Kies op maat

Inloggen Menu

What is Fashion?

Mode is veel meer dan kleding alleen

Een meubilair overwoekerend getuft wandkleed, virtueel geanimeerde outfits van mos, een textiele ecosfeer, smeltende halslijnen, met bacteriën geverfde stoffen, een mannencollectie gebaseerd op plooien en huid, een schilderij dat je kan aantrekken als broek...: What is fashion?

In deze minor doorloop je een eigen beeldend ontwerptraject. ‘Practice based’ werken staat centraal: je denkt door te doen en je onderzoekt door te maken. Zo kom je tot reflectie, ervaringen, mode, materialen. Zonder een vooropgezet plan. Geïnspireerd door modische strategieën verbeeld je wat ziet, denkt, voelt of wil onderzoeken en vertel je een publiek een beeldend verhaal.

Je kunt deze minor afsluiten met een collectie, een installatie, een video, een reeks beeldende ingrepen in de publieke ruimte, een reeks fotografische algoritmes, anything waar jij op uit komt.

In de minor studeer je samen met studenten met een mix van studie achtergronden. Je wordt uitgenodigd om door middel van uitwisseling met andere disciplines je eigen ontwerpstrategieën te onderzoeken en uit te breiden. De één heeft ervaring met het modische, de ander met het werken in de ruimte, audiovisueel, of grafische vormgeving. Gemeenschappelijk is ervaring en affiniteit met het beeldend onderzoeken van materiaal, vorm, lichaam, beweging. Om misverstanden te voorkomen: we bieden in deze minor geen naaicursus.

 
Het project

Fase 1:

In de eerste drie weken maak je kennis met elkaar als groep, vertraag je je denken en ontwikkel je een gezamenlijk waarnemen en maken, door te werken vanuit een ontwerpfilosofie’. Ook start je direct met maken door zintuigelijk en modisch aan de slag te gaan. We sluiten de startweken af met een ‘Modisch diner’ op een bijzondere locatie waar iedereen laat zien wat is gemaakt.

Fase 2:

Hierna maak je de transitie naar je eigen ontwerp- en onderzoekstraject. Je werkt in wekelijkse bijeenkomsten met je mentorgroep waarin je je proces deelt en zichtbaar maakt. Hierin word je ook begeleid in het bijhouden en vormgeven van de documentatie van je proces. Je werkt zelfstandig in het atelier waar je gevraagd en ongevraagd advies krijgt van de ontwerpdocenten.

We starten elke week met een gezamenlijke verdiepingssessie in Fashion door specifieke modische praktijken te onderzoeken en te beluisteren. Het kan een lezing zijn of een workshop, waarin je verder leert over wat Fashion Design kan zijn en hoe je 'Design Research' kan doen. Het kan gaan over fashion and ecology, mode en materialiteit, bio fashion design, speculative (fashion) design, fashion and virtual realities, performative textiles, tailoring en clo3d en expanded fashion.

Elke vijf weken presenteer je je werk tijdens een ‘Markt’. Hier krijg je feedback van docenten, mede studenten, alumni en collega ontwerpers op de vraag: doet mijn werk nu wat ik hoop dat het doet?

Fase 3:

In de laatste weken maak je een ontwerp transitie door met jouw werk een ervaring voor een publiek te ontwerpen. Je sluit de minor af met het presenteren van jouw werk op een plek buiten HKU en hiervoor verdiep je je in het tonen van jouw werk. In gezamenlijkheid met je mede studenten ben je ook verantwoordelijk voor de productie en alle praktische zaken van een exposite. Van communicatie, social media en PR tot het vervoer en het vormgeven van routings.

Leerdoelen

  1. Tot verbeelding komen waarbij je werk zeggingskracht heeft.
    2. Zelfstandig een ontwerp- of onderzoekstraject in de context van mode opzetten, en een presentatie uitwerken binnen productionele kaders.
    2. Eerder opgedane kennis, vaardigheden en attitudes integreren in je eigen project.
    3. Jouw fascinatie zelfstandig in het ontwerpproces vormgeven.
    4. Ontmoetingen organiseren die jou verder helpen je (onderzoeks-)project te realiseren.
    5. Reflecteren op je proces en zo nodig bijsturen.
    6. Over je keuzes kunnen communiceren.
    7. De betekenis van het project voor jouw positie in je vakgebied en werkdomein laten zien.

    Het proces:
    1. Je doet onderzoek door beeldend materiaal te ontwikkelen, ontwerp iteraties te doen en het onverwachte te betrekken in je onderzoek. Op basis van het onderzoek kom je tot beeldend werk.
    2. Je kan werk ontwikkelen met een kritisch bewustzijn over de werking van het ontwerp.
    3. Je hebt modische strategieën leren kennen en je ontwerpvaardigheden daarmee verdiept.
    4. Je kan presenteren en onderbouwen hoe het ontwerpproces en het project is verlopen en hoe je tot keuzes in uitwerking en methodes bent gekomen.
    5. Je toont regie over je proces en de totstandkoming van het werk.
    6. Je hebt verschillende verbindingen, perspectieven en expertise opgezocht en de verkregen inzichten ingezet bij de ‘door-ontwikkeling’ van je werk.
    7. Je gaat professioneel, flexibel en respectvol om met rollen en verantwoordelijkheden in de totstandkoming van de expositie en weet productionele kaders toe te passen (planning, communicatie, begroting, logistiek, presentatie)
    8. Je toont de ontwikkeling van een eigen visie op een vakgebied en kan deze toelichten.

Ingangseisen

What is Fashion? is bedoeld voor (Nederlands sprekende) studenten van diverse kunst- en ontwerpopleidingen van instellingen in binnen- en buitenland. 

Toelatingseisen

We hebben een beperkt aantal plaatsen en we hanteren een matching. We vragen een verzameling met voorbeelden van je werk en een motivatiebrief. Selectie vindt plaats op basis van inzicht in ontwikkeling van je creërende en reflectieve kwaliteiten. Je hebt zin om in de context van mode actief aan de slag te gaan en beeldend te werken. Je werkt op niveau van een hbo-bachelor jaar 3 of 4.

Rooster

circa 12 uur contacturen en 28 uur zelfstudie.

Het project wordt op één locatie in Utrecht uitgevoerd en loopt tot december/januari. Er zijn een paar spelregels waar iedereen zich aan moet houden. Inzet en aanwezigheid bij alle activiteiten is daar een van.

Het project kent verschillende manieren van werken waarin zelfstandig werken, presentaties, besprekingen, consultatie en feedback elkaar afwisselen. In dit integrale project is een structuur van afwisselend zelfstandig werken, feedbackbesprekingen en consultaties bij begeleidende docenten en experts en klasgenoten.

Toetsing

Beoordelingscriteria:

Je sluit de minor af door het inleveren van een procesdocumentatie, het exposeren van je werk op een expositie aan een publiek en een eindgesprek. De minor wordt afgerond met een heel of half cijfer. Dat wordt vastgesteld na afloop van het eindgesprek en vormt het gemiddelde van het cijfer voor je proces en je werk.

Aanvullende informatie