Kies op maat

Inloggen Menu

Financiƫle Criminaliteit

Financiële criminaliteit is een serieus risico voor financiële instellingen en andere beroepsgroepen zoals bijvoorbeeld, accountants, makelaars en handelsbedrijven. Bij financiële criminaliteit kun je denken aan praktijken als witwassen, belastingontduiking, financieren van terrorisme, corruptie, fraude, de risico's van crypto currency en het overtreden van internationale sancties. Deze criminele activiteiten kunnen grote financiële - en reputatieschade aanrichten bij de getroffen instelling. De impact en bedreiging van financiële criminaliteit is de laatste jaren flink toegenomen. Een enorme uitdaging voor de financieel professional! Daarom biedt het Instituut voor Business, Marketing & Finance de minor Financiële Criminaliteit aan.
In de minor komen de volgende vakken aan bod:
   - Ethiek maatschappij en wetgeving
   - Financiële Criminaliteit in de praktijk
   - Follow the Money
   - Internationale ondernemingsstructuren
Ook komen gespreks- en schrijfvaardigheden aan de orde.

Leerdoelen

De leerdoelen van deze minor zijn:
   - De student kan uitleggen hoe je (als financieel professional) integer gedrag en moreel gedrag in praktijk kunt brengen en kan de stappen van moreel redeneren toepassen.

   - De student kan de wet- en regelgeving die betrekking heeft op witwassen, terrorismefinanciering, corruptie en sancties benoemen en de inhoud daarvan toepassen; dit geldt voor zowel de nationale wet- en regelgeving als voor de internationale wetgeving met extraterritoriale werking.

   - De student voert, zelfstandig, research uit en signaleert verschillende integriteitsrisico's. De student weet de verschillende integriteitsrisico's te analyseren en verwerkt dit in een gedegen adviesrapport.

Kortom, na het volgen van deze minor kan jij vanuit een onafhankelijke en kritische houding de risico's die (potentiële) cliënten met zich meebrengen analyseren en beoordelen, rekening houdend met het maatschappelijk en wettelijk kader (CDD, KYC). Je kan op basis van een onderzoek handelen en daarmee bijdragen aan een integere bedrijfsvoering en het voorkomen van financiële criminaliteit.

Ingangseisen

Een behaalde propedeuse van de opleidingen Accountancy, Finance, Tax and Advice, Finance & Control, Commerciële Economie, Ondernemerschap & Retail Management, Bedrijfskunde, Vastgoed & Makelaardij of HBO-rechten dan wel affiniteit met het onderwerp financiële criminaliteit. 

Wegens grote belangstelling voor deze minor, dien je bij aanmelding een motivatie voor jouw keuze in maximaal 5 volzinnen te versturen naar j.f.heijink@pl.hanze.nl.

Literatuur

In de minor wordt in ieder geval de volgende literatuur gebruikt:

-  Handboek AML Professional editie 7, ISBN: 978-94-91252-46-4

- Handboek WWFT, onder redactie van Mr. Dr. B. Snijders-Kuipers en Mr. A.T.A. Tilleman. Wolters Kluwer 2019. ISBN 9789013153965

- Ethiek voor financieel professionals, Gerard Verstegen en Aloy Soppe. Boom | Management IMPACT 2020. ISBN 9789462763630

Daarnaast is er aanvullende literatuur, welke tijdens de minor zal worden bekend gemaakt.

Rooster

Deze minor wordt alleen in semester 1 aangeboden. Alle colleges worden gegeven op de Hanzehogeschool in Groningen. Naast de reguliere colleges zijn er ook regelmatig gastcolleges van professionals uit de praktijk van o.a. het Openbaar Ministerie, De Nederlandsche Bank, FIU-NL, Rabobank, FIOD, AMLC, EY (forensisch accountant) en de Politie. Daarnaast wordt er gewerkt aan een onderzoeksopdracht waarvan de resultaten worden gepresenteerd aan onder andere de Financieel Economische Recherche van de Politie, eenheid Noord-Nederland.

Toetsing

Elk vak wordt afgesloten met een toets (zowel multiple choice als open vragen) of met een opdracht. Daarnaast is er een integrale opdracht waaraan gedurende de minor wordt gewerkt.