Ondernemer Bouw en Infra
In de minor Ondernemer Bouw en Infra vervult de student de rol van een directielid in een bouw- of aannemingsbedrijf. Van de student wordt verwacht dat er in korte tijd de situatie van het bouw- of aannemingsbedrijf analyseert en vervolgens voor dat bedrijf een ondernemingsplan opstelt, in concurrentie bouwopdrachten verwerft en op papier realiseert. Hiervoor krijgt de student gereedschappen aangereikt op kennisgebieden als:
- Ondernemen Bedrijfsvoering
Bouwmarkt, bouw- wet en regelgeving, participanten bouwproces, operationeel management, personeel & organisatie, marketing in de bouw en communicatie. - Ondernemen Financieel management
Rechtsvormen (ondernemingsvormen), belastingen, verzekeringen, offers en kosten en financiële administratie (financiële ratio’s, balans, resultatenrekening, liquiditeit etc.). - Ondernemingsplan:
Ondernemen, ondernemingsrecht en het maken deelplannen (marketing-, beleids-, inrichting- en uitvoerings-, en financieel plan) en verdedigen (presenteren) van een ondernemingsplan. - Verwerven bouwopdrachten
Risicomanagement, Projectbeoordeling, bestek en voorschriften, prijsvorming (aanbesteding, voorselectie en inschrijving) en contracteren. - Realisatie bouwopdrachten
Werkvoorbereiding, werkbegroting, planning, inkoop, terreininrichting, kostenbewaking en nacalculatie, betalingsschema’s, garanties, oplevering en nazorg.
Leerdoelen
In de minor worden naast de hbo competenties van de opleiding BE – Built Environment, ook de competenties gehanteerd die door de Stichting Kader- en Ondernemersopleiding Bouwbedrijf (KOB) zijn vastgelegd.
De KOB is een onderdeel van Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrabedrijven, de grootste ondernemersorganisatie in de bouw.
Een student die de minor Ondernemer Bouw en Infra heeft afgerond en het bachelor diploma heeft behaald komt in aanmerking voor het vakdiploma aannemer of de verklaring Bedrijfstechniek (BT) Bouwbedrijf/Infrabedrijf van de KOB.
De beginnende professional kan dan een bouwbedrijf (bouwkundig of civieltechnisch) inrichten en leiden. Binnen deze context kan de student kleine en middelgrote bouwprojecten op een rendabele manier realiseren.
Ingangseisen
Studenten worden toegelaten met een (bouw)technisch en financieel gerelateerde achtergrond, bijv. opleidingen:
Built Environment, Bouwkunde, Civiel Techniek,
Facility Management, Vastgoedkunde, Werktuigbouwkunde,
(Technische) Bedrijfskunde, Bedrijfseconomie, Economie, Logistiek, Finance
(Duurzaam) Ondernemen, Ondernemerschap & Retail management.
Literatuur
Lijst verplichte boeken via uitgeverij van de KOB. Zie informatie onder Opmerkingen.
Rooster
Deze minor wordt in semester 1 (sept. t/m eind januari) gegeven. De (werk)colleges worden gegeven op de Hanze in Groningen en zijn gepland op dinsdag (de hele dag) en op donderdag (halve dag in periode 1).
Het definitieve rooster is eind augustus beschikbaar.
Toetsing
Schriftelijke/digitale tentamens, opdrachten, presentatie (ondernemingsplan).
Aanvullende informatie
Genoemde kosten bestaan uit (prijspeil 2025):
- € 500,- voor aanschaffen verplichte boeken rechtstreeks bij uitgeverij van de KOB voor aanvang van de minor,
- € 500,- t.b.v. zelf aanvragen van vakdiploma aannemer of verklaring Bedrijfstechniek (BT) Bouwbedrijf/Infrabedrijf bij de KOB na afronden van de minor én het behalen van het Bachelor diploma.