Kies op maat

Inloggen Menu

Psychologie

Je kunt menselijk gedrag vanuit meerdere perspectieven analyseren, beschrijven en verklaren. Je kunt kernbegrippen en inzichten van de belangrijkste stromingen in de psychologie gebruiken. Daarnaast onderzoeken en bespreken we sociale invloeden op het gedrag van mensen. 

De minor bestaat uit drie modulen. 
  
Module 1: Stromingen in de Psychologie 
Elke week wordt er een stroming besproken. Alle belangrijke benaderingen komen aan de orde: de biologische psychologie, de psychodynamische benadering, het behaviorisme, de cognitieve psychologie, de humanistische psychologie, de systeemtheorie en de transactionele analyse.  De begrippen en theorieën worden toegepast op herkenbare situaties en specifiek gedrag. 
  
Module 2: Thema’s in de Sociale Psychologie: de invloed van anderen. Onderwerpen: gedachten en gevoelens, beïnvloeden, attributie, cognitieve dissonantie (reductie), sociale perceptie en cognities, groepsgedrag, etc. 

Module 3: het project, je verzamelt in een peergroep kennis en inzichten uit vakliteratuur over een zelfgekozen onderwerp en pitcht de resultaten.

Doelgroep:

Studenten die geïnteresseerd zijn in psychologie en geen of weinig psychologie hebben in hun opleiding of die zich verder willen verdiepen in dit vakgebied. 
De kennis en inzichten van deze minor zijn in elk beroep bruikbaar. 

Uit evaluaties blijkt dat studenten, die veel informatie en leeswerk niet op prijs stellen, deze minor moeilijk vinden.
‘Pittige minor, veel kennis, boeiend en erg interessant’ is de reactie van andere studenten. Kies deze minor alleen als je er 35 uur per week aan kunt besteden.

Leerdoelen

De student kan: 
- menselijk gedrag vanuit meerdere perspectieven (inter- en intrasubjectief; causale, circulaire en andere verbanden) analyseren, beschrijven en verklaren  - paradigmawijzigingen in de psychologie beschrijven en factoren die daarbij van invloed zijn benoemen. 
- recente ontwikkelingen in de psychologie beschrijven. 
- vooronderstellingen, onderliggende mensbeelden, toepassingen en  maatschappelijke betekenissen van stromingen in de psychologie beschrijven. 
- problemen en beperkingen van wetenschappelijk onderzoek naar menselijk gedrag benoemen. 
  
De student kan 
- kernbegrippen en inzichten van zeven belangrijke stromingen in de psychologie gebruiken bij het beschrijven van gedrag en interacties. 
- het gedrag van mensen in alledaagse situaties beschrijven en sociale invloeden herkennen en benoemen. 
- de verworven kennis vertalen naar de eigen beroepspraktijk. 
- door middel van deskresearch onderzoek doen naar menselijk gedrag. 
- wetenschappelijk onderbouwde inzichten presenteren 
- informatie en ideeën overbrengen door middel van visualisaties en activiteiten die aanzetten tot inzicht, inspiratie en verandering.

Ingangseisen

Goede beheersing Engelse taal (Engels lezen): geen moeite met het bestuderen van een flinke hoeveelheid wetenschappelijke (Engelstalige) literatuur. 

Literatuur

Boek:

*Approaches to Psychology, W.E.Glassman en M.Hadad, 2013, 6e editie. 

*Sociale Psychologie, E. Aronson, e.a. 2018, 9e editie.

Rooster

Hoor-en werkcolleges: 14 uur per week 
Projectwerk: 12 uur per week 
Opdrachten: 2 uur per week 
Zelfstudie: 12 uur per week

Contacturen per week:

Minimaal 14 contacturen, verdeeld over 4 dagen (soms 5)

Toetsing

Module 1: Dossier met blogs, aanwezigheid bij werkcolleges en actieve deelname aan formatieve toetsing bij hoorcolleges. 
  
Module 2: Dossier met blogs, Aanwezigheid bij werkcolleges en actieve deelname aan formatieve toetsing. Opdrachten (voorwaardelijk: moeten Voldaan zijn). 

Module 3: een interactief college over het onderwerp van het project tijdens een van de projectgroepbijeenkomsten / presentatie (40% cijfer module 3); in week 9 worden de projecten afgesloten tijdens een ‘presentatie’ waarin elke groep een  Infographic en pitch het onderzoek presenteert. In week 8 wordt er een kort verslag ingeleverd (samen ook 60% van module 3). 
De student heeft de minor met een voldoende afgerond als de student voor module 1 en 2 een V, en voor module 3 minimaal een 5,5 heeft. 
Weging voor eindcijfer: 
module 1: Blogs en aanwijsbare aanwezigheid bij formatieve toetsing: V 
module 2: Opdrachten, Blogs en aanwijsbare aanwezigheid bij formatieve toetsing: V 
module 3: interactieve les, presentatie  en verslag: eindcijfer.
  
De herkansingen zijn in week 8 van de volgende periode. 
Opdrachten (module 2) en de interactieve colleges (module 3) zijn verdeeld over de weken van de periode. 
De eindpresentatie van het project is in week 9. In week 8 moet het onderzoeksverslag en het dossier met de blogs worden ingeleverd. 
De herkansingen van de opdrachten, de presentaties en het onderzoeksverslag zijn in week 10 van dezelfde periode.