Kies op maat

Inloggen Menu

Oncologie

Wil jij je kennis over kanker verbreden en de ziekte leren analyseren? En heb jij een (para)medische achtergrond? Dan is deze minor iets voor jou! In de minor Oncologie staan vier onderdelen centraal: basiskennis oncologie, de patiënt journey en voorlichting en praktijkgericht onderzoek. Aan de hand van deze onderwerpen leer jij professioneel handelen naar de (zorg)situatie van de patiënt met een oncologische aandoening. Dit doe je door de (zorg)situatie te analyseren: 

  • vanuit het perspectief van het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte  
  • en de huidige stand der wetenschap  
  • en vanuit het perspectief van de patiënt.  

Je krijgt les van (gast)docenten uit de praktijk. Zij brengen hun praktijkkennis en –ervaring mee in de les. Naast de theorielessen, ga je aan de slag met praktijkgericht onderzoek. Dit doe je met onze samenwerkingspartners: het lectoraat Oncologische Zorg en HMC Antoniushove

 

Leerdoelen

De einddoelen van de minor sluiten aan bij het CanMeds competentiegebieden zoals benoemd in BN2020. Dit zijn met name de competentiegebieden:
- Samenwerkingspartner
- Gezondheidsbevorderaar
- Reflectieve EBP-professional
- Professional en kwaliteitsbevorderaar

Ingangseisen

Heb jij een (para)medische achtergrond? Dan is deze minor iets voor jou! Als je beschikt over de basiskennis van het opzetten en uitvoeren van onderzoek, dan mag jij deze minor volgen.

Literatuur

Spil, J.A., Muilekom, H.A.M. van, Folsche, M., Schreuder-Cats, H.A. (2021). Leerboek oncologie-verpleegkunde. (3e herziene druk). Bohn Stafleu van Loghum, Houten.



Diverse kennisclips en artikelen worden aangeboden via Brightspace.

Rooster

Werkvormen en verdeling van de studielast 

Basiskennis Oncologie 
Het onderwijs bestaat uit (gast)colleges door medisch specialisten en verpleegkundig specialisten uit de praktijk en door docenten van de opleidingen verpleegkunde en huidtherapie. Daarnaast bestaat het uit voorbereiding van de colleges en zelfstudie.

Voorlichting
De opdracht voorlichting kan online uitgevoerd worden. Er zijn 5 werkcolleges waar verdiepende vragen gesteld kunnen worden.

Patient Journey 
De opdracht patient journey kan online uitgevoerd worden. Er zijn 5 werkcolleges waar verdiepende vragen gesteld kunnen worden.

Onderzoek (voorstel en uitvoering) 
Het praktijkgericht onderzoek wordt uitgevoerd in groepsverband. Er worden ondersteunende workshops gegeven ten aan zien van onderzoek. De groepen werken begeleid en onbegeleid aan het onderzoek. Opdrachten zijn afkomstig via het lectoraat Oncologische Zorg.

Contacturen per week 
Je hebt tussen de 0 en 16 contacturen per week.  

Deze minor wordt aangeboden in het 1e semester en het 2e semester van het studiejaar.

Het onderwijs vindt plaats op donderdag.

Toetsing

De minor bestaat uit vier deeltoetsen:
                                                                                                                                                                Oncologie Basiskennis (16%)  
Toets: week 1.17/ 2.17
Hertoets: week 2.17/ 2.20

Oncologie Voorlichting (17%)
Toets: week 1.18/ 2.18
Hertoets: week 2.2/ 2.22

Oncologie Patient Journey (17%)
Toets: week 1.10/ 2.10
Hertoets: week 1.15/ 2.15

Oncologie Onderzoek (50%)
Toets: week 1.20/ 2.2
Hertoets: 2.4/ 1.1

De student heeft de minor met een voldoende afgerond als het totaalcijfer hoger is dan een 5,5 en geen van de deeltoetsen lager dan een 5,5.

Aanvullende informatie

Heb je vragen over deze minor? Schroom dan niet om contact op te nemen met de docent(en).

Ben je een student aan De Haagse Hogeschool? Dan kun je je inschrijven via Osiris.

Benieuwd naar alle Kies op Maat (KOM) minoren van De Haagse Hogeschool? Je vindt een overzicht in de KOM Minorkrant (brochure) van De Haagse Hogeschool.