Zorg- en welzijnsprofessionals voor de toekomst
De professional voor de toekomst brengt een wijk in beweging!
De minor speelt in op vraagstukken vanuit de praktijk van inwoners in de wijk/buurt rondom de praktijk of instelling en vormen de ruggengraat van het onderwijs. Demografische veranderingen dwingen de gezondheidzorg in Nederland om zich aan te passen. Tijdens de minor ga je aan de slag met het inventariseren, observeren en analyseren van deze beweegvraagstukken. Er wordt gekeken naar wijk, inwoner en organisatie niveau.
De kennis en de vaardigheden die je nodig hebt om passende (beweeg)zorg en welzijn te implementeren in de wijk. Zo kun jij als zorg- of welzijnsprofessional een centrale rol spelen in het behouden en verbeteren van gezondheid in de directe leefomgeving.
Leerdoelen
Module 1. Ken de wijk (5 EC)
Je inventariseert en analyseert urgente behoefte ten aanzien van (beweeg)vraagstukken in de wijk en bij relevante stakeholders. Je doet dit op basis van bronnenonderzoek. Je participeert in een interprofessioneel netwerk in de wijk.
Module 2. Ken de inwoner(s) (5EC)
Je inventariseert een complexe hulpvraag van een inwoner en de daarbij behorende interventies. Je levert in samenspraak met de inwoner en diens (in)formele netwerk een interprofessioneel plan op binnen het domein gezondheid en welzijn, gericht op gedragsverandering en verbetering van zelfmanagement.
Module 3. Ken de organisatie (5 EC)
Je brengt de positie van de eigen organisatie binnen de wijk in kaart en doet uitspraak over de veranderbereidheid van de organisatie om bij te dragen aan het oplossen van relevante (beweeg)vraagstukken in het domein van gezondheidszorg en welzijn, rekening houdend met wet- en regelgeving en beleidskaders.
Module 4. Actieonderzoek (10 EC)
Je signaleert samen met bewoners en professionals welke behoeftes er zijn op het gebied van (beweeg)vraagstukken, als startpunt voor een verbetertraject in het domein gezondheid en welzijn in de wijk. Je rapporteert schriftelijk aan de opdrachtgever over een relevant (beweeg)vraagstuk uit de wijk op basis van de principes van participatief actieonderzoek waarbij je de context van de wijk, de inwoner(s) en de organisatie betrekt.
Module 5. Ambassadeur in de wijk (5EC)
Je participeert in een leergemeenschap van professionals gericht op het delen van kennis en ervaring om interprofessioneel samenwerken en –leren te ontwikkelen. Je reflecteert kritisch op je eigen rol om je positie als ambassadeur in wijk te ontwikkelen.
Ingangseisen
Voltijdstudent van de volgende opleidingen: Fysiotherapie, Oefentherapie, Sportkunde, Logopedie, Ergotherapie, Verpleegkundige, Toegepaste psychologie, Social work en Vaktherapie.
Toelatingseis: studenten moeten propedeuse behaald hebben en in het derde of vierdejaars van de opleiding zitten.
Literatuur
Handboek interprofessioneel samenwerken
Interprofessioneel werken en innoveren in teams
Vaardigheden voor het samenwerken in teams
Netwerkontwikkeling voor zorg en welzijn
Value proposition design
Business Model Canvas
Gezondheidsvoorlichting en gedragsverandering
Case studies
Handboek leefstijlgeneeskunde
Tussen kwetsbaarheid en kracht (zorgtechnologie)
Gezamenlijke besluitvorming voor zorg en welzijn
Positieve gezondheid
Interculturele gespreksvoering
Kwaliteit met beleid
Ondernemen en innoveren in zorg en welzijn
99 Businessmodellen
Organisatie van zorg en welzijn
Leren veranderen
Implementatie
Ontwerpen voor zorg en welzijn
Actieonderzoek
De praktische waarde van onderzoek
Rooster
10-12 uur per week les, daarnaast word je aan een praktijk of organisatie gekoppeld waarvoor je opdrachten en netwerk activiteiten gaat uitvoeren. Je praktijkbijdrage zal 1 a 2 dagen per week zijn.
Toetsing
Presentaties, gezondheidsplan, poster en pitch en schriftelijke rapportage voor de praktijk, portfolio en mondeling assessment moeten met een voldoende afgerond worden.