Kies op maat

Inloggen Menu

Film & Media

Benieuwd naar de rol van film en media in jouw onderwijs?  

In de Minor Film & Media leer je op een veelzijdige manier om de kracht van beelden en media te integreren in jouw onderwijsaanbod. Je krijgt de unieke kans om een half jaar lang te werken aan eigen filmvaardigheden en voor het oefenen in het geven van film- en mediaonderwijs op de basisschool. Je krijgt gastcolleges van filmmakers, gaat op bezoek bij film- en televisie-instellingen en bij musea en je maakt zelf (én met leerlingen) een film.  

De minor is opgebouwd vanuit twee disciplines;  

  1. Film; je maakt een eigen korte film en ontwikkelt filmeducatiemateriaal. Je zet dit in jouw onderwijs in. Je gaat in gesprek met makers van (jeugd)films en neemt deel aan workshops van museum Eye/Netwerk Filmeducatie. De minor wordt afgesloten met de vertoning van je eigen gemaakte film in de bioscoop. 

 

  1. Media; vanuit een breed perspectief aanschouwen we media. Je leert media te begrijpen, te lezen en in te zetten in jouw onderwijs. Je leert kinderen dat zij keuzes kunnen maken in het gebruik van (social)mediaconsumptie. Je ontwerpt onderwijs waarin creativiteit en techno­logie samenkomen. Ook leer je werken met VR, AI en gamification en leer je hoe deze kunt inzetten in je onderwijs.  

De lessen en inspiratieochtenden vinden deels plaats op de Hogeschool, deels op andere plekken zoals in museum Beeld & Geluid. 

Bekijk deze video voor een impressie: 

https://www.youtube.com/watch?v=qWenk64-xuo  

Leerdoelen

Je wordt opgeleid tot film&media-expert. Je leert leerlingen op een verantwoorde en kritische manier met media en film om te gaan en het in te zetten in jouw onderwijsaanbod. Hiervoor werk je aan: 

  • Verbeteren van de visie op mediaontwikkeling van jouw stageschool en inzetten van jouw expertise om je team te inspireren en te activeren.  
  • Samenwerken aan film over een onderwerp dat jullie fascineert. Max. 5 minuten, film wordt vertoond in de bioscoop.  
  • Ontwikkelen van filmeducatielessen en medialessen. 

 

Media: 

Tijdens de minor ontwikkel je jezelf als professional op het gebied van media en digitale geletterdheid. Je krijgt inzicht in de digitale samenleving en wat het effect daarvan is op kinderen. Je bent in staat om de huidige en volgende generatie te inspireren en voor te bereiden op een toekomst waarbij kennis, vaardigheden en ethiek in de (digitale) samenleving essentieel zijn. De nadruk ligt hier niet zozeer op technologie of het beheren van de apparaten, maar eerder op burgerschap en de rol van digitalisering in de samenleving. Deze kennis kun je inzetten in de klas en in gesprek met ouders en collega's.  

 

Film:  

Je kunt filmlessen geven en ontwikkelen voor het PO. In het ontwerpen van een les kun je rekening houden met de vijf vaardigheden behorend bij filmeducatie. Je kunt een filmplan maken en bent in staat om een creatief proces te doorlopen waarbij je ook technische en beeldende aspecten tegenkomt die bij het maken van een film aan bod komen. Je weet dat je film kunt inzetten als middel om thema's te bespreken in de klas en film kunt beschouwen vanuit filmische aspecten als een taal op zich.  

Ingangseisen

Opleidingen tot leraar basisonderwijs na behalen propedeuse

Literatuur

Aanschaf Adobe Creative Cloud verplicht voor deze minor (kan via surfspot.nl met korting voor studenten). 

Rooster

6 uur per week op woensdag (9 tot 15 uur) (bij uitzondering 9 uur per week) 

De druk van het uitvoeren van de leeruitkomsten zit voornamelijk in periode 2. 

Toetsing

wijze van toetsing en beoordeling 

  • Behalen van toetscriteria zoals beschreven in de leeruitkomst. 
  • Geen inleverdatum; ieder jaar twee kansen.