Kies op maat

Inloggen Menu

Sociale Innovatie in stad en wijk (30EC)

In deze minor verdiepen studenten zich in complexe stedelijke opgaven, waaronder op vlak van woningnood, jeugdwerkloosheid, leefbaarheid, burgerparticipatie, ruimte en gedrag en criminaliteit. Studenten ontwikkelen oplossingen en initiatieven waarmee burgers, overheden en bedrijven met elkaar de stad kunnen versterken.  

De minor bestaat uit twee varianten: 30 studiepunten en 15 studiepunten.  

  • In de basisminor (15 ECTS) werken studenten aan een wijkonderzoek voor een externe opdrachtgever, een eigen documentaire en een podcastserie over een thema naar keuze, gelinkt aan de kernthema’s van de minor. ​​​​​​​

  • In de verdieping (15 ECTS) ontwikkelen studenten een nieuw wijkinitiatief om een vastgesteld probleem aan te pakken en een wijkcommunicatie-actie om lokaal bewustzijn te creëren rondom een thema. Zij nemen deel aan praktijkdagen bij gemeenten en kenniscentra en brengen hier adviezen uit. Studenten ontwikkelen ook een eigen workshop voor praktijkprofessionals (= netwerken + cv boosten met eigen praktijkgerichte beroepsproducten). 

Tijdens de basisminor zijn er zes stadsbezoeken gepland, waarbij we met de minorgroep ‘ter plaatse’ gaan in diverse wijken en gebieden in de Randstad en elders in Nederland. De bezoeken geven studenten voeling met diverse type vraagstukken, wijken en kansen om uiteenlopende professionals te ontmoeten. Tijdens deze bezoeken denken studenten ook mee over lokale vraagstukken! 

De minor Sociale innovatie in stad en wijk, goedgekeurd eind 2019 en met drie succesvolle edities achter de rug, daagt studenten uit, maar biedt ook structuur, zodat studenten ongeacht hun studie steeds nieuwe dingen leren (en mooie beroepsproducten voor hun CV ontwikkelen). De minor had vorig studiejaar van alle BRV-minoren de meest diverse instroom van opleidingen buiten de faculteit (>10 opleidingen totaal) en Kies op maat. In deze interdisciplinaire minor leren studenten van en met elkaar en met professionals, onderzoekers en bewoners. 

Over deze minor

Sociale innovatie in stad en wijk 

Een steeds groter deel van de wereldbevolking woont in stedelijke gebieden. Ook in Nederland zet de trend van verstedelijking door. Dit zet druk op de ruimte en het samen leven in de stad. In de dichtstbevolkte wijken van de stad komen hardnekkige problemen samen (sociaal, ruimte, economie, veiligheid). Problemen die je niet vanuit één vakgebied kunt oplossen. De stad biedt tegelijk ook kansen om te experimenteren en een groot arsenaal aan sociaal, cultureel kapitaal. De stad is vaak de frontlinie van vernieuwing. Hoe zorg je mensen dat in een veranderende stad harmonieus kunnen samenleven, zichzelf ontplooien, duurzaam (blijven) wonen, in dagelijkse levensbehoeften voorzien, zich door de stad bewegen en zich veilig voelen in de buitenruimtes?  

Sociale innovaties en de stad van morgen 

Innovaties in de stad: ruimtelijk, sociaal, economisch, digitaal, logistiek, krijgen vorm in tal van netwerken. Professionals, bestuurders, ondernemers, wetenschappers, maatschappelijke organisaties, actieve burgers en studenten, ontwikkelen in nieuwe coalities oplossingen voor de stad en wijk van morgen. Hierbij wordt bij uitstek discipline-overschrijdend gedacht én gewerkt. Sociale innovatie is zowel een proces als een product, dat een belangrijke rol speelt bij de actuele zoektocht om als samenleving beter om te gaan complexe opgaven. Sociale innovatie verwijst enerzijds naar het ontwikkelen van nieuwe strategieën, manieren en organisatievormen voor maatschappelijke vragen; anderzijds gaat het om vernieuwende samenwerkingen in netwerken.  

Sociale innovaties en/in de praktijk 

In deze minor werken studenten aan gebiedsgerichte vragen en antwoorden voor de praktijk. Gedurende de minor verdiepen zij zich in verschillende stedelijke opgaven. We verbinden kennis en inzichten vanuit diverse vakgebieden en leggen steeds linken met vragen uit stadsgebieden en wijken. Geen ruimte voor sportvelden door nieuwe woningen? Waarom geen sportvelden op daken van kantoren? Onveilige viaducten? Kans voor ontmoetingsplaatsen! En waarom niet vaker samenwerken met bewoners en bedrijven?       

In de minor staat het leren van(uit) de praktijk centraal. Complexiteit wordt geleidelijk opgebouwd. Studenten verwerven inzicht in zowel de aard en ontwikkelingen van stedelijk problemen, als ook in aanpakken en oplossingen. 

In deze minor wordt samengewerkt met een netwerk van meer dan 20 praktijkpartners, variërend van gemeenten, lectoraten, kenniscentra, wijkorganisaties, bewonersgroepen, adviesbureaus en vele anderen. 

Leerdoelen

De minor is gericht op het ontwikkelen van: 

  • kennis, houding en vaardigheden om sociaal precieze en door samenwerking gedreven praktijkinnovaties te ontwikkelen voor en met opdrachtgevers en andere betrokkenen uit de praktijk; 

  • kennis, houding en vaardigheden om vanuit onderzoek, ontwerp en experiment, bij te dragen aan praktijkinnovaties en kennisontwikkeling over de grenzen van vakgebieden heen. 

Ingangseisen

Er is geen voorkennis vereist voor deze minor. Deze minor is relevant voor een brede groep van studenten, die ook actief worden gestimuleerd om de eigen kennis, ervaringen en skills in te brengen. Innoveren doe je immers samen. 

De lesdagen van de minor zijn interactief, praktijkgericht en vernieuwend, met veel simulaties, zoals praktijkopdrachten en games, waarbij steeds een nauwe aansluiting wordt gezocht met de belevingswereld van de student. Deze minor biedt de studenten de nodige structuur om relevante leerervaringen op te doen. 

Van de studenten wordt verwacht dat zij vanaf dag één actief deelnemen aan de minor en de praktijkopdrachten. In de beoordeling wordt zowel gekeken naar de kwaliteit als kwantiteit van het door de student, geleverde werk, afgezet tegen de beschikbare uren (30 ECTS X 28 uur per studiepunt \ lesweken) 

Succesfactoren aan de kant van de student zijn: motivatie, werkhouding, zelfstandig en samen kunnen werken en de bereidheid nieuwe dingen te leren

Literatuur

Basisminor en verdieping: literatuur wordt aangeboden via Brightspace 

Rooster

Lesdagen: minimaal 12 en maximaal 18 contacturen per week.  

Toetsing

Minor Sociale innovatie in stad en wijk - Verdieping (tweede 15 ECTS, blok 2): 

1. Verdieping praktijkinnovatie (25% eindcijfer, minimumcijfer 5,5) 

OLP 2023-2024: kans 1: week 19, kans 2 | week 22 (week 2, S2) 

2. Portfolio sociale innovatie verdieping (25% eindcijfer, minimumcijfer 5,5): 

OLP 2023-2024: kans 1: week 20, kans 2 | week 23 (week 3, S2) 

Aanvullende informatie

In samenwerking met:

-        Kenniscentrum Governance of Urban Transitions (samenwerkingen met lectoraat Grootstedelijke Ontwikkeling, lectoraat Civic Technology, City Deal Kennis Maken Den Haag)

-        Kenniscentrum Health Innovation (i.s.m. lectoraat Urban Ageing)

-        Lectoraat Co-Design, Hogeschool Utrecht

-        Opleiding Ruimtelijke Ontwikkeling, Haagse Hogeschool

-        Gemeente Den Haag

-        Gemeente Zoetermeer

-        Gemeente Rotterdam

-        Gemeente Rijswijk

 

Er is een netwerk van meer dan 20 professionele organisaties betrokken bij de praktijkopdrachten. Diverse onderzoekers, beleidsmedewerkers, professionals dragen tevens bij aan de lesdagen, challenges, studieopdrachten van de minor.