Management in de Zorg
Voor wie is de minor bedoeld?
Als je geïnteresseerd bent in hoe de organisatie waar je werkt of in de toekomst zal gaan werken, dan is deze minor iets voor jou. De minor staat open voor verschillende disciplines uit de gezondheidszorg, juist omdat we multidisciplinair werken.
Na deze minor snap je de positie van de leidinggevende beter en in welke context hij of zij werkt. Het kan zijn dat je je graag verder wil ontwikkelen als leidinggevende, maar dat is niet het doel van deze minor.
Waar bestaat deze minor uit?
De minor bestaat uit twee onderdelen:
- Praktische vaardigheden (die je nodig hebt als leidinggevende)
- Teamadvies en -implementatie (voor de organisatie waar je werkt of stage loopt)
Praktische vaardigheden:
Tijdens deze minor oefen je aan de hand van (jouw) voorbeelden uit de praktijk. Waar loop je tegenaan en hoe zou je dat kunnen oppakken? Er is niet één goede stijl van leidinggeven, maar iedereen heeft wel een voorkeur. Dat past niet altijd bij wat de organisatie vraagt. Leidinggeven is aanpassen aan wat de organisatie van jou vraagt. Hoe flexibel ben jij?
Teamadvies en -implementatie:
Je geeft advies over een onderwerp waar men op het werk tegenaan loopt. Je pakt dit op een projectmatige manier aan. Je verzamelt een groep mensen om je heen en jullie brengen in de praktijk wat jullie bedenken. Je leert hierbij op een stapsgewijze manier een onderwerp op te pakken, een groep aan te sturen en wat er is bedacht op papier in de praktijk te brengen. Kan je goed luisteren?
Leerdoelen
Doel van de minor
Het doel van deze minor is om vanuit een breed perspectief naar een organisatie te kijken. Je krijgt hierdoor inzicht in waar je als leidinggevende allemaal mee te maken hebt. Met dit inzicht zal je in de toekomst hopelijk zowel jouw belang als het belang van de leidinggevende/organisatie meenemen bij beslissingen .
Ingangseisen
Deze minor is voor iedereen die geïnteresseerd is in wat er gebeurt binnen de organisatie naast je werk als hulpverlener (verpleegkundige, social worker, vaktherapeut, andere (para)medische functies).
Als je als niet-hulpverlener geïnteresseerd bent, neem dan contact op met de coördinator van deze minor om te kijken of het voor jou geschikt is.
Vorm opleiding: voltijd, duaal of deeltijd.
Literatuur
Optioneel, niet verplicht.
Leltz, E. (2017). Organisaties in transitie. Uitgeverij Coutinho.
Rooster
Lessen altijd op maandag
Daarnaast uren die nodig zijn om de lessen voor te bereiden en het project (1 dag in de week, tegen het eind zal het meer tijd kosten)
Toetsing
Voor Praktische vaardigheden houd je een portfolio bij. Deze moet gevuld zijn en is voorwaardelijk om mee te mogen doen aan het eindgesprek. Het eindgesprek bepaalt het cijfer.
Voor Teamadvies houd je een portfolio bij als onderdeel van het project dat je uitvoert. Voor je cijfer lever je een aantal projectdocumenten in Gradework in.