Ondernemen (deeltijd)
De minor Ondernemen voor deeltijdstudenten richt zich op studenten die naast hun studie al ondernemen of een concreet idee hebben. Tijdens deze minor krijg je les over de verschillende facetten van het ondernemerschap en word je begeleid door docenten die zelf ook ondernemer zijn.
Bij de deeltijdvariant van de minor komen zowel de analytische als de praktijkgerichte aspecten aan bod. Aan de hand van persoonlijke en zakelijke doelen, die je samen met de docenten opstelt, ga je bijvoorbeeld klantgesprekken voeren, nieuwe markten verkennen of een plan maken voor uitbreiding. Er wordt echt gekeken naar jouw behoeften en hoe wij je het beste kunnen ondersteunen.
In blok 1 ligt de focus op het schrijven van een businessplan en het werken aan nieuwe persoonlijke en zakelijke doelen. In blok 2 staat het verder uitwerken en realiseren van deze doelen centraal, waarbij je intensieve begeleiding krijgt om je plannen te verwezenlijken.
Leerdoelen
- Resultaatgericht handelen: de student toont verantwoordelijkheid en doorzettingsvermogen en neemt besluiten om de beoogde resultaten te bereiken. De student past zich daarbij gemakkelijk aan veranderende omstandigheden aan en durft risico’s te nemen.
- Lerend vermogen: de student ontwikkelt zichzelf persoonlijk en professioneel door visie, reflectie en feedback.
- Innoveren: de student initieert nieuwe ideeën, realiseert op creatieve wijze vernieuwingen en benut daarbij de mogelijkheden op het gebied van technologie.
- Waardecreatie: de student creëert duurzame en commerciële waarde gericht op de wensen en behoeften van klanten en overige stakeholders. Hij doet dat op basis van ontwikkelingen in de (inter-) nationale omgeving.
- Managen & Organiseren: de student geeft vorm en inhoud aan de bedrijfsvoering en zet hierbij de klant centraal.
Voor beide delen geldt de competentie:
- Communicatie: de student communiceert overtuigend en benut op effectieve wijze diverse communicatiemiddelen afgestemd op de doelgroep.
Ingangseisen
Het is de bedoeling dat je al een bedrijf of idee hebt, voordat je deel kan nemen aan deze minor.
Rooster
Je komt gedurende het semester een dag in de week naar de hogeschool toe. In principe is dat de vrijdag, echter bij voldoende belangstelling kan er ook voor een andere dag worden gekozen
Toetsing
De toetsing van het actiegerichte deel bestaat uit:
1. Logboeken over het ontwikkelproces van ondernemer en diens onderneming(sidee). Dit telt voor 33% (10 EC) mee in het eindcijfer.
2. Prototype, pitch en dialoog over het resultaat van het ontwikkelproces. Dit telt voor 17% (5 EC) mee in het eindcijfer.
De toetsing van het analytische deel bestaat uit:
1. Schrijven van een (uitvoerbaar) groeiplan of businessplan.
Dit deel telt voor 33% (10 EC) mee in het eindcijfer.
2. Eindpresentatie en eindgesprek over het groeiplan of businessplan.
Dit deel telt voor 17% (5 EC) mee in het eindcijfer.
De vier onderdelen moeten met minimaal een 5.5 worden afgerond. Mochten deze onderdelen onverhoopt onvoldoende zijn dan krijgt de student na uiterlijk tien lesweken een tweede gelegenheid aangeboden. Bij onvoldoende afronding na de herkansingsperiode geldt dat de student zich opnieuw voor de minor moet inschrijven. In totaal kunnen 30 studiepunten worden behaald.