Kies op maat

Inloggen Menu

Minor Managerial Economics and Finance

Wil jij leren hoe je de financieel-economische bedrijfsvoering van een organisatie kan beheersen en hoe je een bijdrage kunt leveren aan het sturen en ontwerpen van bedrijfsprocessen? Dan ben je bij de minor Managerial, Economics and Finance (MEF) aan het juiste adres.

​Binnen de MEF-minor krijg je een mix van management-, economische- en financiële kennis aangereikt waarmee je al vroeg in je carrière van (onschatbare) waarde kan zijn voor organisaties. Ze staan namelijk te springen om junior controllers, junior projectmedewerkers en medewerkers die een bijdrage kunnen leveren aan de interne en externe verslaggeving.

Wat je gaat doen

Financieel-economische analyse

In deze minor maak je een financieel-economische analyse bij een organisatie. De ondersteunende vakken zijn Managerial Economics, Management Control en Methoden en Technieken. Managers in een organisatie hebben financiële informatie nodig om beslissingen te kunnen nemen. Het verstrekken van financiële informatie om beslissingen binnen een organisatie te onderbouwen en te beheersen, behoort tot het terrein van management control. Bij het vak Management Control staan de onderwerpen bedrijfsadministratie, verschillenanalyse en vermogensbehoefte centraal.

Theorie en praktijk

Bij Managerial Economics leer je hoe economen denken over het ontstaan en functioneren van organisaties. Diverse theorieën passeren de revue, waaronder de theorie van de onderneming, transactiekostentheorie, principaal-agentschapstheorie en de economische bijdrage aan strategisch management. De theorie breng je vanaf de eerste week in de praktijk, doordat je bij een bedrijf een financieel-economisch analyse maakt en aan het einde van het project een advies uitbrengt.

Organisatieverandering

In het tweede deel van de minor staat de implementatie en evaluatie van een organisatieveranderingstraject centraal, waarbij de speciale aandacht uit gaat naar de financieel-economische aspecten. Ondersteunende vakken bij het tweede deel zijn Globalisering, Fiscaal Juridisch Management en Financial Accounting. Je leert vanuit een integraal perspectief vraagstukken die zich bij jouw organisatie voordoen te analyseren en te adviseren over de implementatie.

Externe verslaglegging

Bij Financial Accounting ga je aan de slag met de externe verslaglegging van je eigen organisatie. Je leert onder andere de relaties tussen de belangrijkste kengetallen en kerncijfers te verwoorden en toe te passen in een financiële bedrijfsdiagnose. Bij Globalisering gaat het over actuele thema's en ontwikkelingen in de wereldeconomie en hun invloed op het Nederlandse bedrijfsleven. Bij het vak Fiscaal Juridisch Management leer je fiscale risico's en mogelijkheden te signaleren, strategische managementbeslissingen op hun fiscale merites te analyseren en te beoordelen en hierover het management te adviseren. Verder krijg je inzicht in de overige juridische aspecten van fusies en overnames.

Aanvullende informatie

Let op! :

Inschrijven via Kies op Maat is geen garantie dat er een plek beschikbaar is. Het kan zijn dat de Minor vol zit op het moment dat jouw inschrijving bij de opleiding binnen komt. Je krijgt hiervan bericht.

Mochten er minder dan 20 studenten zich hebben ingeschreven voor deze Minor, dan is de kans aanwezig, dat de Minor niet zal starten. Je ontvangt hiervan bericht.

Ingangseisen

Toelatingseisen;

Propedeuse behaald en ingeschreven bij 1 van onderstaande opleidingen.

 • Accountancy
 • Finance & Control (Bedrijfseconomie)
 • Bedrijfskunde
 • Commerciële economie
 • Facility Managament
 • Financial Services Management
 • Fiscaal Recht en Economie
 • International Business and Languages 
 • Marketing Management
 • Small Business en Retail Management
 • Technische Bedrijfskunde 

Even goed om te weten:
Managerial, Economics and Finance is een pittige minor, maar ook een flinke pré voor studenten die een managementpositie ambiëren.

Toetsing

De onderdelen worden getoetst d.m.v. toetsen en  opdrachten.

Literatuur

Boekenlijst wordt toegestuurd en staat op de Hanzesite   

Rooster

Deze is bekend in juli 2020