Kies op maat

Inloggen Menu

De wervelkolom centraal

​​Ben jij altijd al geïnteresseerd geweest in de wervelkolom, dan is deze minor iets voor jou! 

De minor ''de wervelkolom centraal'' aan de hogeschool Leiden bied je de mogelijkheid om je te specialiseren in dit vakgebied en je voor te bereiden op de masteropleiding manuele therapie. Met de opgedane kennis en vaardigheden ben je goed uitgerust om patiënten met wervelkolomgerelateerde aandoeningen te behandelen en te begeleiden naar herstel.  

 

Deze minor gaat dieper in op de verschillende regio's van de wervelkolom (cervicaal, thoracaal, lumbaal en sacraal). De bijbehorende pathologieën en de rol van de wervelkolom in ketenproblematiek zullen tijdens de minor belicht worden. Hierdoor wordt doorstroom naar de Master Manuele therapie eenvoudiger. 

 

Je wordt uitgedaagd om verdieping te zoeken in het klinisch redeneerproces en daarbij gebruik te maken van o.a. neurodynamica, cognitieve functionele therapie en manuele vaardigheden die relevant zijn voor het behandelen van wervelkolomgerelateerde aandoeningen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan pijnmanagement, zorgtechnologie, evidence-based practice en het onderbouwen van je handelen door middel van verschillende opdrachten.  

 

We focussen op de praktische toepassing van de opgedane kennis. De functionele anatomie wordt ondersteund door een snijzaal bezoek. Je ontwikkelt een diepgaand begrip van de anatomie en functie van de wervelkolom. 

 

Beroepsauthentieke situaties worden ingezet om je uit te dagen om kennis en vaardigheden toe te passen in een realistische setting.  

Leerdoelen

Leeruitkomst:   

  • Je diagnosticeert en behandelt op een manueel therapeutische/ musculoskeletale wijze, cliënten met (aanhoudende) wervelkolom en wervelkolom gerelateerde klachten op basis van de beschikbare richtlijnen en standaarden van KNGF, NVMT en NHG met als resultaat dat de reële hulpvraag van de cliënt gerealiseerd wordt. Je analyseert het probleem van de cliënt op een holistische wijze waarbij de hulpvraag van de cliënt centraal staat.  
  • Middels het casereport beschrijf je op basis van recente wetenschappelijke literatuur een diagnostisch en therapeutisch proces van een client met een wervelkolom gerelateerde klacht vanuit de stage met als resultaat dat je op een wetenschappelijk onderbouwde wijze kunt handelen.   

Ingangseisen

Studenten van de voltijdse opleiding Fysiotherapie. 

Fase opleiding: derde of vierde jaar 

In bezit van Propedeuse 

Literatuur

Mijn BSL online:  

  • Lohman A.H.M., Vorm en beweging, Bohn, Stafleu en van Loghum,11e herziene druk, ISBN: 978-90-313-5147-3. 
  • Egmond, D.L., Schuitemaker, R, Extremiteiten, Bohn, Stafleu en van Loghum, elfde druk, ISBN: 9789036805919 
  • Verhagen, A., Evidence-based diagnostike van het bewegingsapparaat, Bohn, Stafleu en van Loghum, tweede druk, ISBN: 9789036821223 

 

Overige boeken via mediatheek: 

  • DeStefano, A. Lisa, Greenman’s Principles of Manual Medicine, Wolters Kluwer, fifth edition, ISBN-13: 978-1-4511-9390-9. 
  • Hochschild, J, Functional Anatomy for Physical Therapist, Thieme, first edition, ISBN- 9783131768612. 
  • Putz R., Pabst R., Sobotta, atlas van de menselijke anatomie, Bohn, Stafleu en van Loghum, Deel 1: ISBN 90-313-4712-4, deel 2: ISBN 90-313-4713-2. 
  • Magee David J., Orthopedic Physical assessment, Elsevier, 6th edition, ISBN: 978-1-4557-0977-9. 

 

Optioneel:  

  • Bogduk, N, Clinical and radiological anatomy of the lumbar spine, Churchill, Livingstone Elsevier, fifth edition, ISBN: 978-0-7020-4342-0. 

Rooster

Je wordt geacht voltijd te studeren (40 uur per week) 

De geroosterde lessen zijn op maandag woensdag en vrijdag 

Toetsing

  • Een aantal onderdelen: stagebeoordeling 

,peerfeedback SPB en Vaardigheden en Critical Appraised Topic (CAT) zijn voorwaardelijk en moeten met een voldoende worden afgesloten. 

  • Het eindcijfer wordt daarna bepaald door het gemiddelde van het cijfer van het casereport (minimaal 5,5) en het cijfer van de praktijktoets (minimaal 5,5). 

Aanvullende informatie