Biochemische Research
Het betreft een minor met 30 EC!
Coördinator voor BML: Nicky Wensveen
De minor Biochemie is een minor die zowel voor studenten Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek (BML) als studenten Chemie als voor andere studenten die over relevante labervaring beschikken (o.a. Applied Science, Toegepaste Biologie etc.) is bedoeld. Binnen deze minor worden studenten voorbereid op hun latere betrokkenheid bij het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek in een biochemisch research laboratorium. De focus ligt daarbij qua competenties op onderzoeken en experimenteren en qua inhoud op analytische biochemie en eiwitbiochemie. Samen met het werkveld werken we hierbij aan onderzoek voor ziektes zoals kanker en aan biochemische vraagstukken rondom de circulaire economie. Dankzij deze samenwerking werken we samen met vooraanstaande wetenschappers en beschikken we over de apparatuur om dit onderzoek te kunnen uitvoeren. Naast deze onderzoeksprojecten leer je van alles over de achtergronden van deze technieken en de werking van het leven.
Achtergrondinformatie
Als biologisch of chemisch analist moet je natuurlijk een beetje nieuwsgierig zijn naar hoe dingen werken. Je doet immers onderzoek om daar achter te komen. Wanneer je echt helemaal wilt begrijpen hoe het leven werkt moet je eigenlijk deze minor Biochemische Research gaan doen omdat je hier leert hoe je het leven tot op het molecuul kunt onderzoeken, gebruikmakend van de meest moderne apparatuur op dit gebied. De minor is qua niveau zo ingestoken dat hij voor zowel studenten BML en Chemie als voor andere studenten die over relevante labervaring beschikken (o.a. Applied Science, Toegepaste Biologie etc.) prima instroombaar is, waarbij de insteek is dat iedereen op zijn eigen niveau stappen kan maken in zijn kennis en zijn praktische vaardigheden en waarbij je in de projecten elkaar mooi aan kunt vullen met de kennis die je meeneemt vanuit je eigen opleiding. Dat geeft een hele leuke dynamiek tussen de studenten binnen de projectgroepen.
Docenten en studenten aan het werk met de LC-MS/MS
Voor studenten van de opleiding Chemie zit de uitdaging vooral in het opdoen van meer kennis omtrent de biochemie van het leven en de praktische laboratoriumvaardigheden die hierbij komen kijken. Studenten BML zullen vooral hun chemie kennis versterken en vaardigheden opdoen met complexe apparatuur die wordt gebruikt om levensmoleculen te bestuderen zoals High Pressure Liquid Chromatography (HPLC), Fast Protein Liquid Chromatography (FPLC) en Massa Spectrometrie (MS). Studenten van beide opleidingen zullen hierbij worden voorbereid op hun latere betrokkenheid bij het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek in een biochemisch research laboratorium. De focus ligt daarbij qua competenties op onderzoeken en experimenteren.
Omdat van BML studenten steeds vaker wordt verwacht dat ze op molecuulniveau onderzoek doen en kunnen werken met complexe apparatuur en Chemie studenten tegelijkertijd steeds vaker te maken krijgen met vraagstukken binnen een biologische context, is er op dit moment ontzettend veel vraag vanuit het werkveld naar dit type (biochemische) analisten. Ook dat is natuurlijk een goede reden om voor deze minor te kiezen.
Doelen
Het leuke en bijzondere aan deze minor is dat hij volledig is opgebouwd rondom echte onderzoeksprojecten die worden uitgevoerd in samenwerking met bedrijven en universiteiten uit de omgeving. Zo kun je onderzoek doen naar een nieuw potentieel kankermedicijn of naar de antimicrobiële werking van bepaalde plantenstoffen of naar verbetering van de diagnostiek en behandeling van patiënten met een vitamine B12 deficiëntie. Naast deze projecten krijg je theorie en praktijk cursussen aangeboden, die nodig zijn om de projecten goed te kunnen begrijpen en uit te kunnen voeren. Op die manier ontwikkel je dus al onderzoekend de skills die nodig zijn voor het beroep van biochemisch research laboratorium analist.
Programma
Biochemie praktijk (MBC1P): In deze cursus leer je de praktische vaardigheden en data-analyse met betrekking tot complexe apparatuur die wordt gebruikt voor de analyse van biologische samples op molecuulniveau. De apparatuur die aan bod komen zijn High Pressure Liquid Chromatography (HPLC), Fast Protein Liquid Chromatography (FPLC) en massaspectrometrie (MS). Je leert de ins en outs van deze apparatuur kennen door ermee te werken aan actuele vraagstukken uit de beroepspraktijk.
Biochemische werkwijzen (MBWW1): Tijdens deze cursus worden de achtergronden, werkingsprincipes en toepassingen behandeld van belangrijke biochemische technieken. Dit sluit aan op de technieken die je in de praktijk leert (HPLC, FPLC en MS), maar dan vooral het theoretische principe achter de techniek. Zo leer je over chromatografie hoe je de scheiding van stoffen kunt verbeteren en welke parameters je hiervoor aan kunt passen. Over de massa spectrometrie leer je welke verschillende types er zijn en hoe het meten van de molecuulmassa in zijn werking gaat.
- Biochemie theorie (MBC2T): Tijdens deze cursus wordt kennis en inzicht verkregen in biochemische processen met betrekking tot de regulatie van de cellulaire steady-state eiwitconcentratie en het belang van eiwitvouwing voor de functie. Hierbij leer je ook wat over signaaltransductieroutes en de regulatie ervan in een- en meercellige organismen. Daarbij leer je ook eiwitdatabases gebruiken om informatie over eiwitten en hun functie op te zoeken.
- Minor project biochemie (PROJ62): Tijdens deze cursus werkt de student in een kleine groep aan een veelal multidisciplinair project op basis van een actueel vraagstuk uit de beroepspraktijk, dat aansluit op de inhoud van de minor. Daarbij ontwikkel je je verder in de competenties Experimenteren, Onderzoeken, Beheren, Functioneren in een Organisatie en Zelfsturing.
- Biochemische Werkwijzen - BMLMBWW1, 4 ects, schriftelijke toets
- Biochemie Theorie – BMLMBC2T, 4 ects, opdrachten tijdens lessen
- Biochemie Praktijk - BMLMBC1P, 7 ects, schriftelijke toets (eventueel digitaal), praktische oefening met verplichte aanwezigheid
- Project Biochemie – BMLPROJ62, 15 ects, portfolio, praktische oefening met verplichte aanwezigheid
Totaal 30 ects
Werkvorm
Kennisgestuurde cursussen vinden plaats in theorielokalen, waarbij zoveel mogelijk wordt gekozen voor activerende werkvormen waarin de student aan zet is en verantwoordelijk is voor zijn eigen leertraject. Korte pitches van de docent worden afgewisseld met opdrachten waar studenten zelfstandig of in groepsverband aan werken. Van studenten wordt verwacht dat ze voorbereid naar de les komen. De praktijk- en projectgestuurde cursussen worden uitgevoerd in het lab onder begeleiding van een instructeur en/of docent. Buiten het lab vergaderen studenten wekelijks (in het geval van het project) met hun begeleidend docent, alias opdrachtgever, om de voortgang van het project te bespreken of vinden voorbereiding- en uitwerkingslessen plaats (in het geval van het practicum). Ook is er tijdens projecten de projecten regelmatig contact met professionals uit het werkveld om de voortgang van het onderzoek te bespreken.
Toetsvorm
Hierboven zijn de toetsvormen van de verschillende cursussen aangegeven. In de cursuswijzer van iedere cursus staat een toetsmatrijs waarin de leerdoelen en de toetsing ervan helder wordt beschreven. Herkansingen worden gepland op een tijdstip waarop geen concurrentie ontstaat met het reguliere onderwijs.
Het project kan gezien worden als een integrale toets omdat de kennis en vaardigheden van de andere cursussen nodig zijn om het project met succes te kunnen uitvoeren. Daarnaast worden bij het project alle competenties op het vereiste niveau getoetst. Naast de opdrachtgever vanuit het werkveld (bedrijf of onderzoeksgroep) wordt je inhoudelijk begeleid door een docent van de opleiding, die je ook feedback geeft op je competenties. Zo bouw je tijdens het project een portfolio op aan de hand waarvan aan het einde het assessment zal worden afgenomen om te beoordelen of het vereiste competentieniveau is behaald.
Leerdoelen
Doelen
Het leuke en bijzondere aan deze minor is dat hij volledig is opgebouwd rondom echte onderzoeksprojecten die worden uitgevoerd in samenwerking met bedrijven en universiteiten uit de omgeving. Zo kun je onderzoek doen naar een nieuw potentieel kankermedicijn of naar de antimicrobiële werking van bepaalde plantenstoffen of naar verbetering van de diagnostiek en behandeling van patiënten met een vitamine B12 deficiëntie. Naast deze projecten krijg je theorie en praktijk cursussen aangeboden, die nodig zijn om de projecten goed te kunnen begrijpen en uit te kunnen voeren. Op die manier ontwikkel je dus al onderzoekend de skills die nodig zijn voor het beroep van biochemisch research laboratorium analist.
Ingangseisen
Ingangseisen
Om deel te mogen nemen aan deze minor geldt voor BML studenten van de Hogeschool Rotterdam dat de propedeuse moet zijn behaald en dat aan beide 2e-jaars projecten moet zijn deelgenomen, en minimaal 1 van deze 2 moet zijn behaald.
Om deel te mogen nemen aan deze minor geldt voor Chemie studenten van de Hogeschool Rotterdam dat de propedeuse moet zijn behaald. Daarnaast moeten alle voorgaande projecten, practica en de derdejaarsstage met goed gevolg afgerond zijn. Er mag maximaal 8 studiepunten achterstand zijn in de kennisgestuurde leerlijn (theoriecursussen). In specifieke gevallen kunnen de minorcoördinator van beide opleidingen afwijken van de bovenstaande gestelde ingangseisen voor beide opleidingen.
Voor externe studenten geldt dat ze over voldoende voorkennis en (laboratorium)vaardigheden moeten beschikken om aan de Biochemieminor van de Hogeschool Rotterdam te mogen deelnemen. Dit wordt bepaald aan de hand van een intakegesprek met de coördinator. Ook moet de examencommissie van de eigen opleiding hiervoor goedkeuring hebben verleend.
Literatuur
Literatuur
EASMBWW1
- Cursuswijzer
- Lehninger Principles of Biochemistry, Nelson D.L. en Cox M.M, 8th edition, Worth publishers, New
York, 2021. - Quantitative Chemical Analysis, Harris D.C., 10th edition, W.H. Freeman and Company, 2020.
EASMBC1T
- Cursuswijzer
- Lehninger Principles of Biochemistry, Nelson D.L. en Cox M.M, 8th edition, Worth publishers, New York, 2021.
EASMBC1P
- Cursuswijzer
- Quantitative Chemical Analysis, Harris D.C., 10th edition, W.H. Freeman and Company, 2020.
- Lehninger Principles of Biochemistry, Nelson D.L. en Cox M.M, 8th edition, Worth publishers, New York, 2021.
- Door de docent beschikbaar gestelde bijlagen.
EASMBC1
- Cursuswijzer
- Formats voor Plan van Aanpak, wekelijkse werkschema's, projectverslag en procesverslag.
- Projectbeschrijvingen en eventueel extra aangeleverde achtergrondinformatie.
- Aangereikte en zelf opgezochte literatuur (hoofdstukken uit boeken, wetenschappelijke artikelen). De benodigde literatuur is sterk afhankelijk van het gekozen project, voortgang daarvan en eigen initiatieven.
Rooster
Volgt later
Toetsing
Toetsvorm
In de cursuswijzer van iedere cursus staat een toetsmatrijs waarin de leerdoelen en de toetsing ervan helder wordt beschreven. Herkansingen worden geprogrammeerd op een tijdstip waarop geen concurrentie ontstaat met het reguliere onderwijs.
Vanaf studiejaar 2019-2020 is het programma aangepast, waarbij gewerkt wordt met per kwartaal maximaal twee te toetsen (grotere) onderwijseenheden (theorie en praktijk) tegelijk, waardoor het aantal toetsen wordt beperkt. Dit draagt bij aan een minimale concurrentie tussen studie-onderdelen, waardoor de student beter in staat is te relatie te leggen tussen theorie en praktijk.
In het project zijn de kennis en vaardigheden van andere cursussen en praktijkvakken in de opleiding nodig om het project met succes te kunnen uitvoeren. Daarnaast worden bij het project alle competenties op het vereiste niveau getoetst. De docent brengt hierbij gedurende het verloop van het project al zoveel mogelijk de getoonde competenties van de student in kaart. In het portfolio kan de student aan de hand van het STARR’s, het werkplan, het labjournaal en behaalde resultaten aantonen dat hij/zij het vereiste competentieniveau heeft behaald. Tenslotte verwerkt de student de resultaten in een verslag dat beoordeeld wordt en ook aan de opdrachtgever teruggekoppeld wordt.
Aanvullende informatie
Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:
1) Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.
Download de leerovereenkomst en vul deze in.
Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 3-12-2024 aan voor de minor in stap 2.
2) Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).
Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:
- De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;
- Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.
In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.
Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.