Kies op maat

Inloggen Menu

Toegepaste Bio-informatica - Semester 2

De minor Toegepaste Bio-informatica bestaat uit 30 ECTS en omvat een viertal modules: een omvangrijk project leidend tot een beroepsproduct (15 EC), een symposium (5 EC) en twee keuzemodules van elk 5 EC.

Je voert in deze minor een soort mini-stage uit waarbij je kiest voor ondersteunende modules die aansluiten bij het door jou gekozen project. De projecten waaraan je zult werken komen uit de volle breedte van het bio-informatica werkveld, maar zullen aansluiten bij actuele vragen van opdrachtgevers en per keer verschillen; bijvoorbeeld: multi-omics, machine learning, (web-)applicatie ontwikkeling, beeldverwerking. Je gaat in duo’s of kleine teams werken aan het gekozen project.

Voor dit schooljaar zijn er drie keuzemodules beschikbaar:

  • Deep Learning: de werking van neurale netwerken in AI, met het oog op toepassingen in de context van de levenswetenschappen
  • Advanced Java: Java APIs zoals Functional Programming, Design Patterns en gebruik van Java voor het opzetten van (REST) backends en web applicaties
  • Front-end: Javascript voor dynamische web applicaties

Uit deze drie modules kies je er dus twee om je minor compleet te maken.

Leerdoelen

Let op: afhankelijk van het type project (research/development) gelden sommige alternatieve leeruitkomsten, zoals aangegeven!

1. Je werkt productief met een externe opdrachtgever uit het werkveld samen om tot een product te komen. Hiervoor gebruik je interviewtechnieken en “agile” methodologieën.

2. Je maakt een realistische projectplanning, past deze in overleg aan wanneer de omstandigheden of de opdrachtgever daarom vragen, en bewaakt deze.

3. Je verdiept je snel en efficiënt in de theorie en/of technieken van een nieuw subdomein uit het werkveld zodat je effectief en verantwoord aan het werk kan gaan.

4. Je rapporteert zowel mondeling als schriftelijk in een vorm die geschikt is voor het type project dat wordt uitgevoerd.

5. Je deelt je nieuwverworven kennis en expertise op een toegankelijke manier met je klasgenoten.

6. Je documenteert al je werk begrijpelijk en reproduceerbaar op een verantwoordelijke wijze, passend bij de aard van het project.

7a. Voor research-georiënteerde projecten:
Je voert onderzoek en experimenten uit met behulp van de juiste wetenschappelijke en/of statistische methoden en interpreteert de resultaten hiervan kritisch.

7b. Voor development-georiënteerde projecten:
Je ontwikkelt het product in overeenstemming met de standaarden van de gebruikte programmeertalen en bibliotheken.

Ingangseisen

De minor is bedoeld voor hoofdfase studenten bio-informatica of data science, of andere Life Science studenten die via majors, minoren of eerdere opleiding een gedegen kennis van programmeren hebben opgedaan (talen Python, Java en/of R). De talen waar jij je in bekwaamd hebt zullen medebepalend zijn voor de projecten waar je in kunt meedraaien.

Je moet 45 EC uit de hoofdfase hebben gehaald om mee te mogen doen.

Literatuur

Er is geen speciale literatuur vereist voor deze minor.

Rooster

Op dit moment is nog geen roosterinformatie beschikbaar.

Toetsing

Dit zijn de toetsvormen per module:

  • Beroepsproduct (15 EC): portfolio (waaronder code repository, verslag/documentatie)
  • Symposium (5 EC): portfolio (waaronder literatuurstudie en organisatie van een symposium)
  • Keuzemodules:
    • Deep Learning (5EC): Jupyter notebook en Python module, waarin een casus wordt uitgewerkt. Gecombineerd met mondeling.
    • Advanced Java (5 EC): Programmeeropdracht op school-locatie, tijdens de lessen (3 EC) en theoretische toets (2 EC)
    • Front-end (5 EC): Programmeeropdracht op school-locatie, tijdens de lessen

Aanvullende informatie

De voertaal is in principe Nederlands. Naar behoefte kan er naar het Engels overgeschakeld worden.