Jeugd GGZ
Sociaal werkers die met jeugdigen, hun opvoeders en hun omgeving werken, komen regelmatig ontwikkelingspsychopathologie tegen. In iedere sector waar sociaal werkers hun cliënten ontmoeten kom je jeugd tegen die hiermee te maken heeft. De gevolgen zijn vaak merkbaar in alle domeinen van het leven van die jeugd en hun verzorgers.
In het eerste jaar heb je geleerd over de normale ontwikkeling van mensen. De jeugdigen die wij in het sociaal werk tegen komen hebben vaak een zwaar leven. Trauma’s spelen een grote rol. Je leerde eerder dat de interactie tussen bio-psychosociale factoren nodig zijn voor begrip van gedrag. In deze minor leer je deze drie aspecten rondom de afwijkende ontwikkeling in beeld te brengen samen met de jeugdigen en hun opvoeders. Je leert hoe je een levenslijn goed in kaart brengt, je leert werken met het hele systeem rondom deze jeugdigen en je leert psycho-educatie geven over trauma: hoe ga je in verschillende contexten (bijvoorbeeld: thuis of op school of in een residentiele voorziening) om met de speciale behoefte van deze jeugdigen? Dit allemaal opdat je in staat bent om opvoeders en jeugdigen te ondersteunen om te leren om gaan met deze complexe realiteit.
Tot slot wordt je uitgedaagd na te denken over wat goede psychiatrische hulp zou moeten zijn. Je wordt gevraagd door een grote jeugd GGZ instelling om ‘de kliniek van de toekomst’ te ontwerpen.
In het onderwijs krijgt wetenschappelijke kennis, kennis van ervaringsdeskundigen en praktijk kennis een plek.
Deze minor draagt voor 15 punten bij aan een SKJ registratie.
Leerdoelen
Na deze minor snap je meer van hoe ontwikkelingspsychopathologie er dan uitziet. Je leert het herkennen en het effect ervan op het leven begrijpen en ook te komen tot een verklarende analyse van deze problematiek. De trol van traumatisering en chronische stress in het ontstaan, onderhouden en het ondersteunen van herstel en bevorderen van veerkracht van deze klachten krijgt een belangrijke plaats .
Je leert wat je in een systeem rondom een jeugdige kunt doen om de omgang hiermee te vergemakkelijken en de ontwikkeling van deze jeugdigen te bevorderen.
Na deze minor kun je een stevige plek innemen in een multidisciplinair team en meepraten over wat goede hulp is.
Ingangseisen
Periode 2 is alleen voor 3e-jaars studenten SW en HBO-V. Altijd voorkennis over ontwikkelingspsychologie en basiskennis over trauma.
Periode 3 en periode 4 is alleen voor voltijd 4e-jaars studenten:
SW
SPH
MWD
HBO V
Pedagogiek
Altijd in de eindfase, voorkennis over ontwikkelingspsychologie en trauma is noodzakelijk
Literatuur
Rigter.J (2020) Handboek Ontwikkelingspsychopathologie bij kinderen en jeugdigen. Bussum: Coutinho (tweede herziene druk)
Coppens, L., Schneijdenberg, M. & van Kregten, C. (2021) Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen; een praktisch handboek voor het basisonderwijs.Amsterdam SWP
Rooster
Maximaal 12 contacturen met docenten, daarnaast moet je zelfstandig met een projectgroep samenkomen. De inroostering is verspreid over maximaal 3 dagen. Soms zijn er daarbuiten interessante gast colleges.
Toetsing
Er zijn allerlei toetsvormen, een presentatie, een analyse van een casus (schriftelijk) een een gesprek voeren en een ontwerp van iets nieuws maken.