Sociale innovatie in stad en wijk - Introductie
In deze minor verdiepen studenten zich in belangrijke stedelijke vraagstukken, waaronder op vlak van participatie, leefbaarheid, jeugd, sociale ongelijkheid, stadsontwikkeling en criminaliteit. Studenten werken samen aan oplossingen en initiatieven waarmee overheden, organisaties, kennisinstellingen en burgers de levendigheid en leefbaarheid van wijken kunnen versterken.
Je kunt deze minor volgen in twee varianten: een introductie van 15 studiepunten en een verdiepende minor van nog eens 15 studiepunten. In de introductie (deel 1) volg je een programma in meerdere NL-steden. In de verdieping (deel 2) focus je je op één stad die je aanspreekt en waar je verder aan de slag gaat met opdrachten. Je kunt alleen deel 2 volgen, als je ook deel 1 hebt gedaan.
In de introductie (deel 1, blok 1) volg je een boeiend programma in verschillende steden. Hier verdiep je je samen met gemeenten, organisaties en bewoners in diverse vragen en draag je met jouw kennis en ideeën ook bij aan het vinden van oplossingen. Je neemt deel aan stads- en wijkbezoeken, volgt lessen op toffe locaties en denkt mee over actuele lokale vragen. In vier steden werk je tijdens een ‘week van de stad’ aan grotere opdrachten waarmee je echt impact kunt maken.
Tijdens deze weken van de stad, verdiep je je steeds in een ander type vraagstuk en leer je de stad en wijken in deze stad van binnenuit kennen. Je krijgt lessen over vraagstukken (‘wat er speelt’), gaat in de stad op onderzoek uit en ontwikkelt samen met bewoners, wijkorganisaties en bewoners oplossingen waar de stad en de wijk die je onderzoekt, echt iets aan heeft. Na de introductieminor minor heb je verschillende steden impact gemaakt, een enorm netwerk opgebouwd en veel dingen geleerd die je kunt gebruiken in je studie of werk en ook vele ervaringen om niet te vergeten.
Dit programma is uniek in zijn soort en recent genomineerd voor meerdere prijzen. Vanuit de minor wordt samengewerkt met 15 steden in Nederland en meer dan 40 organisaties door het land heen. De minor wordt ook gewaardeerd om de zeer goede organisatie, waarbij niets wordt vergeten.
De minor is geschikt voor een brede groep studenten, ongeacht hun achtergrond of studierichting. Ben je extravert, introvert, heb je honger naar kennis, of ‘ga je aan’ als het gaat over de praktijk; deze minor is een bruisende plek voor velen en trekt al jaren studenten van meer dan 10 opleidingen en verschillende hogescholen aan. De minor helpt studenten ook bij het vinden van een stage of baan. Regelmatig nemen organisaties waarmee wij samenwerken, studenten rechtstreeks aan.
Een typische lesweek ziet er als volgt uit:
- Maandag: je neemt deel aan activiteiten in verschillende steden. De maandagen staan in het teken van stadsbezoeken, lessen in de stad zelf en adviesopdrachten van één dag.
- Dinsdag en woensdag: je kunt deze dagen gebruiken om zelfstandig te werken aan de opdrachten van de minor (er zijn geen lessen gepland).
- Donderdag: je neemt deel aan activiteiten in verschillende steden. Tijdens vier weken zijn er grotere challenges, waarbij je samen met stakeholders ideeën ontwikkelt voor steden en wijken.
- Vrijdag: lesdag op de Haagse Hogeschool, waar je nieuwe kennis opdoet (o.a. met workshops en masterclasses), instructies en feedback krijgt en concreet aan de slag gaat met opdrachten.
Je hebt elke week op donderdag les. Tijdens de meeste weken heb je of op maandag of op vrijdag les, dus je hebt meestal twee lesdagen per week. In deze minor is naar school gaan altijd een feest.
De steden waar je aan de slag gaat zijn meestal binnen 45 tot 60 minuten te bereiken vanaf Den Haag of Utrecht. Je neemt deel aan opdrachten in steden zoals Rotterdam, Delft, Leiden, Gouda, Amsterdam, Zoetermeer, Utrecht en natuurlijk Den Haag.
Leerdoelen
- De student verwerft inzicht in stedelijke vraagstukken en ontwikkelingen en past kennis uit diverse disciplines (zoals stadssociologie, bestuurskunde, sociaal werk, ruimtelijke ontwikkeling, integrale veiligheid, gezondheid, communicatie, ICT en bedrijfskunde) toe.
- De student ontwikkelt kennis, houding en vaardigheden om innovatieve en op samenwerking gerichte oplossingen te creëren voor stedelijke uitdagingen voor en met opdrachtgevers en andere belanghebbenden uit de praktijk.
- De student ontwerpt, implementeert en evalueert praktische interventies en innovatieve projecten die inspelen op stedelijke en wijkgerichte vraagstukken.
- De student werkt effectief samen in interdisciplinaire teams en bevordert kennisuitwisseling om tot geïntegreerde oplossingen te komen.
- De student communiceert en presenteert complexe ideeën en oplossingen effectief via verschillende media, waaronder audiovisuele producten, publicaties, podcasts en interactieve workshops, afgestemd op diverse doelgroepen.
Ingangseisen
Er is geen voorkennis vereist voor deze minor. Deze minor is relevant voor een brede groep van studenten, die binnen opdrachten ook worden gestimuleerd om de eigen kennis, ervaringen en skills in te brengen. De minor trekt al jaren studenten aan van meer dan 10 opleidingen en meerdere hogescholen. De studenten kunnen rekenen op een uitstekende organisatie van de minor. Van studenten wordt verwacht dat zij zich vanaf dag 1 inzetten voor de minor, deelnemen aan alle geplande activiteiten en nieuwsgierig zijn naar de vraagstukken die zij samen met gemeente, organisaties en bewoners onderzoeken in wijken.
Literatuur
Literatuur wordt aangeboden via Brightspace
Rooster
Studenten nemen in de meeste lesweken op maandag, donderdag en vrijdag deel aan activiteiten:
- Activiteiten in Nederlandse stad: maandag 10:00-14:30 uur, weken 2, 3, 5, 7 en 9
- Activiteiten in Nederlandse stad: donderdag 10:00-16:30 uur, weken 2 t/m 10
- Lesdag op Haagse Hogeschool (Den Haag): vrijdag, 9:30-14:30 uur, weken 1, 2, 4, 6, 8
Toetsing
De toetsing van de 15 studiepunten van de introductieminor bestaat uit:
Praktijkchallenges stad en wijk (10 studiepunten)
Tijdens de introductie werk je tijdens ‘de week van de stad’ aan grotere opdrachten in vier steden. Je werkt hier aan een concrete praktijkvraag en doet ook onderzoek in deze stad. Je voert gesprekken met organisaties en bewoners, verdiept je in lokale ontwikkelingen en spart met diverse experts.
Elke ‘week van de stad’ start met een lesdag in de stad zelf op maandag. Je neemt deel aan een wijkbezoek, krijgt les van experts die in de stad actief zijn en verdiept je in lokale vraagstukken.
De donderdagen neem je deel aan een challengedag. Tijdens deze dagen werk je samen met diverse stakeholders (gemeente, wijkorganisaties, bewoners) aan oplossingen voor het vraagstuk waarin je je hebt verdiept. In de periode na de challenge werk je je advies voor de stad verder uit.
Portfolio-opdrachten stad en wijk (5 studiepunten)
Studenten nemen tijdens de introductieminor ook deel aan andere activiteiten die worden georganiseerd met praktijkpartners. Zo adviseer je organisaties in een bepaalde gemeente over een veiligheidsvraag, denk je mee over de studentenhuisvesting in een stad en denk je na over hoe participatie kan worden versterkt in een wijk waar de gemeente moeite heeft om mensen te betrekken. Ook breng je ook een bezoek aan verschillende steden en wijken. Als onderdeel van deze dagen en bezoeken werk je aan kleinere opdrachten, die je een beeld geven van belangrijke thema’s die binnen de minor aan bod komen. Je portfolio bestaat uit je werk voor deze dagen.