Kies op maat

Inloggen Menu

Da Vinci - ondernemend gedrag en conceptontwikkeling - Honoursminor

Da Vinci, ondernemend gedrag en conceptontwikkeling - het programma dat opleidt tot innovatieprofessional.

Altijd al eens zelf een nieuw product of dienst willen maken, een complex probleem willen oplossen, werken aan je identiteit en je creatieve vaardigheden willen ontwikkelen? In de minor Da Vinci werk je met studenten van verschillende opleidingen en hogescholen aan nieuwe producten en diensten om je te ontwikkelen tot innovatieprofessional. Je werkt vanuit een creatieve ruimte in Start up City, het clubhuis van ondernemerschap. Je ontwikkelt ondernemend gedrag, je persoonlijke identiteit, creativiteit en een innovatieve houding.

Je leert werken met de methode Design Thinking en kunt dit direct toepassen in de praktijk. Een belangrijk kenmerk van deze methode is actie, vandaag beginnen, prototypes bouwen en direct testen. De wereld verandert snel en we weten nu nog niet welke banen er over vijf, laat staan tien jaar, zijn. Snel leren van nieuwe problemen en ervaringen wordt daarom steeds belangrijker.

In deze minor is het uitgangspunt dat leren begint met het opdoen van ervaringen (doen!). Al die nieuwe ervaringen worden gebruikt om van te leren. Het uiteindelijk doel van de minor is dat je een innovatieprofessional wordt en beter zicht hebt op wie jij bent in deze complexe wereld.

Kiezen voor deze minor is kiezen voor:

  • vormgeven van maatschappelijke en economische vraagstukken;
  • (leren) gebruiken en ontwikkelen van je creatieve talenten;
  • werken en leren in de inspirerende omgeving van Start up City;
  • vormgeven en organiseren van je eigen onderwijs;
  • gastcolleges van lectoren en externe deskundigen;
  • opbouwen en onderhouden van een netwerk rond een zelf geformuleerde uitdaging;
  • samenwerken met studenten van verschillende opleidingen buiten je eigen discipline om;
  • werken met en soms voor externe opdrachtgevers.

De minor Da Vinci is bedoeld voor talentvolle studenten van de Hanzehogeschool Groningen. Er kunnen maximaal 50 studenten deelnemen aan de minor. Bij de selectie wordt vooral gekeken naar:

  • Creativiteit
  • Samenwerking
  • Resultaatgerichtheid
  • Nieuwsgierigheid
  • Enthousiasme en pro-activiteit

De minor is een  honoursminor voor excellente studenten. Onder excellent verstaan wij dat je de ambitie hebt jezelf te ontwikkelen en open staat voor andere methodes en nieuwe perspectieven. Je wilt jezelf uitdagen en leren je zelfstandigheid te vergroten om zo regie te nemen in je ‘eigen’ onderwijs. Voor alle duidelijkheid: excellent heeft dus meer te maken met je (ondernemende) houding dan met hoge cijfers.

Je bent van harte welkom in de Da Vinci-ruimte in Start up City, Kadijk 2. Zodoende kun je een beeld krijgen van de minor, de sfeer, de studenten, de opdrachten en de werkwijze. Via de contactpersoon (Jorg Andree) kun je hier een afspraak voor maken. Als de sfeer rond de jaarlijkse uitdaging van het Stanford Institute of Design je aanspreekt is dit voor jou absoluut een interessante minor. Belangrijke inspiratiebronnen voor de minor zijn het fantastische verhaal van Ken Robinson over creativiteit, het baanbrekende onderzoek van Saras Sarasv athy over ondernemend gedrag, de hands-on innovatiemethode van designbureau IDEO en andere inspiratiebronnen voor de minor.

We zien uit naar je aanmelding!

Leerdoelen

  • Rapportage, portfolio assessment en het schrijven van een column. De volgende leeruitkomsten worden hierbij beoordeeld:

    Leeruitkomst 1: De student werkt samen met anderen om zijn eigen functioneren én dat van anderen te verbeteren en draagt zo bij aan kennisdeling.

    Leeruitkomst 2: De student ontwikkelt zijn professionele identiteit door middel van reflectie en een persoonlijke analyse van de vermogens van een innovatieprofessional.

    Leeruitkomst 3: De student maakt de impact van zijn zelf-geformuleerde opdracht in de praktijk op inspirerende en professionele wijze zichtbaar. 

    Leeruitkomst 4: De student verantwoordt de aanpak die hij heeft gekozen om tot impact in de praktijk te komen.

    Leeruitkomst 5: De student beschrijft en beargumenteert de onderzoekende wijze waarop hij in de praktijk heeft gehandeld. 

Ingangseisen

Toelatingseisen

De minor is toegankelijk voor alle studenten die een minor mogen volgen. Wij vinden vooral je persoonlijke motivatie voor de minor, enthousiasme, proactieve houding, interesse voor creativiteit, inzet en actieve nieuwsgierigheid van belang. Daarnaast dien je je propedeuse behaald te hebben om te kunnen worden toegelaten.

Aanmelden

De minor da Vinci kent een intakeprocedure. Het belangrijkste doel van deze intake is dat jij kunt bepalen of de minor past bij jouw interesse en ambitie. Interesse? Neem via de mail contact op met Jorg Andree, j.andree@pl.hanze.nl. We nodigen je dan uit voor een intakegesprek, een bezoek aan de minor en een gesprek met studenten van de minor. Het is ook mogelijk om eerst een kop koffie te komen drinken voor een eerste indruk.

Literatuur

  • The Art of innovation, Tom Kelly, Thomas Kelley en Jonathan Littman, 2001, Broadway Business
  • Hot Spots, Lynda Gratton, Business Contact, 2007
  • Creativiteit, Hoe? Zo!, Igor Byttebier, Lannoo, 2010

LET OP! Deze literatuurlijst is onder voorbehoud.

Rooster

Deze minor is voltijdonderwijs gedurende een semester. Je bent verplicht vier dagen per week (maandag t/m donderdag) van 9.00 tot 17.00 uur aanwezig in de Da Vinci-ruimte.

Toetsing

  • Professionele identiteit, 10 EC
  • Rapport, 15 EC
  • Column, 5 EC

Aanvullende informatie

Meer weten?

Je kunt contact opnemen met de coördinator: Jorg Andree, e-mail: j.andree@pl.hanze.nl.