Kies op maat

Inloggen Menu

Music and Technology in Practice

Uitdagingen in muziek en technologie: daar word jij enthousiast van.

Hoe kan een blind persoon een zonsondergang ervaren met geluid? Hoe verbeteren de inzet van AI en biodata de prestaties van pro-gamers? Wat kan geluid betekenen voor augmented reality? Hoe ontwerp je een intimidatie stemfilter voor handhavers of een ontspannend audiolandschap voor varkens. 

Ben je goed in het bedenken van creatieve oplossingen, ben je bedreven in té gekke ‘combinatiekunde’ en heb jij affiniteit met het maken en/of spelen van muziek en geluid? Dan is deze minor voor jou.

In deze minor van HKU maak je allereerst kennis met muziek en technologie repertoire, tools en ontwerpmethoden. Deze kennis en vaardigheden kun je direct in de praktijk brengen binnen een project waarin je (samen met je mede-studenten) een concept ontwerpt uitwerkt tot een eindproduct.

Dit is bijvoorbeeld een interactief gamemuziek concert (met of zonder robots), community art zoals een concert voor bewoners van een verzorgingstehuis, toepassingen voor slechthorenden, audiogames voor blinden en slechtzienden. Of een cross-over project waarbinnen je aan een eigen ontwerp werkt op het snijvlak van muziek en technologie én jouw eigen vakgebied, zoals bijvoorbeeld (muziek)educatie, computer science, culture studies of industrial design.

Kennismaking met muziek en technologie
De minor omvat een kennismakingstraject en een multidisciplinair project. Tijdens het eerste traject maak je kennis met het muziek en technologie vakgebied. Je luistert naar en reflecteert op bestaand repertoire. Je doet ervaring op met muziektechnologische tools aan de hand van korte ontwerpopdrachten. Je leert verscheidene ontwerpmethodes toe te passen om een idee uit te werken tot een eindproduct of toepassing. Binnen een breed scala aan kennis en vaardigheden selecteer jij de voor jou relevante richting waarbinnen je je verder wilt ontwikkelen.

Multidisciplinair project
Tijdens het project realiseer je één of meerdere ontwerpen binnen een muziek en technologie context. Je werkt samen met zowel andere minor deelnemers als studenten van HKU Muziek en Technologie. Binnen het project kun je de reeds opgedane muziek en technologie kennis en vaardigheden verder verdiepen. Ook kun je jouw eigen achtergrond en expertise inbrengen en zo de connectie naar je eigen vakgebied te zoeken.

Leerdoelen

Na afronding van deze module ben je in staat om

  • samen te werken met professionals uit het vakgebied muziek en technologie
  • een concept en project in muziek en technologie context te realiseren
  • verscheidene ontwerptools en -methoden toe te kunnen passen
  • tussentijds te kunnen reflecteren op het proces (en bij te sturen waar nodig).

Ingangseisen

Motivatie met eventuele ervaring in en belangstelling voor muziek en technologie. Programmeer- en technologische kennis is een pre, maar geen vereiste. Je hebt je propedeuse behaald.

Daarnaast heb je affiniteit met het maken en/of spelen van muziek en geluid. Je speelt bijvoorbeeld een instrument, componeert met bestaande muzikale software, programmeert muzikale software, of volgt een (theoretische) muzikale opleiding.

Toelating

Voor de toelating voor de minor “Music & Technology in Practice” ontvangen we graag jouw motivatiebrief.

Om een beter beeld te krijgen van wie jij bent als student vragen we je daarnaast om een kort filmpje op te nemen waarin je jezelf voorstelt en vertelt waarom jij bij de minor Music & Technology in Practice past. We zijn onder andere geïnteresseerd in de volgende onderwerpen:

  • Wat je affiniteit is met deze minor en waarom je voor deze specifieke HKU minor kiest, en niet een andere opleiding.
  • Welke meerwaarde je verwacht van de minor voor jou huidige opleiding.
  • Een omschrijving van jezelf als aankomend professional aan de hand van slechts drie kernwoorden (tags).
  • Zijn er nog aanvullende zaken die jouw motivatie ondersteunen? Licht deze dan toe.

Het filmpje (idealiter in MP4-formaat) dient minimaal 2 minuten en maximaal 3 minuten te duren. Hou daarbij rekening met een maximale grootte van 50 mb, of zorg dat je een link naar het filmpje deelt, via bijvoorbeeld youtube, vimeo, oid. Geef het filmbestand een duidelijke naam: VoornaamAchternaamVoorstelfilmpjeMinorHKUMT.mp4

Rooster

Verplichte contacturen per week: variërend tussen 12 tot 20 uur.

Uren zelfstudie variërend tussen 20 tot 30 uur.

80% aanwezigheid van contacturen vereist alsmede 80% afronding van deelopdrachten

Toetsing

Project-presentatie, -documentatie, alsmede reflectie op persoonlijke ontwikkeling.

Aanvullende informatie

Let op! Voor deze minor geldt: VOL=VOL.

 

Ter inspiratie

Lees hier over de ervaringen van een student die deze minor eerder gevolgd heeft.

Bekijk deze minor ook op de website van HKU

Meld je aan voor de minoren nieuwsbrief van HKU