Kies op maat

Inloggen Menu

Minor Toegepaste Psychologie

Ben je geïnteresseerd in mensen en hun gedrag? Ben je nieuwsgierig naar waarom mensen doen wat ze doen en hoe je als coach, begeleider of trainer een bijdrage zou kunnen leveren aan het vergroten van de mentale gezondheid, veerkracht en welbevinden van anderen? Wil je je kennis en vaardigheden over mensen en hun gedrag vergroten als aanvulling op je eigen studie/vakgebied en ben je bereid hier een half jaar fulltime aan te werken? Dan is deze minor iets voor jou!

'Mensen en hun gedrag'

Er is bijna geen beroep te bedenken waarin je niet te maken hebt met (het gedrag van) andere mensen. Of het nu gaat om een klant, cliënt, patiënt, consument, collega of je leidinggevende, we werken vrijwel allemaal met en voor mensen. Wat je doel ook is, helpen, adviseren of nog iets anders, het is nuttig om te weten hoe mensen zich gedragen en hoe je gedrag kunt beïnvloeden. Op die manier kun je diensten, producten en je eigen professionele rol beter aan laten sluiten.

 

Leerdoelen

In deze minor kijk je behalve naar gedrag van anderen ook naar je gedrag als professional. Jij wordt immers ook beïnvloed door anderen en door de omgeving waarin je je bevindt. In deze minor heb je de kans om je psychologische kennis en vaardigheden te verbreden en te verdiepen.

Deze minor gaat over verandering en beïnvloeding, leerprocessen, psychologische ontwikkeling en over (de invloed van) cultuur. Je verhoogt je persoonlijke effectiviteit in het werken met individuen en groepen. Daarnaast onderzoek je hoe je psychologische kennis kunt gebruiken om gedragsveranderingen in gang te zetten. Deze minor is gebaseerd op de inzichten vanuit de positieve psychologie, dat betekent dat we niet gefocust zijn op de problemen die mensen ervaren en hen daarbij hulp bieden maar op de mogelijkheden en talenten die mensen hebben en met hen op zoek gaan naar mogelijkheden om hun eigen doelen te halen op het gebied van (fysieke en mentale) gezondheid, werk en loopbaan en in het dagelijks leven in relaties met anderen.   

Ingangseisen

- Je bent 3e of 4e jaars student

- je bent bereid om actief samen te werken met medestudenten.

- De minor Toegepaste Psychologie is deels een onderdeel van Kies op Maat.

- Studenten van de opleidingen MWD, SPH, Toegepaste Psychologie en Social Work zijn uitgesloten van
  deelname.

- Propedeuse behaald

Toetsing

Beïnvloeden van gedrag van groepen: Trainen 5EC
 -
Project opdracht

  • Vaardigheidstoets

Beïnvloeden van gedrag van individuen: oplossingsgericht coachen0  5EC
-
Reflectieopdracht
- Vaardigheidstoets
- Vaardigheidstoets

Inleiding in de Psychologie 5EC
-
Schriftelijk tentamen 

Sociale Psychologie 5EC
-  
Schriftelijk tentamen

Gedragsbeïnvloeding 5EC
-
Schriftelijk tentamen

Wereldburgerschap 5EC of Duurzaam gedrag 5EC
Opdracht                             - Presentatie

Klik voor inhoudelijke informatie over de cursussen hier.

Literatuur

 

Wanneer de inschrijving rond is ontvang je een e-mail met meer informatie over de minor met als bijlage een literatuurlijst.  

Rooster

Het rooster is begin september bekend met daarin de volgende vakken:

* Beïnvloeden van gedrag van groepen: Trainen 5EC

Beïnvloeden van gedrag van individuen: oplossingsgericht coachen 5EC

* Inleiding in de Psychologie 5EC

* Sociale Psychologie 5EC

* Gedragsbeïnvloeding 5EC

* Wereldburgerschap 5EC of Duurzaam gedrag 5EC