Kies op maat

Inloggen Menu

Spatialisation Design

Jouw kijk op je omgeving laten zien en een ruimtelijk probleem oplossen?

In deze ontwerpminor van HKU Design werk je aan je eigen ontwerpvraag in het ruimtelijke domein. Je ontwikkelt een idee of visie over een zelfgekozen kwestie en je manifesteert deze in fysiek werk.


Jouw eigen ontwerpbenadering en schaalniveau staan centraal. Makend en onderzoekend kom je tot een uitspraak. Dit doe je zelfstandig onder eigen regie, met begeleiding door het docententeam en je klasgenoten.

Dit integrale project kent een structuur van onderdelen als: verwoorden, verbeelden, ontwerpen en zelfstandig werken. Daarnaast zijn er verschillende activiteiten binnen en buiten de academie, feedbackbesprekingen en consultaties bij begeleidende docenten, (ook externe) experts en klasgenoten.

Zelfstandig aan de slag

Je werkt zelfstandig en hebt zelf de regie. Je formuleert een projectvoorstel dat je in één semester van begin tot eind kunt realiseren. Je verkent de stand van zaken aan het begin door vragen te stellen als: Wat is er al? Wat is er al eerder gedaan? Wat is al bekend? Wie zijn de stakeholders? Wat zijn de fysieke, materiële en technische eisen? Welke experts betrek je hierbij? Welke (emotionele) belangen of andere factoren spelen er mee?

Ontwerpeisen en onderzoek

Aan de hand van je bevindingen stel je ontwerpeisen op. Wat wil je bereiken? Welke ruimtelijke ingrepen wil je doen? Wat zijn daarvan de gevolgen? Je onderzoekt de verschillende mogelijkheden van je concept: je doet maakstudies, vormstudies en raadpleegt literatuur. Daarna kies je één mogelijkheid die je uitwerkt in één of meer producten. Aan het eind van het semester vindt een projectpresentatie plaats in woord, beeld en materiaal. Ook de documentatie van het onderzoek dat voor dit project is verricht wordt getoond.

Maak gebruik van onze werkplaatsen

HKU heeft verschillende werkplaatsen waar je jouw ontwerpen kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld in de werkplaats Makerspace aan de slag met 3D-printen. Je kunt in de houtwerkplaats of de metaal/kunststof werkplaats jouw ontwerp maken. En in de werkplaats Blackbox kun je experimenteren met interactie met sensoren en virtual reality.

Waarom deze minor?

Je bent geïnteresseerd in ruimtelijke vraagstukken en in het zoeken naar een eigen visie, werkwijze en rol om daarmee als ontwerper om te gaan. In dit project krijg je de kans van idee tot uitwerking jouw kijk op je omgeving vorm te geven en je 'uitspraak' in fysiek werk te laten zien. Met hulp van experts.

Leerdoelen

Wat leer je?

  • Je zoekt een onderwerp of een fascinatie waar jij je voor langere tijd in wil verdiepen.
  • Je verkent stand van zaken m.b.t. de opgave en de situatie. Wat is er al? Wie is de doelgroep en wat zijn betrokken partijen? Materialiseren & ruimtelijk maakonderzoek zijn een dragende basis in deze verkenning.
  • Je analyseert en onderzoekt vanuit de ruimtelijke context jouw onderwerp. Met welke fysieke, materièˆle, technische eisen moet jij rekening houden en met welke emotionele, menselijke of sociale factoren?
  • Je gaat ontwerpeisen stellen a.d.h.v. bevindingen: wat wil je bereiken met je project, en welke ruimtelijke ingrepen wil je doen? Hierin schuilt jouw eigen signatuur en jouw keuze voor een zekere kwaliteit.
  • Je onderzoekt verschillende opties in conceptvorm: wat zijn de gevolgen van je ingreep, hoe zijn die te verbeelden? Door middel van ruimtelijke vormstudies, literatuuronderzoek, externe workshop krijgt jouw proces vorm. Dit documenteer je in een proces- of logboek.
  • Deze minor rond je af met een tentoonstelling in combinatie met een gesprek waarin je jouw ontwerp presenteert. Je licht het essay toe dat je hebt geschreven en je werkproces aan de hand van je proces- of logboek.

Leerdoelen

Aan het eind van deze minor kun je:

  1. Zelfstandig een ontwerpproject opzetten en een ontwerpproces vormgeven in het ruimtelijke domein en tot een presentatie uitwerken
  2. Onderzoekend en makend werken en tot een uitspraak komen.
  3. Het ontwikkelen en benoemen van je eigen ontwerpmogelijkheden en -werkwijzen.
  4. De gevolgen van een ingreep te onderzoeken, te benoemen en te verbeelden.
  5. Referentieprojecten en oplossingen of experimenten van andere ontwerpers in verschillende disciplines te zoeken en de betekenis daarvan voor jouw project te benoemen.
  6. Te reflecteren over je eigen werkproces en dat met anderen te bespreken.
  7. Samen te werken waar je dat wenselijk acht
  8. De betekenis van het project voor jouw positie in je vakgebied en werkdomein laten zien.

Ingangseisen

Spatialisation Design is bedoeld voor studenten van diverse kunst- en ontwerpopleidingen van instellingen in binnen- en buitenland. Heb je een zekere affiniteit met ruimtelijk werken, dan ben je van harte welkom. 

Toelatingseisen

We hebben een beperkt aantal plaatsen en we hanteren een matching. We vragen een verzameling met voorbeelden van de projecten waaraan je hebt gewerkt en een motivatiebrief. Selectie vindt plaats op basis van inzicht in de match met de minor en in wat je wilt ontdekken en doen in het ruimtelijke domein. Je wil actief aan de slag gaan en kan zelfstandig werken. Je werkt op niveau van een hbo-bachelor jaar 3 of 4.

Rooster

- Verplichte contacturen per week: 12 uur

- Zelfstudie uren: 28 uur

Gezien de aard van het project is volledige aanwezigheid en actieve inzet noodzakelijk in alle fasen en bijeenkomsten.

Het project wordt op één locatie in Utrecht uitgevoerd en loopt tot december/januari. Er zijn een paar spelregels waar iedereen zich aan moet houden. Inzet en aanwezigheid bij alle activiteiten is daar een van. Het project kent verschillende fasen van werken waarin zelfstandig werken, presentaties, besprekingen, consultatie en feedback elkaar afwisselen. In dit integrale project is een structuur van afwisselend zelfstandig werken, feedbackbesprekingen en consultaties bij begeleidende docenten en experts en klasgenoten.

Toetsing

Deze minor rond je af met een tentoonstelling in combinatie met een gesprek waarin je jouw ontwerp presenteert. Je licht het essay toe dat je hebt geschreven en je werkproces aan de hand van je proces- of logboek.

De beoordelende commissie bestudeert de documentatie, bekijkt de tentoonstelling, en bespreekt met studenten de betekenis van het project voor de positie in eigen vakgebied en werkdomein van elk van de studenten.

In algemene zin geldt het volgende:

  1. Je presenteert en onderbouwt overtuigend wat je met het project wilde bereiken, het ontwerpproces en je eigen keuzes in uitwerking en methodes.
  2. Je bent tot een uitspraak gekomen en toont regie over de totstandkoming daarvan.
  3. Je laat zien dat je verschillende verbindingen hebt gelegd en expertise hebt gezocht, en verkregen inzichten integraal in je project hebt ingezet.
  4. Je hebt onderzoekend gewerkt en doordachte keuzes gemaakt op grond van onderzoek.
  5. Je laat zien wat het project betekent voor jouw rol en werkhouding.

De minor wordt afgerond met een heel of half cijfer.

Aanvullende informatie

Ter inspiratie

Meld je aan voor de minoren nieuwsbrief van HKU