Kies op maat

Inloggen Menu

Minor+ High Tech Cardiac Care (HTCC)

Binnen de minor+ High Tech Cardiac Care (HTCC) werken aankomende zorgverleners/zorgingenieurs aan vraagstukken vanuit de praktijk rondom de cardiologische toepassing van hoog complexe, medische apparatuur en ICT (VR, AR, CT, MRI, Echografie). Studenten krijgen binnen de minor de mogelijkheid om interdisciplinair samen te werken met studenten van Hogeschool Rotterdam en andere hogescholen, alsmede het werkveld zoals Erasmus MC en het Maasstad Ziekenhuis. Voorbeelden van vraagstukken zijn: capacity planning, angstreductie bij een open-hart-operatie a.d.h.v. VR toepassing, voorbereiding van een patiënt op een ingreep m.b.v. nieuwe technologie, optimaliseren workflow van stralingsapparatuur.

Centraal staat de opdracht waarin studenten in interdisciplinaire teams samenwerken. De opdrachten worden, in samenspraak met de opleiding, opgesteld door de ziekenhuizen, zodat een beroepsauthentieke situatie wordt gebruikt. Aan de hand van deze opdracht verkennen studenten welke kennis en vaardigheden nodig zijn. Studenten moeten samenwerken om van elkaars expertise gebruik te maken, daarnaast ontwikkelen ze de kennis en vaardigheden die ze nog niet (voldoende) bezitten. Binnen het onderwijs wordt er een verdeling gemaakt tussen projecten en kennis- en vaardigheidsonderwijs. Binnen de laatste categorie zal de nadruk liggen op het toepassen van kennis en ontwikkelen van relevante vaardigheden. In overleg kan besloten worden om alleen te participeren in het project, en vervallen de honours-competenties. 

Leerdoelen

Doelen

​​Binnen de minor wordt er gewerkt met vier thema’s met ieder onderliggende leer- en ​toetsdoelen. De thema’s zijn als volgt: 

  • Techniek in de cardiologische zorg
  • De organisatie en de context
  • De patiënt en collega’s
  • Eigen aandeel en professionele ontwikkeling

​Zie voor een uitwerking van de thema’s de leerdoelen in de bijlage. De doelen zullen in lijn met ​de beoogde niveaus volgens de Dublin descriptoren worden afgetoetst. ​Daarnaast zijn de leerdoelen van het Honours competentieprofiel Innoverend Handelen ​overkoepelend aanwezig in het onderwijs. De competenties zijn: 

  • Vernieuwingsgericht
  • Vraaggericht
  • Samenwerken
  • Interactief leervermogen
  • Kenniscreatie

​De ontwikkeling van deze competenties wordt gestimuleerd door de onderwijs- en ​begeleidingsvormen en zal voornamelijk in de individuele component terugkomen. De ​competentie samenwerken komt expliciet terug in het curriculum, omdat de minor zich richt op ​interdisciplinaire samenwerking. Studenten zullen hierin begeleid worden door experts op dit ​thema om dit zo goed mogelijk te laten verlopen.​ 

Ingangseisen

​​Doelgroep 

De minor is toegankelijk voor alle hbo bachelor studenten (intern en extern), die voldoen aan ​onderstaande voorwaarden:

  • Propedeuse behaald;
  • Stage (binnen afzienbare tijd) afgerond,
  • Student is actief in het vierde leerjaar.
  • Student spreekt en verstaat de Nederlandse taal;
  • Student heeft basiskennis van anatomie en fysiologie van het menselijk lichaam;
  • Student heeft affiniteit met de medische en/of technische sector

​Studenten die niet aan bovenstaande eisen voldoen kunnen middels een motivatiebrief toch in ​aanmerking komen voor deelname. De minor wordt in het bijzonder aanbevolen voor ambitieuze studenten van de opleidingen MTZ, MHV, MBRT en HBO-V.

Aanbod

De minor wordt ieder jaar aangeboden in het eerste semester (sept – feb) t.w.v. 30 ECTS. In ​geval dat een opleiding slechts ruimte heeft voor 15 ECTS, is het mogelijk om alleen het ​projectdeel af te toetsen, twv 15 ECTS. De kenniscomponent wordt dan niet afgetoetst. Dit is ​nadrukkelijk een uitzonderingssituatie. In het laatste geval vervallen de Honours-competenties ​en wordt het project als regulier onderwijs beschouwd.​ 

Literatuur

​​ABC van de Cardiologie, Inleiding in de diagnostiek en behandeling van hartziekten. Auteurs: Deckers en Abawi (tweede druk, 2020). ​ 

Rooster

​​Maandag, dinsdag, donderdagmiddag en vrijdag​ 

Toetsing

​​Het project wordt getoetst in de vorm van een interdisciplinair groepsproduct dat de basis ​vormt voor een groepsassessment. 
​De individuele component wordt gemonitord middels gesprekken tussen de tutor en student, ​reflectie van de student op zijn leerproces/ontwikkeling tot professional. De student ​documenteert deze voortgang in een portfolio wat de basis vormt voor een individuele ​beoordeling.​ 

Aanvullende informatie

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1)       Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.

Download de leerovereenkomst en vul deze in.

Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.

Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.

2)     Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-EAS-VT+00

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:

-         De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;

-         Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

Online voorlichtingen

Voorlichting dinsdag 1 april  17.30 - 18.15

Voorlichting dinsdag april 18.15 - 19.00

Voorlichting dinsdag 1 april 19.00 - 19:45

Voorlichting dinsdag 1 april 19.45 -20.30