Kies op maat

Inloggen Menu

Digital Humans

Een minor over digital humans en het verantwoord toepassen van generatieve AI 

In de komende vijf jaar neemt het aantal interacties dat wij met AI-agents voeren met 400% toe (Gartner, 2023). Dit betekent dat bedrijven en organisaties steeds meer behoefte hebben aan kennis en skills op het gebied van het verantwoord toepassen van generatieve AI. 

In deze interdisciplinaire minor, waar (technisch) onderzoek, ethiek en reflectie centraal staan, verdiepen we ons in de vraag hoe we op verantwoorde wijze digital humans kunnen ontwerpen en generatieve AI kunnen toepassen. Je leert meer over de interactie tussen mensen en technologie, de ethische kwesties rondom generatieve AI en je gaat natuurlijk ook zelf aan de slag met (het ontwerpen van) kunstmatige intelligentie, waarbij experimenteren een belangrijke competentie is. Het is dus een ontwerpproces dat leidend is binnen de minor en waar het prototype onderdeel van is. 

Laat je niet afschrikken door het technische aspect van digital humans. Juíst studenten die niet per se technisch zijn, in combinatie met studenten met een meer technische achtergrond zijn nodig om de vraagstukken die spelen binnen het thema digital humans te beantwoorden!  

Aan het einde van deze minor heb jij alle kennis en skills in huis om op een verantwoorde manier waardevolle (digitale) toepassingen binnen een eigen gekozen context te ontwikkelen. En dat is precies waar de beroepspraktijk op zit te wachten!  

Are you in?! 

Leerdoelen

  • ​Je leert over generatieve AI en hoe je de verschillende tools kunt gebruiken om digital humans te maken;
  • ​Je begrijpt hoe AI-technologie wordt toegepast om de interactie tussen mens en digital human mogelijk te maken en wanneer deze interactie behulpzaam, acceptabel, betrouwbaar en verantwoord wordt ervaren;
  • ​Je maakt kennis met verschillende designmethodieken om digital humans te ontwerpen;
  • ​Je kan kennis- en innovatievragen vertalen naar experimenten die inzicht geven in de interactie (verbaal, non-verbaal, multimodaal) tussen mens en digital human / conversational agent binnen een toepassingsconcept;
  • Je leert meer over de maatschappelijke impact en ethische implicaties tijdens het (ontwerp)proces van digital humans.  

​ ​Je kan vanuit verschillende perspectieven (interactie, maatschappij, technologie) digital humans en conversational agents duiden in een specifieke toepassingscontext en je kunt verbanden leggen tussen deze verschillende perspectieven.  ​

De competenties waaraan je gedurende de minor werkt zijn: Innovatief/creatief handelen, vraaggericht handelen, samenwerkingsgericht handelen, interactief leervermogen laten zien en kenniscreatie. 

​​Inhoud en programma 
De ontwikkeling van digital humans komt met vragen over kansen en knelpunten, bedreigingen en beloften met name op het vlak van mensgerichte AI. Om menselijk te zijn is het namelijk niet alleen van belang om menselijk te lijken (Willemsen, 2021). Een gemeenschappelijke ambitie van de minor is daarom om meer inzicht te krijgen in de vraag hoe digital humans ontworpen kunnen worden zodat ze behulpzaam, acceptabel, betrouwbaar, en ethisch verantwoord zijn in de interactie met mensen, en een betekenisvolle rol kunnen spelen in een AI-gedreven toekomst. Deze vraag wordt verkend vanuit verschillende disciplines binnen de creatieve industrie (technologie, design, communicatie, kunsten). 
 
Om de bovenstaande doelstelling te behalen is ervoor gekozen om te werken vanuit het idee van een learning community: een groep mensen met een gezamenlijke interesse in expertiseopbouw (kennis, attitude, én vaardigheden) rondom een bepaald thema of op een bepaald gebied, die daartoe regelmatig in groepsverband bij elkaar komen om daaraan samen te werken. 
 
Deelnemers aan deze learning community zijn jullie, studenten met verschillende (studie)achtergronden, doelen, perspectieven, werkwijzen en vaardigheden. Maar ook: docenten, onderzoekers, experts en geïnteresseerde professionals uit het werkveld, die ook weer hun eigen doelen, achtergronden, perspectieven, werkwijzen en vaardigheden meebrengen. Door samen te komen kunnen we ons vermogen om te leren, werken en innoveren met elkaar verbinden en vergroten. Dat is het doel van de Learning Community. 
 
De minor gaat over welke menselijke eigenschappen een digital human meer menselijk maakt. Oog voor diversiteit en inclusie is hier een goed voorbeeld van. Dát is het doel van de minor. De opdrachten die daarvoor uitgevoerd worden, moeten daaraan bijdragen, ze zijn dus middel tot een doel en geen doel op zichzelf. 
​ 
​De flow van de minor  
​Binnen de minor ga je aan de slag met verschillende opdrachten, waar je individueel en in groepsverband aan werkt. Het semester is opgedeeld in verschillende sprints, waar opdrachten aan zijn gekoppeld. Gedurende een sprint ligt de focus op een van die opdrachten, en aan het einde van een sprint lever je iets op.  
​   
Design Thinking 
​De methode waarmee we gedurende het semester binnen de opdrachten werken is het Design Thinking-model van G. Stompff e.a. (2022) Het helpt je met het ontwerpproces waar de diverse opdrachten feitelijk onderdeel van uitmaken. De opdrachten geven je namelijk inzicht in-, en leiden je naar de eindopdracht: het ontwerpen en het uitwerken van de digital human.  

Ingangseisen

​​​We nodigen zorgverleners, business developers, techneuten, communicatie & marketing professionals, retailers en (multi media) designers uit om samen aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. Digital humans en conversational AI laten de grenzen tussen wat echt en nep is opschuiven en laten je nadenken over wat nu eigenlijk echt is, en wat nep. Zodat jij vervolgens waardevolle (digitale) toepassingen binnen een eigen gekozen context leert ontwikkelen.  
  
Laat je niet afschrikken door het technische aspect van digital humans. Er bestaan genoeg tools om technisch een digital human en conversational agent te ontwikkelen. Juist studenten die niet per se technisch zijn, in combinatie met studenten met een meer technische achtergrond zijn nodig om de vraagstukken die spelen binnen het thema Digital Humans & covnersational agents te beantwoorden! We gaan aan de slag met zowel de betekenis als toepassingen van digital humans binnen een bepaalde context.  
​ 
Met name geschikt voor de opleidingen Communicatie, CMGT, CMD, Transformational Design, Creative Marketing & Sales, Mens en Techniek, Gezondheidszorg, Technologie en iedereen die meer wil leren over het ontwikkelen van AI-toepassingen. 
​ 
​Ingangseisen:

  1. Stage is met goed gevolg afgesloten;
  2. Minimaal 90 studiepunten zijn in de hoofdfase behaald. ​ 

Literatuur

​​(onder voorbehoud) 
  • Virtual Humans, today and tomorrow – David Burden, Maggi Savin-Baden
  • ​Echt nep, spelen met de realiteit in tijden van AI – Menno van Doorn, Sander Duivestein, e.a 

Rooster

​Werkmethode en weekflow  
​Binnen deze minor verwachten we een grote mate van zelfstandigheid. We werken zoals in de praktijk, er is een briefing van een partner of een opdracht van je docent, je krijgt theorie en begeleiding vanuit ons én je gaat zelf op zoek naar aanvullende theorie en informatie (door middel van onderzoek) om jouw verhaal te versterken. De docenten zijn je klankbord en je coach. Niet per se altijd op een vast moment. Docenten zijn op dinsdag, donderdag en vrijdagochtend (onder voorbehoud) aanwezig en mocht het nodig zijn kun je altijd een consult aanvragen, dan plannen we dat in wanneer het beide partijen schikt.  

Toetsing

​Tijdens de minor verwerf je de competenties door het bijwonen van lezingen, excursies, workshops, coaching en door te werken aan verschillende complexe opdrachten. Deze worden op een aantal momenten middels individuele en groepsopdrachten getoetst. 

Aanvullende informatie

AANMELDPROCES
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1)        Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.

2)      Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-CMI-VT+00

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
-          De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
-          Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.