Kies op maat

Inloggen Menu

Racisme en discriminatie op de werkvloer en in de samenleving

If not now, when? If not you, who? 

Racisme en discriminatie zijn steeds vaker onderwerp van het publieke debat. En terecht: in 2020 ervaarde 1 op de 4 mensen discriminatie in Nederland (SCP), de Toeslagenaffaire bracht structurele discriminatie aan het licht binnen de Belastingdienst en van diverse organisaties is een uiterst onveilige werksfeer bekend. Uit recent onderzoek blijkt dat ook alumni van De Haagse Hogeschool worstelen met ongewenst en/of discriminerend gedrag op de werkvloer vanwege identiteitskenmerken als leeftijd, beperking, gender, migratieachtergrond, seksuele oriëntatie en/of geloof (EMMA, 2022).

Waar openlijke en uitgesproken vormen van racisme en discriminatie nog wel onderwerp van discussie zijn, blijven de minder zichtbare vormen en hun onderliggende mechanismen verborgen en onbenoemd.  In deze minor leer je daarom deze mechanismen van in- en uitsluiting en machtsstructuren te doorzien. De minor stelt je in staat uitsluiting en discriminatie te herkennen op basis van identiteitskenmerken als geloof, beperking, leeftijd, migratieachtergrond, seksuele oriëntatie en /of gender.  De minor geeft je ook handvatten om hier actie op te ondernemen, zowel wanneer het jou persoonlijk overkomt als wanneer je dit bij een collega ziet gebeuren. Daarnaast leer je in een praktijkopdracht hoe je deze kennis en vaardigheden om kan zetten naar advies voor beleid en interventies binnen een organisatie. 


Wat ga je doen?

Dit thema vraagt om een interactief programma waarin je wordt uitgenodigd en uitgedaagd om je eigen overtuigingen te bevragen en je te verdiepen in machtsverhoudingen en hoe die uitwerken op de werkvloer en in de samenleving. We pakken dit als volgt aan:  

  • Hoor- en werkcolleges waarin je leert en met elkaar in gesprek gaat over machtsverhoudingen en in – en uitsluitingsprocessen en het ontstaan hiervan. We gaan in op de uitwerking hiervan in de hedendaagse samenleving op mensen in gemarginaliseerde posities vanwege bijvoorbeeld hun geloof, seksuele oriëntatie, migratieachtergrond of handicap.  
  • Gastcolleges van (ervarings-)experts en inspirerende personen uit het veld.
  • werkbezoeken naar musea, anti-discriminatie initiatieven, overheden en bedrijven om in gesprek te gaan met bijvoorbeeld een beleidsprofessionals, managers van een HRM afdeling of medewerkers van een inclusion office om hun ambities, geleerde lessen en worsteling met dit thema in hun organisatie met ons delen.   
  • Praktijkopdracht waarin je voor een organisatie een probleem onderzoekt en vanuit diverse perspectieven bekijkt
  • Training en gesprekstechnieken waarin je ook op je eigen rol en verantwoordelijkheid reflecteert, o.a. aan de hand van actuele casuïstiek en maatschappelijke discussies. 

Wat lever je op?

  • Je gaat praktisch aan de slag met een echt vraagstuk dat speelt binnen een organisatie zoals de overheid, zorginstanties, de hogeschool zelf of HRM adviesbureaus. In groepsverband breng je hierover een advies uit.
  • Reflectie en training is een belangrijk onderdeel van de minor. Daarom maak  je een portfolio met kleinere praktijkopdrachten, zoals de voorbereiding op een excursie of je inzichten nav een documentaire.
  • Je leert inclusief taalgebruik en relevante concepten te hanteren, waardoor je op een overtuigende en professional manier bij kunt dragen aan het adresseren en veranderen van in- en uitsluitingsmechanismen en grensoverschrijdend gedrag. Dit handelingskader wordt tijdens een casusbespreking getoetst.
  • We sluiten die minor af met een symposium waar bij voldoende participatie een certificaat van deelname zal worden uitgereikt in het kader van een Maatschappelijke Diensttijd (MDT) traject onder de noemer Move 4 Human Rights van onze samenwerkingspartner Human Security Collective.

Leerdoelen

De minor wil studenten opleiden tot bewuste, kritische en vaardige professionals op te leiden die:  

  1. kennis hebben van machtsstructuren en daaruit voortvloeiende maatschappelijke processen van in- en uitsluiting en stereotypering en de uitwerking hiervan op het dagelijks leven van mensen in gemarginaliseerde posities vanwege identiteitskenmerken als leeftijd, beperking, gender, migratieachtergrond, seksuele oriëntatie en/of geloof;    
  2. in staat zijn om grensoverschrijdend en uitsluitend gedrag van anderen en van jezelf in de context van de werkvloer te (h)erkennen en daarop interventies en beleidsadvies te kunnen bieden;
  3. handvatten en competenties beheersen die hen in staat stellen een concrete positieve bijdrage te leveren aan en verantwoordelijkheid te nemen voor een inclusieve werkvloer en samenleving. Dit alles startend bij de student die zich bewust is van diens wereldbeeld, positie in de samenleving en daaruit voortvloeiend zelfbeeld en/of privileges.  

In deze minor verbinden we kennis en begrip van de ontwikkelingen en patronen op macroniveau met de uitwerkingen op meso niveau (de rol en impact van beleidsinterventies en management om deze patronen ook op de werkvloer te doorzien en doorbreken) en op microniveau (jij als persoon en professional en hoe jij hierin kunt acteren).

Ingangseisen

De minor staat open voor geïnteresseerde studenten van alle achtergronden. Een afgeronde propedeuse van welke opleiding dan ook is wel een ingangseis. Wil je de minor graag volgen, maar heb je je propedeuse nog niet afgerond? Stuur dan een motivatiebrief naar de minor coördinator. We vragen je studiebegeleider of mentor dan om advies of een uitzondering mogelijk is.

Literatuur

We reiken gedurende de minor diverse vormen aan van kennis om de doelen te bereiken. Denk aan documentaires, podcasts, een bezoek aan een tentoonstelling, korte videoclips als onderdeel van werkcolleges. Daarnaast bieden we een reader aan, opgebouwd uit artikelen en hoofdstukken van boeken over machtsstructuren en identiteit, uitsluiting op basis van diverse identiteitskenmerken. 

Rooster

Er zullen twee lesdagen per week ingepland worden. Gemiddeld zijn er 10 contacturen per week, bestaande uit werkcolleges, trainingen en coaching. Aanwezigheid is verplicht. Tijdens de minor staan ook werkbezoeken gepland. Deze excursies naar organisaties hebben als doel meer inzicht te krijgen in hoe op de werkvloer aan vraagstukken rondom inclusie wordt gewerkt, welke stappen men heeft genomen hiervoor en wat daarin wel en niet werkt.

Toetsing

Praktijkopdracht bij organisatie rond een vraagstuk waar de organisatie tegenaan loopt op het gebied van inclusie; portfolio met daarin reflectie- en individuele studieopdrachten en case interview.