Kies op maat

Inloggen Menu

Middelengebruik en verslavingspreventie bij jongeren

​​Heb jij je tijdens je stage jongeren begeleid, die hoewel ze niet mochten roken of drinken of drugs gebruiken, toch alles op alles zetten om dat juist wel te doen, ondanks sancties? Heb jij vanuit je stage bij leerlingen signalen opgevangen, waarvan jij weet dat zij in hun gedrag veel risico lopen om in de problemen te komen met drank, drugs of hun gedrag?  

 

Wellicht is deze minor dan iets voor jou. 

 

Tijdens deze minor onderzoek en leer je over de invloed van sociale media, alcohol, drugs,  internet, ‘peer pressure’ en culturele factoren op gedrag. Analyseer je persoonlijke (leef)tijds en ontwikkelingsopgaven en omgeving-gerelateerde omstandigheden en ontdek hoe je signalen van risicovol gedrag kunt herkennen.  

Deze minor biedt een blik op de leeftijdsfase waarin jongeren zich bevinden, de verwachting van zichzelf in relatie tot hun leefomgeving en leefstijlkeuzes en stimuleert je tot een actieve signalering om tot een preventieprogramma te komen, waarmee je gezond en veilig gedrag kunt bevorderen. 

 

In deze minor  

 

  • Verdiep je je tijdens (werk)colleges in de meest gebruikte middelen en gedragingen (alcohol, drugs en internet) die voor jongeren aantrekkelijk zijn; de effecten van sociale media op jongeren(cultuur); beïnvloedbaarheid en kwetsbaarheid van jongeren in de omgeving waarin zij zich bevinden. 
  • Leer je of versterk je je vaardigheden om jongeren enthousiast te maken en te motiveren omtrent leefstijl en zet daarbij muzische middelen in zoals sport en spel gebruikt humor en theater. 
  • Onderzoek je bestaande signalerings- en preventieprogramma’s en ontwerp je een aantrekkelijke preventie-activiteit voor jongeren waardoor zij zich aangesproken voelen. 

  

Leerdoelen

De volgende leerdoelen komen aan bod:  

Contact leggen en betekenisvolle relaties aangaan met jongeren in en met hun omgeving; Signaleren van middelengebruik en risicovol gedrag en omstandigheden; het bespreekbaar maken van risico’s en organiseren van een  preventie-activiteit. 

Ingangseisen

Periode 2: voor derdejaars studenten

HBO en Universiteit, voltijd/deeltijd/duaal; instroom bachelor

Periode 4: voor vierdejaars studenten

HBO en Universiteit, voltijd/deeltijd/duaal; instroom bachelor

Rooster

12 uren ingeroosterd 

28 uren contact, zonder docent en zelfstudie 

Toetsing

  • Schriftelijke toets 
  • Assessment en opdrachten; de opdrachten zijn voorwaardelijk; 
  • Beroepsproduct en een presentatie; de presentatie is voorwaardelijk