Jurist in het Sociaal Domein
Veel mensen zijn afhankelijk van een bijstandsuitkering. Zij doen bij hun gemeente een beroep op de Participatiewet (PW). Wanneer je bijstand ontvangt, dan dien je aan vele verplichtingen te voldoen: participeren, re-integreren en soms een tegenprestatie leveren. Wordt daar niet aan voldaan, dan kan een boete of maatregel worden opgelegd. In de beroepspraktijk wordt evenwel steeds meer de nadruk gelegd op het motiveren van mensen om te re-integreren. Waarbij wordt uitgegaan van “vertrouwen” in de burger i.p.v. “wantrouwen”.
Ook wordt er steeds vaker gewerkt vanuit de methodiek van “maatwerk”, waarbij er integraal gekeken wordt naar de situatie van de cliënt en het vinden van een oplossing die werkt. Daarbij gebruik makend van de “discretionaire ruimte” binnen de wet- en regelgeving, en naar de mogelijkheden die er zijn binnen het sociale domein.
Gedurende 10 weken richt je je op de uitvoering van de PW op gemeentelijk niveau en op de cliënten die hier een beroep op doen.
Leerdoelen
Je zit in de rol van klantmanager Werk & Inkomen bij een gemeente en gaat voor jouw cliënten een juridisch dossier opbouwen. Ook leer je welke methodieken en gespreksvaardigheden je in kunt zetten m.b.t. jouw klanten. Je laat zien dat je integraal kunt werken en door “maatwerk” een oplossing vindt die werkt voor de cliënt. In de toetsing laat je zien dat je over de competenties beschikt om je werk goed uit te kunnen voeren.
Ingangseisen
Derde- en vierdejaars studenten Sociaal Juridische Dienstverlening, Social Work, HBO-Rechten.
Voor studenten van andere opleidingen die interesse hebben in de uitvoering van de Participatiewet kunnen zich melden bij minoren.mb@hsleiden.nl.
Toelatingseisen: minimaal propedeuse, minimaal 30 EC uit de hoofdfase en verder staat de toelating tot de minor ter beoordeling van de examencommissie van de opleiding.
Literatuur
Nader te bepalen.
Toetsing
Nader te bepalen.