Kies op maat

Inloggen Menu

Creative Start-up Lab

Altijd al gedroomd van je eigen creatieve start-up? In deze minor leer je die droom waarmaken. Binnen 20 weken werk je van een idee naar levensvatbare onderneming. Aan het eind heb je het lean start-up proces in de vingers en de tools in handen om je start-up definitief op te zetten of verder uit te bouwen.

Binnen deze minor Creative Start-up Lab werk je samen met studenten van andere HKU-opleidingen, makers, HKU-alumni en studenten vanuit andere hogescholen. In deze levendige context werk je in een heldere weekstructuur aan eigen ideeën.

Proces en methode staan hierbij centraal, resultaat zien we als bonus. Je wordt gecoacht door ervaren ondernemerschapsdocenten en er zijn diverse presentatiemomenten waarbij een jury uitgebreide feedback en input geeft op jouw ideeën.

Start-up Challenge

In de eerste twee weken van de minor Creative Start-up Lab doe je mee met de Start-up Challenge. In deze twee weken werk je in een interdisciplinair team aan een ter plekke bedachte Start-up. Je krijgt zo in een mum van tijd het basisgereedschap mee waarmee je vervolgens aan de slag gaat en doet waardevolle contacten op die later wellicht veel voor je kunnen betekenen. Na deze twee introductieweken heb je de keuze om door te gaan met dit idee, of te werken aan jouw eigen ondernemersidee. Je hebt de keuze om dit individueel te doen of in een kleine, door jezelf samengestelde groep.

Leerdoelen

Wat leer je?

Je leert in het creative start-up lab de diverse vaardigheden die nodig zijn om een start-up op te zetten. Centraal staan:

 1. Jouw visie als maker en/of ondernemer.
 2. Diverse ontwerpvaardigheden om stap-voor-stap jouw start-up te bouwen én te testen.
 3. Communicatievaardigheden om jouw visie over te brengen op anderen.

Concreet kun jij na afloop:

 • stapsgewijs en beargumenteerd een eigen idee tot start-up ontwikkelen volgens de lean start-up methodiek
 • jouw netwerk met relevante stakeholders laten groeien en proactief betrekken bij het ontwerpproces
 • jezelf en jouw start-up op gepaste wijze presenteren; zowel tijdens een persoonlijke presentatie als in een professionele setting
 • reflecteren op de ontwikkelde start-up en jezelf positioneren in een professionele context.

Ingangseisen

Je komt in aanmerking voor deze minor als je een bachelorstudie volgt in een sociale, creatieve of economische richting. Let op: je moet al een propedeuse hebben behaald.

Voor de toelatingsprocedure vragen we je om een aantal dingen aan te leveren:

 • Een korte motivatiebrief met daarin evt. eerste ideeën voor een start-up
 • Een bondig cv
 • Eventueel aanwezig werk

Literatuur

Het lab is gebaseerd op de Lean Start-up-methode. Wij werken aan de hand van het praktische handboek ‘Running Lean’ van Ash Maurya. Overige literatuur wordt per deelmodule aangeboden.

ISBN 1098108779
Titel: Running Lean
Auteur: Ash Maurya

Rooster

Er wordt gewerkt met een vast weekritme. Managing Mondays, Value Fridays, Epic Wins/Fails en Discoweken zijn jou straks niet meer onbekend. Tijdens de minor krijg je op vaste momenten les en coaching en zijn er regelmatig deelsessies waar je leert van andere (student)ondernemers.

 • Verplichte contacturen per week: 8
 • Twee vaste dagen les (maandag en vrijdag), overige dagen zelfstudie.

Toetsing

 • Toetsvorm: Ondernemerschapsdossier, Lean dossier, presentatie van de start-up
 • Resultaatschaal; Numeriek met 1 decimaal.
 • Aantal tentamengelegenheden (per tentamen); 2 (d.w.z. 1 herkansing)

Aanvullende informatie

Ter inspiratie
Lees in dit interview met minordocent Ruben meer over deze minor

Lees in dit interview hoe Lisa en Sophie door deze minor geholpen werden bij het starten van een eigen onderneming Studio Spinnenweb


Bekijk deze minor op de website van HKU

 

Let op: je kunt je enkel nog aanmelden voor de wachtlijst.

Meld je aan voor de minoren nieuwsbrief van HKU