Kies op maat

Inloggen Menu

Music and Technology in Practice

Uitdagingen in muziek en technologie: daar word jij enthousiast van.

Hoe kan een blind persoon een zonsondergang ervaren met geluid? Hoe verbeteren de prestaties van pro-gamers door de inzet van AI en biodata? Wat betekent geluid voor augmented reality? Hoe ontwerp je een intimidatie stemfilter voor handhavers, of een ontspannend audiolandschap voor varkens in de bio-industrie?

Ben je goed in het bedenken van creatieve oplossingen, ben je bedreven in té gekke ‘combinatiekunde’ en heb jij affiniteit met het maken, produceren of spelen van muziek? Dan is deze minor voor jou.

In deze minor van HKU maak je allereerst kennis met muziek en technologie repertoire, tools en ontwerpmethoden. Deze kennis en vaardigheden kun je direct in de praktijk brengen binnen een project waarin je (samen met je mede-studenten) een concept ontwerpt uitwerkt tot een eindproduct.

Dit is bijvoorbeeld een interactief gamemuziek concert (met of zonder robots), community art zoals een concert voor bewoners van een verzorgingstehuis, toepassingen voor slechthorenden, audiogames voor blinden en slechtzienden. Of een cross-over project waarbinnen je aan een eigen ontwerp werkt op het snijvlak van muziek en technologie én jouw eigen vakgebied, zoals bijvoorbeeld (muziek)educatie, computer science, culture studies of industrial design.

Kennismaking met muziek en technologie
De minor omvat een kennismakingstraject en een multidisciplinair project. Tijdens het eerste traject maak je kennis met het muziek en technologie vakgebied. Je luistert naar en reflecteert op bestaand repertoire. Je doet ervaring op met muziektechnologische tools aan de hand van korte ontwerpopdrachten. Je leert verscheidene ontwerpmethodes toe te passen om een idee uit te werken tot een eindproduct of toepassing. Binnen een breed scala aan kennis en vaardigheden selecteer jij de voor jou relevante richting waarbinnen je je verder wilt ontwikkelen.

Multidisciplinair project
Tijdens het project realiseer je één of meerdere ontwerpen binnen een muziek en technologie context. Je werkt samen met zowel andere minor deelnemers als studenten van HKU Muziek en Technologie. Binnen het project kun je de reeds opgedane muziek en technologie kennis en vaardigheden verder verdiepen. Ook kun je jouw eigen achtergrond en expertise inbrengen en zo de connectie naar je eigen vakgebied te zoeken.

Leerdoelen

Na afronding van deze module ben je in staat om
- samen te werken met professionals uit het vakgebied muziek en technologie
- het eigen leerproces en persoonlijke, professionele ontwikkeling te sturen
- een concept en project in muziek en technologie context te realiseren
- verscheidene ontwerptools en -methoden toe te kunnen passen
- tussentijds te kunnen reflecteren op het proces (en bij te sturen waar nodig).

Ingangseisen

Motivatie met eventuele ervaring in en belangstelling voor muziek en technologie. Programmeerkennis is een pre, maar geen vereiste. Je hebt je propedeuse behaald.

Daarnaast heb je affiniteit met het maken, produceren of spelen van muziek. Denk daarbij aan een (amateur) achtergrond in de muziek. Een aantal voorbeelden: bespelen van een instrument, componeren met bestaande muzikale software, of je volgt een (theoretische) muzikale opleiding.

Literatuur

nvt

Toetsing

Project-presentatie, -documentatie, -reflectie, alsmede een persoonlijke ontwikkeling reflectie

Aanvullende informatie

Verplichte contacturen per week: variërend tussen 12 tot 32

Zelfstudie uren: variërend tussen 8 tot 28

 

Let op!, voor deze minor geldt: VOL=VOL.