Kies op maat

Inloggen Menu

Conflictmanagement (minor)

Conflicten spelen een belangrijke rol in het werkveld. Vrijwel elke werknemer - zeker op hbo-niveau - doet er goed aan met 'ruzie' te leren omgaan. In deze minor leer je met verschillende brillen naar een conflict te kijken, bijvoorbeeld als jurist, psycholoog of verandermanager.

De minor Conflictmanagement is een minor van het Instituut voor Rechtenstudies, toegankelijk voor alle studenten van de Hanzehogeschool en andere hogescholen in Nederland. In deze minor leer je hoe je partijen kan begeleiden in conflictsituaties – kennis die iedereen van pas komt. In een zorgvuldig uitgekiende mix van theorie en praktijk word je in korte tijd opgeleid tot conflictmanager. Je leert conflicten te analyseren, we kijken naar de psychologische aspecten van een conflict en je wordt opgeleid tot een breed georiënteerde junior mediator!

Samen met studenten van veel verschillende opleidingen maak je kennis met onder meer arbeidsconflicten en conflicten tussen burger en overheid. En ja, ondertussen komen er natuurlijk ook sappige familieconflicten voorbij. Je oefent je vaardigheden in allerlei spel- en trainingsvormen met medestudenten én professionele acteurs! We besteden niet alleen veel aandacht aan theorie en vaardigheden, maar ook aan je professionele ontwikkeling tot allround conflictmanager.

Leerdoelen

Doel van deze minor is om je te ontwikkelen tot een professioneel handelende conflictmanager. Dat betekent dat je inzicht hebt in conflicten en de link kunt leggen tussen conflictmanagement en je toekomstige werkveld. Daarnaast ben je in staat te beoordelen welke vorm van conflictmanagement bij een bepaald conflict past en heb je inzicht in psychologische aspecten van conflicten. Dat laatste gaat gepaard met inzicht in het eigen conflictgedrag. Ook ben je in staat als bemiddelaar/mediator op te treden bij twee of meerdere partijen. Aan het eind van de minor heb je daarvoor de benodigde kennis en vaardigheden.

Ingangseisen

Aanbevolen wordt om te beschikken over basisvaardigheden communicatie, enige ervaring met onderhandelen en andere gesprekssituaties.

Literatuur

Verplichte en aanbevolen literatuur wordt opgenomen in de studiehandleiding.

Rooster

Het rooster wordt voor aanvang gepubliceerd.

Toetsing

Conflictleer - Tentamen

Conflictvaardigheid - Assessment

Professionele Ontwikkeling - Presentatie

Aanvullende informatie

Voor vragen over de inhoud van de minor kun je contact opnemen met de docent van deze minor.

Voor vragen over studieadvies kun je contact opnemen met: studiekeuzeadvies@org.hanze.nl