I love brands
LET OP: deze minor heeft een eerdere sluitingsdatum (2 mei 2025 voor 9.00 uur) en mogelijk een selectieprocedure.
Wat is de betekenis van branding voor organisaties en hoe creëer en manage je een merk dat waarde voor de klant, organisatie en maatschappij levert? Merken hebben iets fascinerends. De quote “marketing = merketing” laat al zien hoe belangrijk merken voor organisaties zijn. En in deze tijd van technologische veranderingen en toenemend belang van duurzaamheid is dat extra actueel. In deze minor geven we je de kennis en vaardigheden om merken te ontwikkelen en managen die ook in de toekomst waarde weten te creëren voor de klant, organisatie en maatschappij.
De minor is opgedeeld in een aantal delen. In het eerste deel leggen we een breed merkkennis fundament door merken vanuit 6 merkstromingen te bestuderen. Hierbij gebruiken we de meest actuele merkliteratuur. In het volgende deel zoomen we in op de klant met een focus op “jobs to be done” en “the voice of the customer”. Het derde deel focust op het creëren van een “brand book” waarin merkinnerlijk en merkuiterlijk worden vastgelegd. En het vierde deel is een capita deel waarin relevante specifieke onderwerpen worden behandeld zoals Tech en AI, maar ook specialisaties als employer branding, brand activism, internal branding etc.
Een paar praktische puntjes om deze inleiding af te sluiten:
- de locatie waar je de minor volgt is aan de Wijnhaven in Rotterdam. Dat is hartje centrum (dicht bij de Coolsingel) en dicht bij metrostation Beurs en NS station Blaak;
- de minor wordt gegeven in de periode van 1 september 2025 t/m 30 januari 2026;
Leerdoelen
Leerdoelen
Hoofdleerdoel: je ontwikkelt je tot merkbouwer die binnen de veranderende wereld meerwaarde kan creëren voor nieuwe en bestaande merken.
Overige leerdoelen:
1. Je kunt voor een bestaande organisatie het merkenbeleid onderzoeken en analyseren;
2. Je bent op de hoogte van de nieuwste merkmodellen en -theorieen.
3. Je hebt inzicht in de succesfactoren van sterke merken;
4. Je kunt trends en ontwikkelingen vertalen in innovatie voor een bestaand of nieuw merk;
5. Je kunt communicatieadviezen ontwikkelen en implementeren om merkmeerwaarde te creëren;
6. Je hebt begrip van en kunt inspelen op het samenspel van mensen en merken..
Inhoud en programma
Tijdens I Love Brands krijg je een uniek kijkje in de wereld van branding. Hoe creëer je merkwaarde in een steeds veranderende omgeving? Wij leiden je op tot jonge, innovatieve merkenbouwers van wie het digitale en/of maatschappelijke hart sneller gaat kloppen bij het horen van de woorden merken en mensen. Je gaat in twintig weken aan de slag met de kern van branding: het creëren van merkmeerwaarde voor merken. Naast traditionele wegen (zoals positionering), gaan we ook op zoek naar nieuwe paden (zoals category entry points). We doen dit in een praktijkdeel, maar ook in een theoriedeel. Jij bent daarbij aan zet!
Theorie
De theorielijn wordt allereerst ingevuld door interactieve colleges en gastcolleges waarbij zes merkstromingen centraal staan. Naast de colleges ga je ook zelf aan de slag met kennisontwikkeling en kennisdeling door met medestudenten het gesprek aan te gaan over recente en relevante literatuur uit het vakgebied.
Praktijk
De praktijklijn bestaat uit werkcolleges. In de werkcolleges worden verschillende praktijkopdrachten aangeboden, bestaande uit zowel groepsopdrachten als individuele opdrachten. Nadat de theoretische basis is gelegd ga je in teamverband aan de slag om de theorie in de praktijk te brengen en te bouwen aan een toekomstbestendig merk. Daarnaast werken we aan merkgerelateerde vraagstukken uit de praktijk en vanuit Harvard Business cases.
Excursies
Ook tijdens deze minor gaan we het vakgebied ook echt verkennen. Hoe we dat exact doen, doen we mede in overleg met jullie. Afgelopen jaar hebben we bijvoorbeeld een excursie naar Gent gemaakt.
Ingangseisen
De minor is geschikt voor studenten uit meerdere disciplines / studierichtingen. Deze minor heeft bij uitstek een multidisciplinair karakter. Er wordt wel van je verwacht dat je affiniteit en basiskennis hebt van marketing- en/of communicatie. Daarnaast moet je je stage met goed gevolg hebben afgesloten en minimaal 90 studiepunten in de hoofdfase hebben behaald.
Hou jij van individueel maar ook in teamverband werken? En ben je nieuwsgierig, pro-actief, open-minded en weet je van aanpakken? Dan ben jij een belangrijke bouwsteen tijdens deze minor!
De locatie waar je de minor volgt is aan de Wijnhaven in Rotterdam. Dat is hartje centrum (dicht bij de Coolsingel) en dicht bij metrostation Beurs en NS station Blaak.
LET OP: deze minor is tot nu toe altijd populair geweest. Bij meer dan 60 aanmeldingen gaat er een selectieprocedure volgen. De selectie vindt plaats d.m.v. een motivatieformulier waarin jij jouw motivatie en drive kenbaar kan maken. Info over de uitvoering van de mogelijke selectieprocedure zal tijdig plaatsvinden zodat je nog alle ruimte hebt om je voor een andere minor in te schrijven (mocht je helaas niet worden toegelaten). De sluitingsdatum voor het aanmelden voor deze minor is uiterlijk 2 mei 2025 voor 9.00 uur.
Literatuur
Er wordt gebruik gemaakt van relevante en actuele literatuur en artikelen, specifiek voor verschillende onderwerpen. Meer informatie volgt in de aanloop naar de start van de minor.
Rooster
Hoorcolleges, werkcolleges, gastcolleges en projectonderwijs. In basis ben je 2,5 dag in de week actief op school. We hanteren daarnaast om de drie lesweken een opleverweek met een kleiner lesprogramma.
Toetsing
Individuele- en teamopdrachten (geen tentamen).
Aanvullende informatie
Volg onze online voorlichting
Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor. Je kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.
Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.
Maandag 31 maart 2025 van 16:00 tot 16:45 uur
Dinsdag 1 april 2025 van 16:00 tot 16:45 uur
Woensdag 2 april 2025 van 16:00 tot 16:45 uur
AANMELDPROCES
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 2-05-2025 voor 9.00 uur aan voor de minor in stap 2.
2) Meld je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).
https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-CMI-VT+00
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.