Ziekenhuisfysiotherapie
Wil jij je profileren als ziekenhuisfysiotherapeut? Heb je interesse in de medische kant van ons vak? Zie je een uitdaging in samenwerken met meerdere disciplines, in een context van een ziekenhuis? Kies dan voor de minor Ziekenhuisfysiotherapie aan de Hogeschool Leiden!
In deze minor leer je als fysiotherapeut in opleiding (i.o.) in samenwerking met andere zorgverleners, zoals artsen en verpleegkundigen, het herstelproces van mensen die opgenomen zijn in het ziekenhuis op verschillende afdelingen te bevorderen. Denk aan: orthopedie, longgeneeskunde, cardiologie, chirurgie, trauma, geriatrie, neurologie, acute opname afdeling (AOA), oncologie, interne en Intensive Care (IC).
In de eerste helft van deze minor krijg je inhoudelijk onderwijs waar je kennis en kunde opdoet over je werkzaamheden als ziekenhuisfysiotherapeut i.o. op de verschillende afdelingen. Zo ben je optimaal voorbereid om in de tweede helft van de minor deze kennis en kunde toe te passen in een ziekenhuis setting. Tijdens het werkveld leren neem je deel aan intervisie bijeenkomsten op de Hogeschool Leiden. Naast deze trajecten word je ook meegenomen in actuele onderzoek en innovatie vraagstukken.
Na het volgen van deze minor kan jij een groei aantonen aan de hand van de rollen van het NVZF-beroepsprofiel ziekenhuisfysiotherapie (zorgverlener, gezondheidsbevorderaar, samenwerkingspartner, organisator, reflectieve professional, innovatieve professional en communicator). Hierdoor profileer jij je als startend ziekenhuisfysiotherapeut.
Leerdoelen
Leerdoelen op basis van competenties BCP-ziekenhuisfysiotherapeut
Alle leerdoelen zijn gerelateerd aan de opname in een ziekenhuis en/of de periode rondom een ziekenhuisopname.
Zorgverlener
Je bent in staat om patiënten te onderzoeken en behandelen, waarbij je klinisch redeneert en daarbij gebruikt maakt van relevante evidentie, expertise, klinimetrie en de voorkeuren van de patiënt en zijn of haar naasten.
Gezondheidsbevorderaar
Je bent in staat om samen met de patiënt de fysieke capaciteit en het bewegend functioneren te onderhouden of te bevorderen binnen de beperkingen die er mogelijk gelden tijdens een ziekenhuisopname, ook in de periode na of (als relevant) voor de opname in het ziekenhuis.
Samenwerkingspartner
Je hebt kennis van andere relevante specialismen en kan samenwerken met andere specialismen rondom een ziekenhuisopname van een patiënt.
Organisator
Je bent in staat om jouw eigen werkzaamheden op doelmatige, transparante en veilige wijze te organiseren.
Reflectieve professional
Je hebt bewust aandacht voor reflectie op jouw persoonlijke leerontwikkeling en (als relevant) bijzondere en/of ingrijpende situaties tijdens de periode van de minor.
Innovatieve professional
Je signaleert mogelijkheden voor innovatie en onderzoek op basis van ontwikkelingen (bijv. zorgtechnologie), de behoefte in het werkveld en de eigen professionele ontwikkeling in de ziekenhuis setting met als doel verbetersuggesties te identificeren, formuleren en onderbouwen.
Communicator
Je bent in staat om de wijze van communiceren aan te passen op de situatie en actuele gezondheidstoestand van de patiënt.
Ingangseisen
Studenten van de voltijdse opleiding Fysiotherapie.
Fase opleiding: derde of vierde jaar
In bezit van Propedeuse
Literatuur
KNGF-beroepsprofiel Fysiotherapeut (2021)
NVZF-beroepsprofiel Ziekenhuisfysiotherapeut (2023)
Rooster
Je wordt geacht voltijd te studeren (40 uur per week)
De eerste 9 weken heb je gemiddeld 12 uur les per week en de andere 9 weken heb je werkveld leren (24 uur per week) en 4-6 uur les per week.
Toetsing
- Kennistoets moet minimaal behaald zijn met voldaan.
- Beroepsopdracht(en) moeten minimaal behaald zijn met voldaan.
- Werkveld leren met beoordelingslijst en beoordelingsgesprekken moeten minimaal behaald zijn met voldaan.
- Presentatie keuzemodule moet minimaal behaald zijn met voldaan.