Kies op maat

Inloggen Menu

Levenslooppsychologie: de basis

  • Ieder mens ontwikkelt zich en verandert gedurende het hele leven. We worden allemaal geboren, maken de puberteit door, worden volwassen, worden ouder en nemen uiteindelijk afscheid van het leven. Veel mensen worden verliefd, vormen relaties, krijgen kinderen en een aantal gaat scheiden. Sommige mensen worden ziek, sommige worden ook weer beter. Soms moeten mensen leren leven met een beperking, of die van een naaste. We kiezen scholen, we kiezen een beroep, en we gaan op vakantie. Stuk voor stuk levensgebeurtenissen, life-events, die in meer of mindere mate van invloed zijn op wie we zijn, hoe we ons voelen en gedragen. De minor Levenslooppsychologie gaat over mensen, van wieg tot graf, en focust zich op het begeleiden van mensen bij het omgaan met deze life-events.

Leerdoelen

Tijdens deze specialisatie Levensloop specialiseer jij jezelf in de psychologie van de levensloop en bekwaam jij jezelf in de interventie ‘coachen’. De leeruitkomst van deze competentie luidt als volgt: 

Je brengt zelfstandig binnen een beroepscontext en met de daarbij behorende doelgroep(en) een complex (hoog) vraagstuk rond gedrag in kaart en levert samen met belanghebbenden een bijdrage aan het oplossen van dit praktijkvraagstuk door gedrag op individueel en/of groepsniveau te beïnvloeden. Je pakt dit methodisch aan en ondersteund door psychologische kennis en vaardigheden en kennis van de praktijk. 

 

Binnen de Specialisatie/minor Levensloop is coaching de wijze waarop jij de ander gaat beïnvloeden.  

Ingangseisen

Studenten van alle opleidingen, met uitzondering van Sociaal Werk, Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Maatschappelijk Werk en Dienstverlening, Vaktherapie en Toegepaste Psychologie 

Literatuur

·       Clement, J. (2015). Inspirerend coachen. Lannoo.
·       Feldman, R. S. (2020). Ontwikkelingspsychologie I (8e editie). Pearson Education Benelux.
·       Feldman, R. S. (2019). Ontwikkelingspsychologie II (8e editie).  Pearson Education Benelux.
·       Lang, G., & Van der Molen, H. T. (2020). Psychologische Gespreksvoering (18e druk). Boom.

Rooster

Ongeveer 12 uur per week 

Toetsing

  • Ontwikkelingspsychologie I: tentamen (cijfer)
  • Project positieve psychologische interventies: verantwoordingsdocument (cijfer)
  • Psychologische gespreksvoering: vaardigheidstoets (cijfer)
  • Ontwikkelingspsychologie II: tentamen (cijfer)
  • Coaching: coachplan en video (cijfer)