Kies op maat

Inloggen Menu

Betekenisvol ondernemen

Betekenisvol ondernemen

 • Ben je ondernemend?
 • Wil je jouw steentje bijdragen aan een betere wereld op gebied van mens, dier, milieu of natuur?
 • Wil je nu eens echt aan de slag met jouw eigen passie?

 

Dan is de 20-weekse minor Betekenisvol Ondernemen iets voor jou.

Binnen deze module word je meegenomen in een proces van persoonlijke ontwikkeling. Je gaat in vrijheid werken aan een volledig individueel zelf gekozen betekenisvol project, wat je kiest vanuit je passie en talenten. Daarnaast werk je in de eerste 10 weken samen met andere studenten aan een betekenisvol groepsproject. Je werkt in een zogenaamde ‘learning community’ met studenten van verschillende opleidingen binnen en buiten HAS Hogeschool.

 

Ikigai

Deze module is gebaseerd op het Ikigai-model. Ikigai is de ultieme combinatie van je talenten, passie, missie, beroep en roeping. In Okinawa, in Japan worden mensen gemiddeld heel oud. Behalve dat deze mensen gezond leven, leven ze hun ikigai. Ikigai betekent letterlijk vertaald ‘doel van het leven’ oftewel ‘purpose in life’. Ikigai gaat over je beroep uitoefenen of geld verdienen op zo'n manier dat je je talenten inzet, doet wat je leuk vindt en wat betekenisvol is voor de wereld. in de module Betekenisvol Ondernemen ga je aan de slag met jouw eigen ikigai. Je gaat een zelfanalyse doen, die je later gaat vertalen in een aanpak voor een eigen betekenisvol project of zelfs een eigen onderneming. Hierbij ga je actief op zoek naar partijen met wie je kunt samenwerken of waar je iets van kunt leren.

Learning community

Er zijn wekelijkse bijeenkomsten met de klas, je projectgroep en je eigen coachgroep. Je werkt met elkaar in een zogenaamde learning community. Dit is een off- en online ruimte waarin studenten, docenten en learning partners samenwerken, leren en elkaar uitdagen. Elke student, docent en learning partner heeft een bepaalde rol en/of taak om ervoor te zorgen dat er continue een actieve leeromgeving is, waarin de studenten in het eigen tempo en met de eigen leervragen aan de slag kunnen gaan.

We dagen je uit om zoveel mogelijk externen te ontmoeten om je verder te helpen met je project, maar ook om te onderzoeken hoe jouw project kan aansluiten bij je doelgroep.

Per groep van 4-6 studenten is er een coach, bij wie je ook terecht kan voor individuele gesprekken. De rol van je coach is enerzijds coaching van je proces en anderzijds sparringpartner voor je project.

Leerdoelen

Leerdoelen

Tijdens deze module werk je aan de volgende competenties:

 

 1. Into action: motivatie en idee omzetten in concreet project
 2. Research: probleemanalyse betekenisvol idee, doelgroep onderzoek, pilot testen
 3. Skills: leren door te doen, zelfreflectie en samenwerking
 4. Impact: waarde creëren, mobiliseren anderen, communicatie en interactie

Aanvullende informatie

Meer informatie en aanmelding

Mocht je geïnteresseerd zijn, meld je dan via onderstaande inschrijvingsprocedure aan en dan spreken we je graag om kennis te maken en je motivatie te bespreken. We sturen je desgewenst extra informatie toe.

 1. Schrijf ons een mail z.s.m., maar uiterlijk vóór 30 juni 2020
 2. Voeg een motivatiebrief toe
 3. Overleg met je eigen opleiding/school of deze specialisatie mogelijk is voor jou
 4. Kennismakingsgesprek (eventueel online)
 5. Start programma 31 augustus 2020

 

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je mailen naar: betekenisvol_ondernemen@has.nl

Ingangseisen

Ingangseisen

Minimaal 150 credits hebben gehaald van jaar 1,2 en 3 van een erkende hbo-opleiding (max. 30 credits studievertraging hebben).

Toetsing

Voor deze competenties doe je een nulmeting, tussenmeting en eindmeting, zodat je je eigen vooruitgang kunt monitoren. Je houdt een logboek bij, maakt een portfolio en schrijft reflecties waarin je laat zien hoe je deze competenties ontwikkelt. Het portfolio bevat onder andere je onderzoeksplan en persoonlijk ontwikkelplan, resultaten van individuele en groepsactiviteiten, presentaties, deel- en eindproducten en reflecties op je persoonlijke ontwikkeling.

Literatuur

Literatuur en kosten

We werken met het boek ‘Ontdek je sterke punten’  (Buckingham & Clifton, kosten circa 20 euro). Andere boeken zijn niet verplicht om aan te schaffen. We vragen wel een eigen bijdrage van 130 tot 150 euro. Deze zijn bedoeld voor het driedaagse introductiekamp, excursies, gastlessen en andere gezamenlijke activiteiten.

Rooster

Rooster

De minor duurt 20 weken met een sbu van 40 uur per week. Je wordt verwacht minimaal 2 hele dagen per week aanwezig te zijn voor de learning community. De overige 3 dagen plan je zelfstandig in met je medestudenten.