeholders.

Ingangseisen

HBO eerste en tweede jaar en één derde jaarsstage. Daarnaast een leergierige en open houding en een actieve bijdrage aan de de learning community

Literatuur

We werken met het boek ‘Ontdek je sterke punten 2.0’  van Tom Rath (kosten circa 20 euro). Andere boeken zijn niet verplicht om aan te schaffen.

Rooster

De minor duurt 20 weken met een sbu van 40 uur per week. Je dient 2 (à 3) hele dagen per week aanwezig te zijn voor de learning community. De overige dagen werk je zelfstandig en/of met je medestudenten.

Toetsing

Door actief aan de slag te gaan met betekenisvolle projecten zet je stappen in je persoonlijke ontwikkeling. Door hierop te reflecteren en het proces en de resultaten met coaches te bespreken, verzamel je bewijslasten voor je portfolio. De mate waarin je uiteindelijk de competenties beheerst en aantoonbaar maakt in je eindportfolio én het mondelinge assessment bepalen het eindcijfer voor deze module.

Aanvullende informatie

1. Video:
https://www.youtube.com/watch?v=jnUJp9Ur-ek         

2. Voorafgaand aan de minor is er een intake om kennis met je te maken en je motivatie te bespreken. Stuur daarvoor z.s.m. maar uiterlijk 1 juni je motivatie naar betekenisvol_ondernemen@has.nl. Ook evt vragen kun je daar stellen.                                                                 

3. Quote van student Jilly Sarpong:
“Ik ben oprecht blij dat ik voor Betekenisvol Ondernemen heb gekozen. Ik heb zoveel geleerd over mijzelf als persoon én als jonge ondernemer. Mijn project heeft verschillende gedaantes gehad waaruit iets heel moois is opgebloeid. Binnen de studentengroep kon ik volledig mezelf zijn en ben ik verschillende uitdagingen aan gegaan. Zo kon ik ontdekken hoe ik te werk ga, wat ik belangrijk vind en hoe ik mezelf nog wil ontwikkelen.” 

Kosten voor deze minor liggen tussen de 60-80 euro.