Arts and Ecology
Dé minor voor creatieve wereldverbeteraars
Ben jij bezorgd over de toestand van natuur, biodiversiteit, ecologie of klimaatcrisis? Laat je je niet uit het veld slaan en wil je een rol spelen in een creatieve aanpak van complexe vraagstukken—als kunstenaar, filmmaker, ontwerper of performer—sluit je dan aan bij de Minor Arts & Ecology van de HKU.
Tijdens deze actieve minor (er zijn veel buitenlessen in bossen en velden) werk je aan een eigen creatief project met een ecologische thematiek. Hiermee leer je je eigen stem te ontwikkelen en positie te vinden binnen de context van ecologie en creativiteit.
Arts & Ecology in het kort
– Kom creatief in actie voor een bewoonbare aarde: ontwikkel je eigen creatieve en communicatieve vermogens om anderen via kunst en verbeelding kennis te laten maken met ecologische vraagstukken
– Ervaar, ontdek, verander: je start met gedeelde ervaringen in de natuur, via workshops en excursies. Je leert over ecologie in filosofielessen en je werkt aan een creatief project voor lokale en tastbare ecologische impact
– Verbinding: Leer natuur en ecologie te voelen en begrijpen door te ervaren. Je ontdekt nieuwe inzichten, tools en methodes door een (her)ontdekking van het levende, inclusief je niet-menselijke buren.
– Leer van diversiteit: Je leert niet alleen vanuit de schoolbanken, maar ook in, met en van natuur door diverse excursies, fieldtrips, workshops en gastdocenten, waaronder kunstenaars, ecologen en wetenschappers.
– Vernieuwend en hands-on: Je combineert kunst, ontwerp, performance en ecologie voor een impactvolle ervaring die ook verbindt met een publiek buiten school.
– Delen voor impact: Aan het eind van de minor presenteer je jouw project op een passende locatie, buiten en/of binnen. Je betrekt een breder publiek bij ecologisch-artistieke praktijken.
Leerdoelen
Tijdens deze minor leer je hoe je één semester lang een eigen creatief project met ecologische thematiek ontwikkelt en uitvoert. Je leert hoe je als individu en collectief kunt handelen op het snijvlak van kunst en ecologie. Leren door te ervaren en te doen is een belangrijke pijler van deze minor.
Tijdens deze minor:
- Verken je de mogelijkheden van je eigen bijdrage aan ecologie en kunst door middel van een eigen creatief project
- Ontwikkel je begrip van ecologisch denken en ontdek je hoe je kunt handelen als kunstenaar, ontwerper, performer of andersoortige creatieveling.
- Ontwikkel je een eigen ecologische levenshouding en leer je omgaan met complexiteit, weerstand en (productieve) verwarring
- Zet jouw eigen zorgen om in daadwerkelijke (collectieve) actie.
- Ontdek je nieuwe perspectieven door te leren van, in en met de natuur, alsook van medestudenten en docenten
- Vul je jouw rugzak met avonturen en leer je over allerlei ecologische toepassingen door excursies en workshops.
Ingangseisen
Past deze minor bij jou?
Ben jij een creatieve geest en wereldverbeteraar die zaken als biodiversiteit, natuur, klimaat en duurzaamheid meer dan belangrijk vindt? Dan is de minor Arts & Ecology op jouw lijf geschreven. Leer om jouw expressieve vaardigheden en talenten in te zetten richting een duurzaam bewoonbare aarde voor alle levensvormen.
Toelatingseisen
We hebben een beperkt aantal plaatsen en we hanteren een matching. Je komt in aanmerking als je een bachelorstudie volgt in een creatieve of sociale richting en je je propedeuse hebt behaald. Als je vanuit wetenschappelijk onderwijs deze minor wilt volgen, overleg dan met je examencommissie.
Tijdens de selectie beoordelen we of de minor bij je past.
Voor de toelatingsprocedure vragen we je om het volgende aan te leveren:
Een korte motivatiebrief (1 A4) waarin je de volgende vragen beantwoordt:
- Waarom is ecologie belangrijk voor je?
- Wat hoop je te leren tijdens deze minor?
Voeg een beknopt portfolio toe van eerdere opdrachten of projecten die jij vindt aansluiten bij deze minor
Er volgt een toelatingsgesprek met de coördinator van de minor (telefonisch of via Zoom). Binnen drie dagen na afloop van dit gesprek hoor je of je bent toegelaten.
Literatuur
Er is geen verplichte literatuur, maar mocht je je alvast willen inlezen? Kijk dan eens in deze lijst:
• Wall Kimmerer, Robin (2022). Een vlecht van heilig gras; Hoe de natuur, wetenschap en traditionele kennis ons leren respectvol met de aarde om te gaan. Altamira
• Yong, Ed (2022). Een Immense wereld; hoe dierlijke zintuigen de verborgen dimensies om ons heen onthullen. Atlas Contact
• Mensvoort van, Koert (2019). Next Nature; Waarom technologie onze natuurlijke toekomst is. Maken Publishing.
• Latour, Bruno (2023). De Aarde bewonen. Octavo Publicaties.
• Morton, Timothy (2021). All art is ecological. Penguin green Ideas.
• Fowkes, Maja & Fowkes, Reuben (2022). Art and Climate Change (World of Art). Thames and Hudson.
Rooster
Programma
Verdiepen en ervaren (introductiekamp!)
De eerste vijf weken bouwen we gezamenlijk een basis voor de rest van het semester. Aan de hand van diverse opdrachten verkennen we ecologisch handelen en denken, in de kunsten en daarbuiten. In de eerste week gaan we in de provincie Utrecht op introductiekamp: samen de bossen en velden in, veel buiten zijn en daar elkaar en de omgeving leren kennen. Op excursies maak je kennis met kunstenaars, ontwerpers en anderen die al langer ecologisch werken. Ook staat er een introductiecursus BioArt op het programma.
Toepassen
Na de eerste fase kies je je eigen invalshoek en start je een eigen creatief project rond ecologische kwesties die je fascineren of raken. Dat kun je doen in het verlengde van je eigen studie, maar je kunt ook nieuwe methodes, technieken en media verkennen. Je vaste ‘vakken’ zijn Regeneratie, Ecosofie en Werken met wat er is (procesbegeleiding). Er is nog regelmatig les op buitenlocaties, waarin je minstens één keer per week op excursie gaat (bijv. een paddestoelenexcursie, bagger-bootcamp of een wandeling). Je bespreekt wekelijks je voortgang met docenten en je hebt één dag in de week een vaste procesbegeleider.
Uitdragen
Je werkt als groep toe naar een eindmanifestatie/evenement, waarmee je ook publiek van buiten school bereikt. Dit is de fase waarin je een brug kunt slaan naar het vervolg van je studie of loopbaan: op welke manier heeft de ecologische ervaring en opgedane kennis in deze minor je gevormd en hoe wil je dit verder uitbouwen?
Praktische informatie
- Enerverende minor gericht op leren in, met en van de natuur
- Onderwijsperiode: september tot februari (semester 1)
- We starten deze minor met een introductiekamp
- Toegang tot al onze werkplaatsen (incl. de biolabs)
- Lessen gegeven in het Nederlands
- Verplichte contacturen per week: 20 uur
- Uren zelfstudie per week: 20 uur
Toetsing
Aan het eind van de minor toon je hoe je uitdagingen van deze minor bent aangegaan en hoe je de competenties hebt ingezet aan de hand van drie deliverables:
- Creatief project (ontwerp)
- Onderbouwing en narratief (d.m.v. expositie, presentatie en tekst)
- Proces(boek): ontwikkeling en onderzoek
De beoordeling van de minor wordt afgerond met een onvoldoende (O), voldoende (V), goed (G) of zeer goed (ZG).
Aanvullende informatie
Ter inspiratie:
Lees interview met minordocent en mede-ontwikkelaar Ruben Jacobs
Bekijk deze minor op de website van HKU voor meer informatie
Meld je aan voor de NL-talige minoren nieuwsbrief van HKU.
Let op: deze minor is inmiddels vol.