Strategische inkoopplanning
Het doel is om studenten in een semester alle ins en outs op facilitair gebied bij te brengen. Dat gebeurt middels het aanbieden van allerhande modellen en theorieën, die vervolgens in de praktijk getest en uitgewerkt worden. Het gaat om de vraag op welke manier het facilitaire vakgebied toegevoegde waarde kan creëren voor een organisatie. Dit thema bestaat uit 2 Minoren die zowel beide als los van elkaar gevolgd kunnen worden:
- Innovatief Service Concept (15 ECTS)
- Strategische Inkoopplanning (15 ECTS)
- Strategische Inkoopplanning
Binnen het facilitaire domein is er op het gebied van duurzaamheid nog veel winst te behalen: uitgangspunten van maatschappelijk verantwoord of duurzaam ondernemen worden hierbij vertaald naar maatregelen op het gebied van inkoopmanagement. Succesvol inkoopmanagement kan strategische impact hebben op het bedrijfsresultaat van elke organisatie. Door het opstellen van een inkooprouteplan, kan inzichtelijk gemaakt worden aan welke doelstellingen bijgedragen wordt. Binnen FM liggen een aantal toepassingsgebieden voor het oprapen zoals: de directe uitstoot en materiaalstroom van zowel de primaire organisatie als de facilitaire services of de ketenverantwoordelijkheid van
Je adviseert een organisatie met behulp van een strategisch inkooprouteplan op welke manier de organisatie optimaal inspeelt op (veranderende) interne en externe eisen en wensen, met aandacht voor make, buy or ally zodat een optimaal en innovatieve dienstverlening ontstaat voor zowel de primaire organisatie als de facilitaire services.
Leerdoelen
De minor is op NLQF6.
De competenties sluiten aan bij de volgende onderdelen uit het LOP van Facility Management: Operations Management, Organisational behaviour, Professioneel Vakmanschap, Onderzoekend Vermogen, Management Information Systems, Strategic Management, Finance, Nederlandse taal en Engelse taal uit het Landelijk Opleidingsprofiel Facility Management/HEO.
Ingangseisen
Voor de uitvoering van de beroepsproducten die gekoppeld zijn aan deze minor, is het noodzakelijk dat de student werkzaam is op startend hbo-niveau in een organisatie en facilitaire taken uit kan voeren. Deze organisatie dient een grootte van minimaal 5fte te hebben en toegang te verstrekken tot resources (documenten, interviews). Na aanmelding bij de minor vindt een intake plaats om de werkplek te bespreken. Indien deze goedgekeurd wordt, kan de student deelnemen aan de minor.
Literatuur
Sterling, S. (2012). Business Continuity for Dummies, John Wiley & Sons Inc., ISBN: 9781118326831
Van Looy, Gemmel en Dierdonck, Service management, an integrated approach (2013, derde druk), Uitgever: Prentice Hall.
Gelderman, K. Albronda, B. Professioneel Inkopen Noordhoff Uitgevers, Groningen/ Utrecht (2017) 5e druk
Verder worden er publicaties aangeboden via Brightspace.
Rooster
Periode van uitvoering: Blok 4, studiejaar 2025-2026
Inroostering: bijeenkomsten zijn iedere vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur
Toetsing
Er wordt een beroepsproduct opgeleverd.
Minimumeis voor slaging: 5.5.
Er gelden aanbevolen inlevermomenten, maar daarbuiten kan de student ook de beroepsproducten inleveren voor beoordeling. De student heeft twee kansen per studiejaar. De minor is onderdeel van een flexibele opleiding.
Aanvullende informatie
Deze minor is praktijkgericht (zie kwalitatieve eis) en sluit aan bij de SDG’s kwaliteitsonderwijs, eerlijk werk en economische groei, verantwoorde consumptie en productie en klimaatactie.