Kies op maat

Inloggen Menu

Minor Management, Economie & Finance

Wil jij leren hoe je de financieel-economische bedrijfsvoering van een organisatie kan beheersen en hoe je een bijdrage kunt leveren aan het sturen en ontwerpen van bedrijfsprocessen? Of vind jij het interessant om met een cijfermatige blik te kijken naar de interne en externe (internationale) omgeving van een onderneming? Dan ben je bij de minor Management Economie & Finance (MEF) aan het juiste adres.

Over deze Minor

​Binnen de MEF-minor krijg je een mix van management-, economische- en financiële kennis aangereikt waarmee je al vroeg in je carrière van (onschatbare) waarde kan zijn voor organisaties. Ze staan namelijk te springen om junior controllers, junior projectmedewerkers en medewerkers die een bijdrage kunnen leveren aan de interne en externe verslaggeving.

Wat je gaat doen

In het eerste deel van de minor maakt je een interne en externe analyse van een zelfgekozen onderneming tijdens het project. De ondersteunende vakken zijn hier Management & Financial Accounting en Managerial Economics. Je kijkt met een cijfermatige en kritische blik naar het interne en externe functioneren van de onderneming in de (internationale) context. Bij het onderdeel Management Accounting kijk je naar de vertaling van primaire processen in cijfers t.b.v. beheersing en sturing. Het gaat hier om interne verslaglegging. Bij het onderdeel Financial Accounting ga je aan de slag met de externe verslaglegging van je eigen organisatie. Je leert de relaties tussen de belangrijkste kengetallen en kerncijfers te verwoorden en toe te passen in een financiële bedrijfsdiagnose. Bij Managerial Economics leer je hoe economen denken over het ontstaan en functioneren van organisaties. Diverse theorieën passeren de revue, zoals de transactiekostentheorie, principaal-agentschapstheorie en de economische bijdrage aan strategisch management.

In het tweede deel van de minor onderzoek je een investerings- en financieringsvraagstuk voor de onderneming en ga je in op de ontwikkelingen in de wereldeconomie en hun invloed op de onderzochte onderneming. De ondersteunende vakken hier zijn Finance en Globalisering.

Bij het vak Finance leer je diverse mogelijkheden voor het bepalen en invullen van de vermogensbehoefte van ondernemingen. Er wordt ingegaan op interne en externe financieringsbronnen waarbij de vermogensmarkt ook wordt betrokken. Bij Globalisering gaat het o.a. over rente- en valuta risico’s van een onderneming en hoe je deze kunt beheersen. Ook dit onderdeel is praktijk gericht.

Tijdens het project van dit deel van de minor ga je aan de slag met een zelfgekozen (economisch) onderwerp en gaat deze van verschillende kanten belichten. Zijn arbeidsmigranten nu wel of niet nodig voor economische welvaart van Nederland? Is het beschermen van onze eigen handel nu wel of niet goed voor de economie?  

Theorie en praktijk

In beide periodes voer je een project uit voor een onderneming. Zo breng je de theorie vanaf de eerste week in de praktijk.

Ingangseisen

Toelatingseisen;

Propedeuse behaald en ingeschreven bij 1 van onderstaande opleidingen.

  • Accountancy
  • Finance & Control (Bedrijfseconomie)
  • Bedrijfskunde
  • Commerciële economie
  • Facility Management
  • Financial Services Management
  • Fiscaal Recht en Economie
  • International Business and Languages 
  • Marketing Management
  • Small Business en Retail Management
  • Technische Bedrijfskunde 
Goed om te weten

Managerial, Economics and Finance is niet alleen een interessante minor, maar ook een flinke pré voor studenten die een managementpositie ambiëren. 

Literatuur

Boekenlijst wordt toegestuurd na toelating, voor semester 1 half juli en voor semester 2 half januari.  

Rooster

Rooster is bekend voor semester 1 eind augustus en voor semester 2 eind januari.

Toetsing

De onderdelen worden getoetst d.m.v. toetsen en opdrachten.

Aanvullende informatie

Let op! :

Inschrijven via Kies op Maat is geen garantie dat er een plek beschikbaar is. Het kan zijn dat de Minor vol zit op het moment dat jouw inschrijving bij de opleiding binnen komt. Je krijgt hiervan bericht.

Mochten er minder dan 20 studenten zich hebben ingeschreven voor deze Minor, dan is de kans aanwezig, dat de Minor niet zal starten. Je ontvangt hiervan bericht.