The Financial Future
Je hele leven neem je financiële beslissingen. Ook jij als student. Je hebt een ziektekostenverzekering en misschien een lening bij DUO. Hoe pak jij die dingen aan? Doe je wat anderen zeggen of verdiep je je erin? In hoeverre ben jij je bewust van financiële risico’s? Later wil je misschien een huis kopen of geld beleggen. Wat is dan wijsheid? Welke vragen stel je aan de bank? De financiële wereld is er een van begrippen. Weet jij wat ze zeggen en waarom ze van belang zijn? In deze praktische minor leer je berekeningen te maken én deze te interpreteren. We duiken in de wereld van leningen, hypotheken, pensioenen, verzekeringen en beleggingen. De eerste weken leer je de basis, daarna verdiep je je tijdens een project in een actueel, financieel onderwerp met opdrachtgevers vanuit het bedrijfsleven.
Concluderend: je wordt financieel bekwaam. Dat is voor jouw eigen financiële keuzes natuurlijk superhandig, maar je profiteert er later in je werk ook van. Of je nou zzp'er wordt, of dat je bij een bank, verzekeringsmaatschappij of pensioenfonds gaat werken.
Korte beschrijving van de minor
Het doel van deze minor is het kennismaken met de financiële markt. Tijdens de minor komen verschillende aandachtsgebieden van de financiële markt aan de orde. De minor sluit ook aan bij actualiteiten binnen de financiële wereld zoals de nieuwe pensioenwet en duurzame hypotheken.
Het is een praktische minor. In het eerste gedeelte worden de aandachtsgebieden verzekeringen, hypotheken en pensioen verkend. Dit gebeurt aan de hand van praktische voorbeelden, cases, opdrachten en lezingen/workshops vanuit het bedrijfsleven. Je leert de bijbehorende berekeningen te maken. Denk hierbij aan het uitrekenen van de maandlasten van een hypotheek/ lening, de hoogte van een premie voor een verzekering of de hoogte van een pensioenuitkering. De interpretatie van de uitkomsten en de vertaalslag naar de beroepscontext neemt een belangrijke plaats in. Hierbij wordt ook gekeken naar gevoeligheid van de uitkomst en modelrisico’s aan de orde. Je krijgt inzicht in de waarde van geld over tijd en de begrippen kans, risico en rendement in de brede context van leningen, verzekeringen en pensioenen (financieel risicomanagement).
Dit eerste gedeelte van de minor wordt zo aangeboden dat deze aansluit bij de belevingswereld van de studenten. De meeste studenten hebben bijvoorbeeld een lening bij DUO en/of een verlies/schade verzekering voor hun telefoon. Aan de hand van deze casussen kan de meeste lesstof aangeboden worden. Dit gebeurt aan de hand van activerende workshops met praktische voorbeelden en opdrachten en lezingen of workshops vanuit het bedrijfsleven.
Het tweede gedeelte bestaat uit een verdiepend project met opdrachtgevers uit het bedrijfsleven. Je kan hierbij kiezen uit actuele vraagstukken uit het beroepenveld. Hierbij wordt een modeleercyclus gevolgd. Het eindproduct is een beroepsproduct. Voorbeelden van mogelijke beroepsproducten zijn:
· Een model waarmee de consument zijn maximale hypotheek kan berekenen inclusief de geschikte aflosvorm en rentevast periode.
· Een tool in Excel waarbij de oude aanspraak van een ouderdomspensioen omgezet wordt in een individueel kapitaal. Rekening houdend met een eventuele solidariteitsreserve.
· Een model in Excel voor het berekenen van de gelijkblijvende premie voor een levensverzekering in combinatie met een hypotheek.
De minor bereidt je voor op een baan bij banken, verzekeringen en pensioenmaatschappijen. Omdat de minor ingestoken wordt vanuit jouw perspectief, zal je ook leren wat de consequenties zijn van jouw financiële keuzes en kan je je in de toekomst ook beter voorbereiden op andere financiële keuzes.
Leerdoelen
Jij toont aan dat je een oplossing kan geven voor een actueel vraagstuk uit het bedrijfsleven op het gebied van risicomanagement voor verzekeringen, leningen of pensioenen. Je baseert de oplossing o.a. op (actuariële) berekeningen, plaatst deze in de context met oog voor het bredere perspectief.
Voor de minor zijn de volgende competenties opgesteld:
1. Je kan een actueel vraagstuk vertalen naar een financiële risico vraagstuk.
2. Je kunt een financieel risico vraagstuk oplossen met behulp van relevante (actuariële) basisberekeningen maken voor bijvoorbeeld
a. diverse vormen van leningen en hypotheekvormen of;
b. verschillende verzekeringsproducten waaronder schadeverzekeringen en verzekeringen bij overlijden of;
c. ouderdomspensioen en partnerpensioen binnen het oude en nieuwe pensioenstelsel met gebruik van sterftetafels, schadekansen, vaste marktrente en rentetermijnstructuur.
3. Je kunt de robuustheid van je oplossing controleren door het uitvoeren en interpreteren van een gevoeligheids- en.of scenarioanalyses.
4. Je kunt een oplossing geven voor een financieel risico vraagstuk. De oplossing voldoet aan de eisen, waaronder Sustainable Development Goals.
5. Je kan aantonen dat de uitkomsten van je berekening/model plausibel zijn, modelrisico’s herkennen en maatregelen voorstellen om deze te voorkomen of te verminderen.
6. Je kunt de uitleg van het probleem en de oplossing hiervan afstemmen op het publiek.
Literatuur
Boek ‘Wegwijs in de financiele wereld’ van Marc de Ceuster met aanvullend lesmateriaal via Brightspace.
Rooster
eerste 9 weken: twee dagen met 2x3 fysieke lesuren. In principe op dinsdag en donderdag. De rest van het semester een halve dag per week op de dinsdag of donderdag.
Week 1 t/m 6: 6 weken kennismaking met leningen, verzekeringen, pensioen, beleggingen en risicomanagement d.m.v. activerende workshop, lezingen en opdrachten
Week 7: In lesweek 7 presentatie van projecten, project kiezen en projectgroepjes maken.
Week 8 en 9: een presentatie door projectgroepjes, waarin de beschrijving van het project wordt gegeven met een globale planning en aanpak.
Werkcollege: 6 x 2 x 6 = 72 uur
Workshop/ lezing: 3 x 2 x 6 = 36 uur
Zelfstudie: 8 uur in de week
Week 10 t/m 17: Weken aan project met wekelijks een voortgangsactiviteit.
Week 18: Eindpresentatie project en groepsgesprek.
Week 20: Herkansing
Toetsing
De eerste weken leer je van alles over leningen/hypotheken, verzekeringen en pensioenen. Deze kennis heb je nodig bij het project
Project 100%, afgesloten met minimaal een 5,5.
Aanvullende informatie
- Niet bang zijn voor cijfers en basisvaardigheden Excel is een pre.
- De minor heeft een praktische insteek waarbij je voorbereid wordt op een baan in de financiële wereld (praktijkleren). Een mooie bijkomstigheid is dat studenten ook voorbereid worden op hun eigen financiële toekomst.
- Er is aandacht voor SDG. Denk hierbij aan:
- Duurzaam beleggen
- Energielabel van de woning bij hypotheken
- Financiële gezondheid van een onderneming
- Het tweede deel van de minor bestaat uit een project waarbij de studenten aan de slag gaan met een actuele opdracht vanuit het bedrijfsleven.