Kies op maat

Inloggen Menu

Let's talk about seX! (maar dan in het Nederlands)

Heb jij je tijdens je stage wel eens moeite met praten over seksualiteit? Bijvoorbeeld met kinderen en jongeren? Of juist met psychiatrische patiënten, mensen met een LVB of mensen die een relatie hebben? Of oudere mensen of dementerenden? Heb jij vanuit je stage bij leerlingen signalen opgevangen, waarvan jij weet dat zij in hun gedrag veel risico lopen om in de problemen te komen rond thema's seksualiteit, erotiek en liefde? Denk bijvoorbeeld eens aan loverboys? 

Of maak jij wel eens grensoverschrijdend gedrag mee bij de verzorging van cliënten of patiënten? Of hoor/zie jij dingen die op dit gebied niet kunnen in de organisatie van jouw werk? Kortom, wil je de vele kanten rond het thema seksualiteit, intimiteit en erotiek verder onderzoeken, je je verdiepen in de diverse aspecten en je gespreks- en presentatievaardigheden verdiepen? 

Dan is wellicht deze minor dan iets voor jou! 

 

Tijdens deze minor onderzoek en leer je achtergronden op het gebied van seksualiteit, erotiek en intimiteit. Ook over de diversiteit rond de seksen. Je leert er open over te praten, problemen te benoemen en hierop te reageren. Wat is gezonde seksualiteit en hoe stimuleren we dit in onze maatschappij en bij onze leerlingen, cliënten en patiënten? Hoe ziet de voorlichting en educatie eruit? Wat zijn wet en regelgeving rond seksueel overschrijdend gedrag en seksueel misbruik? Hoe helpen we slachtoffers? 

Deze minor biedt een blik op de leeftijdsfase waarin jongeren zich bevinden, de verwachting van zichzelf in relatie tot hun leefomgeving en leefstijlkeuzes en stimuleert je tot een actieve signalering om tot een preventieprogramma te komen, waarmee je gezond en veilig gedrag kunt bevorderen. Denk daarnaast ook aan voorlichting geven op scholen en verenigingen rond veilige seks, consent en informatie over lhbti.  

 

In deze minor  

 

  • Verdiep je je tijdens (werk)colleges in seksuele gezondheid voor iedereen. Het betreft niet alleen fysiek, maar gaat ook over relaties, gevoelens en communicatie. Ook kijken we naar de seksuele ontwikkeling bij kinderen en jongeren en daarbij horende onderwerpen als verliefdheid, vriendschap, sekse en lichaamsbeeld. Wat zijn de effecten van sociale media op seksualiteit bij jongeren(cultuur); beïnvloedbaarheid en kwetsbaarheid van jongeren in de omgeving waarin zij zich bevinden. 
  • Leer je of versterk je je vaardigheden om kinderen en jongeren enthousiast te maken en te motiveren omtrent leefstijl en zet daarbij muzische middelen in zoals sport en spel gebruikt humor en theater. 
  • Leer je je communicatieve vaardigheden verder te ontwikkelen en moeilijke onderwerpen rond seksualiteit bespreekbaar te maken. 
  • Leer je te presenteren. Wat is een goede presentatie, hoe lang duurt deze, hoe hou je je publiek aandachtig? Hoe sta je, wat voor middelen gebruik je, hoe praat je? 
  • Leer je een workshop te geven die is toegesneden op jouw publiek. Welke middelen gebruik je?  
  • Onderzoek je behoeftes en kennisbeperking rond dit thema en ontwerp je een aantrekkelijke activiteit voor de doelgroep kinderen, jongeren, fysiek gehandicapten, cliënten met lvb, waardoor zij zich aangesproken voelen. Dit is een kleine opsomming om je een idee te geven. Denk gerust na over een plek waar jij voorlichting of een workshop zou willen geven.  
  • Boodschappen, gestuurd via online platforms en sociaal media zijn voor jongeren uiterst invloedrijk (al op zeer jonge leeftijd). Opvallend is dat deze nauwelijks worden meegenomen in burgerschap-zelfstandigheid-opvoeding- begeleiding en behandeling. We zien ons wel geconfronteerd met jongeren die ook in de digitale wereld kwetsbaar kunnen zijn. Deze kwetsbaarheid kan zich in de praktijk vertalen naar bijvoorbeeld overgevoeligheid voor eigen lichaamsbeeld, in-de-kast-blijven, automutulatie, boosheid, pijn, verdriet, anorexia of obesitas. 
  • Het onderwerp seksualiteit betreft ook het belang van digitale geletterdheid. Het is noodzakelijk om jongeren mentaal weerbaarder en vaardiger te maken in de digitale wereld. 

Leerdoelen

De volgende leerdoelen komen aan bod:  

Contact leggen en betekenisvolle relaties aangaan met kinderen, jongeren volwassenen en ouderen. Signaleren van kennisbehoefte rond het thema seksualiteit en dit bespreekbaar maken in een presentatie, voorlichting of workshop.  

Kennis en inzicht in de huidige ontwikkelingen rond seksualiteit, intimiteit en hulpverlening. Denk aan wet- en regelgeving, hoe hulpverlening voor slachtoffers seksueel misbruik is geregeld.  

Ingangseisen

HBO en Universiteit, voltijd/deeltijd/duaal; instroom bachelor 

Literatuur

Volgt.

Rooster

12 uren ingeroosterd 

28 uren contact, zonder docent en zelfstudie 

Toetsing

  • Schriftelijke toets 
  • Assessment en opdrachten; de opdrachten zijn voorwaardelijk; 
  • Beroepsproduct en een presentatie; de presentatie is voorwaardelijk