Kies op maat

Inloggen Menu

Ondernemerschap en Management in Zorg en Welzijn (OMZW)

In deze minor komen ondernemerschap en management aan de orde vanuit de optiek van de zorg- en welzijnsprofessional. 

Het werkveld heeft grote behoefte aan zorg- en welzijnsprofessionals met een ondernemende houding. Professionals die de ontwikkelingen in de ‘markt’ vertalen in vernieuwde of nieuwe producten en diensten in zorg en welzijn die niet alleen voldoen aan de vraag, maar ook organisatorisch en financieel haalbaar zijn.

Deelname aan deze minor geeft jou de tools en vaardigheden om aan bovenstaand profiel te voldoen. Na afloop van de minor heb je oog voor de markt, kun je creatieve oplossingen verzinnen en samenwerken met álle betrokkenen. Je bekijkt oplossingen integraal (inhoudelijk, organisatorisch, financieel) en weet hoe je binnen een bestaande organisatie vernieuwingen voor elkaar kunt krijgen.

Zaken die aan de orde komen zijn:

  • Je eigen ondernemende houding en je eigen gedrag

Hoe kun jij dit als persoon ontwikkelen? Dit is een belangrijk onderdeel waar je gedurende de gehele minor aan werkt.

  • Theorie Management en Ondernemerschap in Zorg en Welzijn Management, organisatiekunde, zorgmarketing, marktwerking, ondernemerschap, bedrijfskunde etc.
  • Managementvaardigheden

Welke vaardigheden heb je nodig om te kunnen managen, te ondernemen, te veranderen, te coachen bij verandering en samenwerking te bevorderen? Hoe kun je anderen motiveren en inspireren?

  • Ondernemerschap

Hoe kunnen zorg- en welzijnsorganisaties ondernemen, vernieuwen en innoveren? Hoe kom je tot slimme betaalbare oplossingen waar behoefte aan is, en hoe ‘verkoop’ je dit?

  • Mensen en Middelen

Wat heb je nodig om vernieuwingen en innovatie goed en efficiënt te organiseren? Hoe zorg je dat alles financieel ‘uit’ kan, hoe kun je aan geld komen?

  • Verandermanagement en Innovatie in Zorg en Welzijn

Theorie over verandermanagement en innovatie wordt gekoppeld aan verandervraagstukken uit de praktijk.

  • Project

Gedurende de minor werk je aan een project binnen een zorg of welzijnsinstelling. Je kunt ook zelf een idee voor een project inbrengen. Of een eigen onderneming opzetten. In alle gevallen doe je dit met een klein groepje studenten van verschillende studierichtingen. Je sluit de minor af met een presentatie over dit project aan een panel van managers en ondernemers.

Leerdoelen

De student heeft een ondernemende houding, weet hoe te komen tot een nieuw product of dienst in zorg of welzijn, en kan dit “verkopen”.

De student weet welke vaardigheden van belangzijn om vernieuwingen te creëren en samen te werken De student weet wat er komt kijken bij de bedrijfsvoering van een organisatie in de zorg of welzijnen daarbij de rol van personeelsmanagement en bedrijfseconomie.

De student weet hoe je (multidisciplinaire) samenwerking kan bevorderen en zelf samenwerken in een multidisciplinaire groep.

De student heeft zicht op factoren die van belang zijn bij het doorvoeren van veranderingen en innovaties.

Aanvullende informatie

Er worden (werk) colleges, workshops en trainingen aangeboden. Daarnaast wordt er aan opdrachten gewerkt en moet er in een multidisciplinaire groep een project (vraagstuk uit de praktijk) uitgewerkt worden.

Hierbij bestaat ook de keuzemogelijkheidmogelijkheid  om een ondernemingsplan voor een eigen op te zetten praktijk.

Ingangseisen

De minor is bedoeld voor 3e en/of 4e jaars studenten van HBO opleidingen.

Instapvoorwaarde: propedeuse en 45 EC in de hoofdfase.

Toetsing

Tentamen

Opdrachten

Projectdocumenten en projectresultaat

Rooster

Wordt te zijner tijd bekend gemaakt