Artistic Immersive Experiences (XR)
Ontwerp immersieve ervaringen (virtual reality)
In de Minor XR/Artistic Immersive Experiences leer je ervaringen te ontwerpen waarin je een of meerdere deelnemers onderdompelt in ontworpen werelden die gedeeltelijk fysiek en gedeeltelijk virtueel zijn. In deze gemixte werelden kan je nieuwe verhalen vertellen en deelnemers betekenisvol laten interacteren met elkaar en de door jouw ontworpen omgevingen, objecten en personages.
Met immersieve technologie kan je alles maken wat je maar wilt, hierbij kan je je fantasie volledig de vrije loop laten en experimenteren met abstract kunstzinnige of juist hele praktische toegepaste ideeën en concepten.
XR staat voor Extended Reality
XR verwijst naar interactieve ervaringen waar de fysieke én virtuele wereld worden gecombineerd. Je kunt deze beleven met behulp van speciale brillen, waarmee je de wereld induikt van Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Met deze brillen kun je fysiek rondlopen en interacteren met andere mensen, met gemixte analoge en digitale 3D objecten en ruimtesom samen nieuwe werelden en verhalen te ontdekken. Deze technologieën worden voor heel verschillende toegepaste doeleinden gebruikt bij leren van complexe systemen, trainen van vaardigheden, previsualiseren van architectonische omgevingen en nog veel meer.
Naast deze toegepaste vormen is XR ook sterk vertegenwoordigd in de entertainmentindustrie voor de productie van 360 films, games en sociale onlinewerelden. Het werkveld van kunst en cultuur speelt hierin een bijzondere rol, omdat hierin veel wordt geëxperimenteerd met betekenisvolle nieuwe vormen van ervaren en vertellen. Ook worden kritische perspectieven ontwikkeld waar het gaat om de impact van dit soort technologieën op de mens, maatschappij en het milieu. Maar hoe moet je deze interactieve ervaringen eigenlijk ontwerpen? Wat maakt deze XR-ervaringen betekenis- en impactvol voor jouw en onze wereld? Hoe kan je XR inzetten om nieuwe en verdiepende verhalen te vertellen en nieuwe perspectieven te bieden?
In deze minor leer je betekenisvolle immersieve ervaringen te ontwerpen die gericht zijn op het onderzoeken wat dit nieuwe werkveld, die nog vol in ontwikkeling is, creatief en inhoudelijk te bieden heeft. Hierin leer je te vertrekken vanuit een vernieuwende, kunstzinnige, en interdisciplinaire aanpak waarbij je kennis en kunde combineert vanuit theater, interactieve media en games. Dit betekent dat je zal worden begeleid door een professioneel team van docenten die zelf professioneel werkzaam zijn in deze werkvelden, aangevuld met de kennis en contexten van alle deelnemers.
Dit maakt jou tot een innovatieve ontwerper die klaar is voor de toekomst!
Leerdoelen
Aangezien XR een zeer belichaamde ervaring is leren we je technieken om de hele fysieke ruimte in te zetten als speelveld. Primair richten we ons op het ontwerpen van deze ervaringen zelf door het maken van ervaarbare prototypes, waarin je leert vorm te geven aan fysieke-virtuele ruimtes en interactieve narratieven.
Om dit technisch mogelijk te maken maken hierbij gebruik van AI, 3D-software, game engines, tracking, motion- en performance capture, beeldbewerking, motion graphics en 360 video. We zetten deze technologieën als onderzoek in het maakproces. Door het ontdekken, ontwerpen, en ontwikkelen van ervaringen voor VR en AR headsets, mobiele toepassingen, interactieve installaties, en theatrale ruimtes, bevraag je de impact en relevantie van deze technologische ontwikkelingen op ons dagelijks leven in een gemixte realiteit. Maar nogmaals, het is niet vereist al met XR-technologie ervaring te hebben, wij leren jou laagdrempelig en gaandeweg de tools om jouw ontwerp ideeën mogelijk te maken!
In vier blokken van elk ongeveer 5 weken leer je de diverse vormen van XR ontdekken, bevragen, maken, testen, en tonen aan bezoekers. We beginnen met het ontwerpen van een interactieve 360 video-ervaring, maken dan een performatieve XR ervaring voor meerdere gebruikers tot en we sluiten af met een zelf geproduceerde interactieve XR ervaring.
Leerdoelen:
- Je ontwikkelt een visie op de urgentie van XR als nieuw werkveld en de urgentie voor jouw eigen praktijk.
- Je brengt deze visie in een project en presentatie tot uitdrukking
- Je kunt experimenteren met diverse XR-technologieën middels ervaarbare prototypes .
- Je ontwikkelt kennis over beschikbare technieken voor XR-ontwerp en verkent technologieën die nog vol in ontwikkeling zijn.
- Je leert in interdisciplinaire groepen iteratief te werken en communiceren in de context van de projectopdrachten.
- Je leert conceptueel en kritisch na te denken over de toegevoegde waarde van XR door middel van voorbeelden, theorie, en reflectie.
Ingangseisen
Voor wie is deze minor geschikt?
In de minor kunnen studenten uit de kunst- en ontwerp disciplines leren hoe ze hun praktijk ruimtelijk kunnen opschalen en interactief kunnen maken.
Tegelijkertijd is de minor ook ideaal voor studenten van technische en niet-kunstzinnige opleidingen die willen leren om hun fantasie meer te gebruiken zodat je innovatieve ‘out of the box’ concepten kunt ontwikkelen.
Ten slotte is de Minor ook heel geschikt gebleken voor bijvoorbeeld studenten die journalistiek studeren en meer documentaire immersieve ervaringen willen leren maken over echte wereld onderwerpen.
Dit maakt de minor tot een zeer interdisciplinair programma. Hierbij is het niet vereist al met XR-technologie ervaring te hebben, wij leren jou laagdrempelig en gaandeweg de tools om jouw ontwerp ideeën mogelijk te maken.
Ingangseisen en selectie
Om deze minor te volgen is het belangrijk comfortabel zijn met het gebruik van computer voor ontwerpprocessen en/of een basale kennis hebben van het ontwerpen van interactieve ervaringen met live participanten.
Selectie op basis van:
- Een korte motivatiebrief (max. 1 A4).
Hier beschrijf je jouw interesse en ervaring in technologie en fascinatie voor onderzoek en experiment binnen dit domein. Vertel ook binnen welke rol je in het teamverband een bijdrage denkt te kunnen leveren. - Portfolio: hier kun je laten zien wat de relatie is tussen jouw huidge werk en de minor
Literatuur
Geen aan te schaffen literatuur.
Gedurende de minor krijg je een VR-headset in leenbruik van HKU.
Rooster
De Minor Extended Reality duurt 21 weken (incl. kersvakantie) en loopt van september t/m 24 januari. Dit semester is opgedeeld in vier blokken:
- Environmental storytelling
- Multi-user interaction
- Mixing realities
- Vrij XR-groepsproject en eindpresentatie
Elk blok heeft een eigen introductie, opdracht en (tussen) presentatie. Waar blok 1 t/m 3 vooral zijn gericht op het verkennen van de diverse vormen van XR door middel van het maken van ervaarbare prototypes, is blok vier bedoeld om wat langer aan een eigen project te kunnen werken. In alle vier de blokken werk je in groepen aan de hoofdopdracht maar krijg je ook individuele opdrachten, zoals een eigen onderzoek.
Aan het eind van elk blok is een tussentijdse presentatie van de groepsprojecten en eventueel individuele opdrachten. Aan het eind van deel vier is de eindpresentatie van de vrije groepsprojecten en de eindbeoordeling van al het gedane werk.
Toetsing
Binnen de cursus worden op een aantal tussentijdse presentatiemomenten formatieve beoordelingsmomenten ingebouwd. Gebaseerd op presentaties en vorderingen van het onderzoek en reflectie op het maakproces.
Aan het einde van de module worden de presentatie van het project, onderzoek en de reflectie op het maakproces summatief beoordeeld tijdens de gemeenschappelijke expositie waar al het werk wordt getoond. De beoordelingen worden individueel en op het gemaakte groepswerk gegeven.
Beoordelingscriteria
- Je laat diverse experimenten zien waarin een artistiek concept en ontwerp ervaarbaar worden gemaakt. Hierin geeft je blijk van conceptuele en vormgeving vaardigheden.
- Je kunt je werk en proces aan derden presenteren en toelichten op een inhoudelijke, begrijpbare en inspirerende manier, waarbij je blijk geeft constructief met feedback om te kunnen gaan.
- Je hebt relevant technisch onderzoek gedaan en kan keuzes inhoudelijk motiveren.
- Je bent in staat om in een samenwerking de principes van een ontwerpend onderzoeksproces toe te passen en hierbij een iteratief proces te doorlopen.
- Je bent in staat de relevantie van het eigen- en groepsprojecten te plaatsen in context van het huidige XR-werkveld en neemt daarin een eigenzinnig standpunt in.
- Je laat zien het huidige XR-werkveld te kunnen overzien en neemt daarin een kritisch en visionair standpunt in.
Aanvullende informatie
Ter inspiratie
• Lees in dit interview over de persoonlijke ervaringen van studenten Amber en Jascha met deze minor.
• Bekijk deze minor op de website van HKU
Meld je aan voor de minoren nieuwsbrief van HKU
Bekijk de onderstaande video voor een impressie van deze minor: