Feedback over bewegen
Dankzij verschillende technologieën kunnen we tegenwoordig ontzettend veel meten aan het menselijk bewegen. Maar kunnen we al die data dan ook presenteren op een manier dat we er iets mee kunnen? Data wordt vaak teruggekoppeld middels een eenvoudig grafiekje soms gepaard met een korte instructie. De teruggekoppelde data worden vaak niet begrepen.
In deze minor gaan we aan de slag met de vraag op welke manier kan data, zowel statisch als dynamisch gevisualiseerd worden zodanig dat de gebruiker deze begrijpt en er wat mee kan. Met de juiste visualisatie kan de gemeten data een bijdrage leveren aan bijvoorbeeld een juist manier van bewegen of het verbeteren van een sportprestatie.
Leerdoelen
Binnen de minor komen een aantal thema’s aan bod.
Alle onderdelen worden theoretisch behandeld in instructiecolleges (IC’s). Binnen de WoZ (werken op zaal) wordt er in verschillende werkvormen met de stof aan de slag gegaan. Waarin formatieve (peer) feedback en korte presentaties een veel gebruikte vorm is.
- Kwalitatief onderzoek (doelgroeponderzoek)
Middels interviewtechnieken, persona’s, journey en userstories breng je de behoefte van de gebruiker in kaart. Binnen dit kader wordt eerst de theorie behandeld van deze onderdelen.
Vervolgens ga je zelf interviews houden waarin deze theorie wordt toegepast, de vraag die centraal staat bij dit interview komt uit de praktijk. Je maakt een journey over een gebeurtenis. Beide neem je op in een portfolio. Je reflecteert op het proces en op het product wat je oplevert. - Datavisualisatie
Jullie maken kennis met de principes van datavisualisatie en leren werken met verschillende tools. Jullie maken verschillende statische en dynamische visualisaties. Individueel werk je aan een herontwerp van een datavisualisatie en werk je aan een datavisualisatie op basis van een aangeleverde dataset van rolstoelbasketbal. Beide neem je op in je portfolio.
Daarnaast werk je in een kleine groep aan een explanimation (uitleganimatie) over springen, je laat ook hierbij zien de theorie van datavisualisatie te beheersen. - Biodynamica:
Een van de opdrachten richt zich op het maken van een explanimation (uitleganimatie) over het springen. De theorie hierachter wordt behandeld (berekenen spronghoogte en inverse dynamica) en je gaat zelf metingen doen over de spronghoogte. Je gaat deze gemeten data verwerken met matlab, je denkt na wat deze data betekenen, je verwerkt deze data en de theorie van het springen in de explanimation. - Ontwerpmethode: Scrum
Scrum is een iteratieve ontwerpmethode. Jullie maken kennis met deze methode en passen deze toe op een vraag vanuit het werkveld gericht op het inzichtelijk maken van gemeten data voor verschillende stakeholders (gebruikers), je kan denken aan het inzichtelijk maken van beweeggedrag of het inzichtelijk maken van de resultaten van een tenniswedstrijd. Samen met de opdrachtgever maken jullie een start met dit project. Je werkt vervolgens 3 weken in een groep aan deze opdracht middels 3 sprints. Waarin je zowel de theorie van scrummen toepast als de theorie van kwalitatief onderzoek en datavisualisatie. Na elke sprint maak je een filmpje van het product en ontvang je feedback van de opdrachtgever. Daarnaast staat elke week de retrospective op het groepsproces centraal. Wekelijks zijn er meerdere coachmomenten.
Ingangseisen
Deelnemers hebben een propedeuse behaald in een van de volgende opleidingen: Mens en Techniek, Fysiotherapie, Sportkunde, ALO, Biomedische Technologie, Communicatie en Multimedia design, ICT & informatie, datascience of vergelijkbare opleiding.
Literatuur
Artikelen en ander onderwijsmateriaal worden via de Digitale Leeromgeving BrightSpace ter beschikking gesteld
Rooster
Werkvormen:
In week 2-6 gaan jullie binnen de genoemde thema’s aan de slag met theorie en korte oefeningen. Instructie colleges worden afgewisseld met zowel individuele als groepsopdrachten waaraan jullie werken tijdens het “werken op zaal”. Tijdens het werken op zaal worden verschillende werkvormen afgewisseld.
TOET01 en TOETS02 worden in deze weken afgerond.
In week 7-10 werken jullie aan een externe ontwikkelopdracht volgens de scrummethodiek waarbij jullie voor een opdrachtgever aan de slag gaan om data begrijpelijker weer te geven voor verschillende stakeholders. Wekelijks worden de resultaten gedeeld middels een filmpje en besproken met de opdrachtgever. Wekelijks is er op meerdere momenten coaching vanuit twee docenten. We ronden af met de opdrachtgever op school.
TOETS03 wordt in deze weken afgerond.
Studielast: beschrijf hoe de studielast over de verschillende werkvormen is verdeeld.
- Instructiecolleges,16 uur
- Werken op zaal begeleid, 65 uur
- Gastcolleges, 8 uur
Daarnaast is de student individueel of in groepen bezig met de verschillende opdrachten.
Toetsing
TOETS01 (afronding week 7)
Het portfolio bestaat uit een 6 individuele opdrachten gericht op de thema’s kwalitatief onderzoek en datavisualisatie. Bij een aantal opdrachten is het werkveld betrokken. Deze opdrachten moeten allemaal worden ingeleverd in een overzichtelijk en toegankelijk portfolio. De vorm is vrij.
TOETS02 (afronding week 6)
Een explanimation (uitleganimatie) over het springen wordt opgeleverd waarbij de thema’s kwalitatief onderzoek, datavisualisatie en biodynamica aan bod komen. Individueel worden de gemaakte matlab scripts beoordeeld. Dit is 30% van het cijfer. Studenten werken voor de expolanimation in een groep van 3 personen.
TOETS03 (afronding week 10)
Middels de scrum methode wordt er 3 weken gewerkt aan een vraag vanuit het werkveld op het gebied van datavisualisatie. Studenten werken in een groep van 4 personen.
Aanvullende informatie
Heb je vragen over deze minor? Schroom dan niet om contact op te nemen met de docent(en).
Ben je een student aan De Haagse Hogeschool? Dan kun je je inschrijven via Osiris.
Benieuwd naar alle Kies op Maat (KOM) minoren van De Haagse Hogeschool? Je vindt een overzicht in de KOM Minorkrant (brochure) van De Haagse Hogeschool.