Kies op maat

Inloggen Menu

Business Class Ondernemerschap

Ben je een ondernemend persoon en droom je van een eigen bedrijf? Kies dan voor de Business Class Ondernemerschap.

De Business Class Ondernemerschap bereidt studenten al 20 jaar voor op een carrière als zelfstandig ondernemer. De minor is gevolgd door honderden ondernemende studenten. Tientallen alumni hebben een succesvolle carrière als zelfstandig ondernemer.

Je begint de minor met een eigen bedrijfsidee. Dit idee werk je zelf of samen met een mede-student uit tot een echt bedrijf. Eerst onderzoek je of jouw idee wel aansluit op de behoeften van de markt. Vervolgens werk je het bedrijfsidee verder uit tot een volledig business plan. De minor werkt volgens het principe "de vent is de tent". Dit betekent dat de persoonlijkheid en kwaliteiten van de ondernemer (en onderneemster!) de basis vormen voor een succesvol bedrijf. Je zult daarom intensief werken aan je professionele vaardigheden.

De docenten van de minor zijn zelf ervaren ondernemers. Er worden vele gastcolleges en bedrijfsbezoeken georganiseerd. De minor wordt afgesloten met een competitie waarin je je bedrijf mag pitchen aan externe experts en investeerders. Je zult constant in contact staan met de praktijk.

De minor is zo opgebouwd dat je na afloop direct aan de slag kunt met je eigen bedrijf.

Studenten die deze minor afronden, krijgen een certificaat 'Hanzehogeschool - Business Class Ondernemerschap'.

Ingangseisen

Derdejaars of vierdejaars zijn. Geschiktheid en gemotiveerdheid worden middels een intakegesprek gepeild.

Je moet je propedeuse behaald hebben om te kunnen worden toegelaten.

Literatuur

Verplichte literatuur

 • Osterwalder, A. and Pigneur, Y. Value Proposition Design. Wiley 2014. ISBN 9781118973103
 • Introductie Ondernemingsplan & financiële besturing, A.W.W. Heezen, Noordhoff Groningen, 2015 (derde druk). ISBN 978-90-01-84178-2
 • Introductie Bedrijfsadministratie, C.A.M. Klerks - van de Nouland. Noordhoff, Groningen, 2014 (vijfde druk). ISBN 978-90-01-83668-9

Aanbevolen literatuur

 • Blank, S. and Dorf, B. The Startup Owner's Manual: The Step-By-Step Guide for Building a Great Company. K&S Ranch, 2012. ISBN 0984999302
 • Ries, E. The Lean Startup. Penguin 2011. ISBN 9780670921607

Let op! Deze literatuurlijst is onder voorbehoud. De definitieve literatuurlijst wordt half juni bekendgemaakt.

Toetsing

Vakken en toetsvorm

 • Onderzoeksportfolio: portfolio
 • Waarde propositie ontwerp: presentaties
 • Financieel  Juridisch Management 1: schriftelijk tentamen
 • Commerciële Presentaties: presentaties, gesprek
 • Persoonlijk leiderschap 1: portfolio
 • Business plan: rapport
 • Strategie en Marketing: presentaties
 • Financieel  Juridisch Management 2: rapport
 • Sales: presentaties, gesprek
 • Persoonlijk leiderschap 2: portfolio

Aanvullende informatie

BusinessMatch Groningen

BusinessMatch Groningen is een onafhankelijke stichting die ondernemerschap motiveert en stimuleert onder studenten aan de Hanzehogeschool Groningen. Dit doet BusinessMatch Groningen onder andere door het organiseren van dé competitie voor ondernemende studenten. De studenten die de Business Class Ondernemerschap volgen, zullen tijdens drie rondes van de BusinessMatch Competitie de jury proberen te overtuigen met hun bedrijfsconcept. De jury geeft adviezen en feedback om de groei van de ondernemers en hun bedrijfsconcepten te bevorderen. In een spannende finale wordt de winnaar bekendgemaakt, die een wisselbeker en ondernemende prijzen wint.

BusinessMatch Groningen organiseert ook een ondersteunend programma van gastcolleges die worden gegeven door mensen uit de praktijk. Hierdoor kunnen studenten, naast kennis, ook contacten opdoen en hun netwerk uitbreiden.

Ga voor meer informatie naar www.business-match.org.