Kies op maat

Inloggen Menu

Zingevend leiderschap (DEELTIJD)

Al enkele decennia zien we een toenemende belangstelling voor leiderschap. Of het nu gaat om de klimaatverandering, de financiële crisis, corona, migratie en oorlog, handelsverdragen of Europa, er klinkt een roep om leiders. Die leiders moeten richting geven, een visie uitdragen en onze identiteit vormen of beschermen. Tegelijk zien we een andere beweging. Uit diverse onderzoeken blijkt dat we op de werkvloer helemaal niet zo blij zijn met leiders. Driekwart van de medewerkers is al tevreden als hij of zij geen last heeft van de eigen leidinggevende, en dat geldt niet alleen voor 'professionals'. Misschien kunnen we in arbeidsorganisaties wel zonder leiders?

Het is daarom geen wonder dat talloze schrijvers, adviseurs en wetenschappers zich buigen over leiders en leiderschap. Wat zouden leiders moeten doen, welke eigenschappen moeten ze hebben, zijn vrouwen en mannen verschillende leiders? Hoe zit het met integriteit en moraal? Niet alleen de persoon, maar ook leiderschap als proces wordt in deze module onder de loep genomen. Hoe ontwikkel je leiderschap in een organisatie, wat is de rol van volgers en waarom is persoonlijk leiderschap belangrijk?

De HRM-professional heeft dagelijkse te maken met leiderschap in de breedste zin van het woord. Leidinggevenden zijn immers de primaire klant van de HRM-professional aan wie advies en ondersteuning wordt gegeven. Daarnaast wordt een deel van de HRM'ers zelf leidinggevende of krijgt een leidende rol in projecten en andere opdrachten. En dan is er nog een derde reden. Van iedere professional, dus ook van de HRM'er wordt persoonlijk leiderschap gevraagd. Je geeft sturing aan het eigen (werk)leven, zorgt dat je gericht bezig bent en beïnvloedt daarbij anderen.

Deze module richt zich op aankomend (HRM-) professionals, waarbij leidinggeven aan jezelf een fundamentele en noodzakelijke voorwaarde is om leidinggevenden van goede adviezen en ondersteuning te voorzien en om opdrachten en vraagstukken tot een goed resultaat te brengen. Deze module is ook heel geschikt voor wie een leidinggevende functie heeft of ambieert.

Leerdoelen

In deze minor worden de volgende leerwegonafhankelijke leeruitkomsten* behaald:

Leeruitkomst 1: Professioneel handelen
De beginnende (HR-)professional toont persoonlijk leiderschap en werkt vanuit een professionele beroepshouding. Je laat zien dat je over een professionele beroepshouding beschikt. Dit betekent dat je in je gedrag laat zien dat jij je verder ontwikkelt in de onderstaande facetten. Dit impliceert dat je ook beschikt over de onderliggende kennis die hiervoor nodig is, zodat je jouw professionele identiteit ontwikkelt. 

De professionele identiteit heeft vijf facetten. De eerste twee hebben betrekking op persoonlijk leiderschap. De laatste drie gaan over de verbinding met de omgeving. 

1) Ontwikkelen: Je geeft actief sturing aan je eigen professionaliteit, je eigen (studie)loopbaan en je eigen ontwikkeling, zodat je duurzaam inzetbaar bent, je expertise up-to-date is en je kunt meebewegen met de ontwikkelingen in de maatschappij en in organisaties. Je reflecteert daartoe op het eigen handelen, refereert het aan de gestelde doelen en aan de visie op het beroep. Je verbindt hier conclusies aan en zet verbeteracties in gang. Je komt op basis hiervan tot ontwikkeling van je professionele kwaliteiten. 

2) Persoonlijke effectiviteit: Je neemt initiatieven, werkt planmatig en gedisciplineerd, zodat je resultaten haalt en een betrouwbare samenwerkingspartner bent. Daartoe handel je assertief, neemt verantwoordelijkheid voor jouw resultaten en wilt en kunt hierop ook worden aangesproken. Je onderkent de invloed en gevolgen van eigen beslissingen of activiteiten op individuen en/of onderdelen van de organisatie en kunt deze beslissingen of activiteiten verbinden aan de strategie van de organisatie. 

3) Moreel handelen: Je kent jouw waarden en drijfveren, maakt bewuste keuzes en handelt volgens expliciete beroep specifieke ethische codes, reglementen en gedragsregels. Je herkent waarden en drijfveren bij anderen en gaat hier respectvol mee om. Je weet om te gaan met morele dilemma’s die hieruit voortvloeien. Met dit handelen draag je bij aan de betrouwbaarheid en integriteit van HR en van organisaties. 

4) Omgevings- en organisatiesensitiviteit: Je kent het krachtenveld waarin de (HR-)professional opereert en bent hierin ondernemend en gericht op gemeenschappelijke doelen. Je hebt daarbij oog voor verschillende belangen en motieven en houdt hier op integere wijze rekening mee. Je herkent maatschappelijke ontwikkelingen, analyseert deze, ziet kansen en stemt het eigen handelen daar proactief op af, zodat je in de praktijk laat zien dat de organisatie een balans creëert en behoudt (de balanced approach). 

5) Communiceren en samenwerken: Je legt contacten legt met (HR-)relevante relaties, communiceert hiermee helder en open en benut deze contacten op respectvolle en efficiënte wijze. Je werkt samen met (internationale) partners, bouwt en onderhoudt een professioneel netwerk.  Je bent sociaal en communicatief vaardig, zowel in direct contact als op schrift of met behulp van sociale media. Daarbij sluit je aan bij de kernmerken van de doelgroep. Het resultaat is dat je een professioneel netwerk opbouwt, waarin je zowel iets te brengen als iets te halen hebt.

Leeruitkomst 3: Veranderen
De beginnende (HR-)professional ondersteunt, faciliteert en implementeert in samenwerking met in- en externe stakeholders veranderingsprocessen in de organisatie en samenwerkingsverbanden, zodat de organisatie in staat is om mee te bewegen in een dynamische en complexe omgeving.

Leeruitkomst 6: Onderzoeken
Als beginnend (HR-)professional bereid je beslissingen voor over de inzet van HRM en/of over bedrijfsorganisatorische aanpassingen aan de hand van verzamelde en geanalyseerde data uit de praktijk en uit actuele en erkende theorie, zodat de voorgestelde aanpassingen goed onderbouwd en navolgbaar zijn.

*Nummering verwijst naar de leeruitkomsten van de opleiding HRM. Deze moeten nog worden vastgesteld

Ingangseisen

Voor deze minor gelden specifieke ingangseisen, te weten:

  • In de hoofdfase studerend aan een van een van de volgende opleidingen op minimaal HBO niveau: Human Resource Management, Toegepaste psychologie of vergelijkbare, HRM-gerelateerde, opleiding;
  • Beschikken over een relevante werkplek waarin het mogelijk is om een praktijkonderzoek uit te voeren over het thema Leiderschap en op basis daarvan een beroepsproduct te maken voor een opdrachtgever in de organisatie.

Toelating is uitsluitend mogelijk na een toelatingsgesprek met de coördinator van de minor. Na aanmelding word je hiervoor uitgenodigd.

Literatuur

wordt in juli 2025 bekend gemaakt.

Rooster

De lesdag is DINSDAG. De module wordt aangeboden in semester 2. De lessen starten op dinsdag 10 februari 2026.

Toetsing

De module wordt getoetst met de onderstaande opdrachten/onderdelen:

  • Een individueel praktijkonderzoek naar een vraagstuk op het gebied van leiderschap met een doorlooptijd van een semester;
  • Een visiedocument waarin op basis van actuele literatuur een eigen visie op leiderschap wordt geformuleerd;
  • Een eindgesprek op basis van een reflectie op de persoonlijke ontwikkeling als leider, onderbouwd met een portfolio.

Aanvullende informatie

Let op!: inschrijven via Kies-op-Maat is geen garantie dat je kunt deelnemen aan deze deeltijdminor. Na het selectiegesprek hoor je zo spoedig mogelijk of je kunt deelnemen.