Eerstelijnszorg
De hoog complexe zorg binnen de eerstelijn neemt de komende jaren fors toe. Dit komt onder andere door de dubbele vergrijzing. Er zijn steeds meer ouderen in Nederland, tevens wonen de ouderen langer zelfstandig thuis. Met deze toename zal ook de behoefte aan verpleegkundigen binnen de eerstelijnszorg toenemen. Hogeschool Leiden biedt de mogelijkheid om een minor eerstelijnszorg te volgen. Tijdens deze minor maak je kennis met het werken in de eerstelijn en specifiek met het werken in de huisartsenpraktijk.
Heb jij behoefte om;
- een goed beeld te hebben van het werken in de eerstelijn en specifiek ook de huisartsenpraktijk
- goede bagage te hebben voordat je afgestudeerd bent. Doordat je groeit in
- klinisch redeneren
- interpreteren van labuitslagen en medicatie
- samenwerking met disciplines
- preventief werken
De minor richt zich op verschillende deskundigheidsgebieden, namelijk kennismaking met de eerstelijnszorg, cardiovasculair risicomanagement, ouderenzorg en kwaliteitszorg binnen de eerste lijn.
Tijdens de minor gaan we dieper in op het werken als verpleegkundige binnen een huisartsenpraktijk en samenwerken binnen de eerstelijn. Daarnaast gaan we aan de hand van complexe casuïstieken de diepte in met klinisch redeneren. Waarbij we ook ingaan op medicatie en interpretatie van laboratoriumuitslagen.
Tijdens deze minor zal je meeloopdagen hebben in de huisartsenpraktijk en ook met andere disciplines in de eerste lijn (bijv. verpleegkundig specialist, praktijkondersteuner, casemanager dementie). Met als doel dat je een goed beeld hebt van het werken in de eerste lijn en welke disciplines je waarvoor kan inschakelen. Bij de start van de minor maak je een plan van aanpak waarin je aangeeft hoe je dit vorm gaat geven.
Daarnaast volg je 1 dag per week onderwijs en maak je verdiepende opdrachten
Wat levert het volgen van de minor op?
Na de minor heb je kennisgemaakt met het werken als verpleegkundige in de eerstelijn en heb je je verdiept in de verschillende deskundigheidsgebieden. Ook sta je sterker in je schoenen ten aanzien van klinisch redeneren. Na de minor kun je ervoor kiezen om de opleiding tot POH te volgen. Daarnaast is er een opleiding tot praktijkverpleegkundige huisartsenzorg (PVH).
Leerdoelen
Er wordt getoetst gericht op de deskundigheidsgebieden: kennismaking met de eerstelijnszorg, CVRM, ouderenzorg en kwaliteitszorg.
Ingangseisen
Toegankelijk voor derde en vierdejaars studenten van de HBO-V voltijd en duaal
De contactpersonen ontvangen voorafgaand aan de inschrijving graag een CV en motivatiebrief. Inschrijving kan na akkoord van je eigen hogeschool en van contactpersonen van deze minor.
Literatuur
- Klinisch redeneren bij ouderen (Bakker, T. 2016)
Artikelen en lesmateriaal aangeboden op de digitale wijk.
Rooster
8 uur per week
Toetsing
Kennismaking
- verslag (voldoende/onvoldoende);
- presentatie (voldoende/onvoldoende).
Ouderenzorg
- presentatie (voldoende/onvoldoende).
Kwaliteitszorg
- Verbeterproject (cijfer).
CVRM
- portfolio opdrachten (voldoende/onvoldoende);
- casuspresentatie (voldoende/onvoldoende).
Aanvullende informatie
Taal: Nederlands. Er wordt daarnaast verwacht dat de student ook Engelstalige artikelen kan zoeken en lezen.
Herkansingsmogelijkheden: Indien je één of meerdere toetsen met een onvoldoende hebt afgesloten dan is er een mogelijkheid om de toets te herkansen. Deze herkansing vindt plaats binnen de minor onderwijsperiode.