What is Fashion?
Mode is veel meer dan kleding alleen
Een meubilair overwoekerend interactief wandkleed, een schilderij dat je kunt aantrekken als broek, smeltende halslijnen, virtueel geanimeerde outfits van mos, levensgrote knuffelwapens…: what is fashion?
Minor 'What is Fashion?' in het kort- Je werkt aan een beeldend onderzoeks- en ontwerpproject
- Geïnspireerd door modische strategieën verbeeld je wat je ziet, denkt en voelt
- Je werkt vanuit een open blik, nieuwsgierigheid en interesse in het onbekende en onverwachte
- Je werkt in een atelier en krijgt toegang tot al onze werkplaatsen en technische kennis en vaardigheden
- ·Deze minor wordt aangeboden in semester 1 (1 sept. 2025 - 1 februari 2026)
In deze minor doorloop je een eigen beeldend ontwerptraject. ‘Denken met je handen’ staat centraal: je denkt door te doen en je onderzoekt door te maken. Zonder een vooropgezet plan kom je zo tot materiaal, vorm, serie, beweging, verhaal, ervaring en reflectie.
In de minor ga je vanuit modische werksessies aan de slag met jouw eigen ontwerp. Je gaat werken op een al dan niet aanwezig lichaam door middel van moulage en coupe, maar gaat ook aan de slag met de klank van kleding en verdiept je door mode te ondergaan als zintuiglijke ervaring. Geïnspireerd door deze werkwijzes verbeeld je wat jij ziet, denkt, voelt of wil onderzoeken en vertel je een publiek een verhaal.
Leerdoelen
- Tot verbeelding komen waarbij je werk zeggingskracht heeft.
- Zelfstandig een ontwerp- of onderzoekstraject in de context van mode opzetten, en tot een presentatie uitwerken.
- Eerder opgedane en nieuwe kennis, vaardigheden en attitudes integreren in je eigen project.
- Jouw fascinatie zelfstandig in het ontwerpproces vormgeven en beeldend uitwerken.
- Ontmoetingen organiseren die jou verder helpen je (onderzoeks-)project te realiseren.
- Reflecteren op je proces en zo nodig bijsturen.
- Over je keuzes kunnen communiceren.
- De betekenis van het project voor jouw positie in je vakgebied en werkdomein laten zien.
Ingangseisen
What is Fashion? is bedoeld voor (Nederlands sprekende) studenten van diverse kunst- en ontwerpopleidingen van instellingen in binnen- en buitenland.
ToelatingseisenWe hebben een beperkt aantal plaatsen en we hanteren een matching. We vragen een verzameling met voorbeelden van je werk en een motivatiebrief en we gaan in gesprek. Selectie vindt plaats op basis van inzicht in ontwikkeling van je creërende en reflectieve kwaliteiten. Je hebt zin om in de context van mode actief aan de slag te gaan en beeldend te werken. Je werkt op niveau van een hbo-bachelor jaar 3 of 4.
Na aanmelding krijg je binnen 2 weken bericht waarin we je de datum van besluitvorming laten weten.
Rooster
circa 12 uur contacturen en 28 uur zelfstudie.
De projectperiode kent een structuur waarin begeleiding, peer-to-peer uitwisseling van feedback en presentaties elkaar afwisselen. Je werkt zelfstandig en onder eigen regie. De begeleiding is erop gericht dat je project steeds verder kunt doorontwerpen en in een eindpresentatie in de vorm van een expositie je beeldend werk kunt laten zien.Fase 1: De eerste weken staan in het teken van groepsvorming en zintuigelijk-modisch werken, afgesloten met een 'Modisch diner' op locatie.
Fase 2: Je werkt zelfstandig in het atelier aan je eigen ontwerp- en onderzoekstraject met wekelijkse begeleiding in mentorgroepen. Iedere vijf weken presenteer je jouw werk tijdens een 'Markt' voor feedback.
Fase 3: Je ontwerpt een publieke ervaring rond je werk en organiseert samen met medestudenten een expositie, waarbij jullie alle aspecten verzorgen - van PR tot vormgeving.
De drie fases waar de minor in is opgedeeld beschrijven we nog uitgebreider op de website.Toetsing
Je rond de minor af met beeldend werk op een exposite. In de vorm ben je vrij: een collectie, een reeks sculpturen, een installatie, een video, een reeks beeldende ingrepen in de publieke ruimte, een reeks fotografische algoritmes, dat is aan jou waar je op uit komt. Hoe hebben de modische werkwijzes jouw ontwerperschap verrijkt of veranderd?
AfrondingJe sluit de minor af door het inleveren van een procesdocumentatie, het presenteren van je werk op de expositie en door een eindgesprek.
Je eindcijfer is het gemiddelde van het cijfer voor je proces en je werk.
Het werk wordt getoetst tijdens: werk op expositie, procesdocumentatie en eindgesprek
Er wordt gekeken naar de mate waarin je je beeldend kunt uitdrukken:
Het werk:
- Getuigt van zeggingskracht en eigenheid
- Werkt in de context van een expositie voor een publiek
Het proces wordt getoetst tijdens: procesdocumentatie en eindgesprek.
Bij je proces wordt gekeken naar de diepgang van je proces en onderzoek. Je toonde nieuwsgierigheid en hebt onderzoekend gewerkt. Ook heb je je ontwikkeld in professioneel opzicht door te hebben gewerkt met productionele kaders in het zelfstandig vormgeven en produceren van een expositie.