Kies op maat

Inloggen Menu

Zorgtechnologie

De minor Zorgtechnologie is dé minor waar zorg-, ICT-, ontwerp- en techniekstudenten met elkaar én de praktijk werken aan slimme, praktische oplossingen voor de zorg!

Scott vertelt over zijn ervaringen met de Minor Zorgtechnologie van Hogeschool Rotterdam.

Leerdoelen

​​De minor "Zorgtechnologie" aan de Hogeschool Rotterdam is niet zomaar een onderdeel van je studie; het is jouw kans om echt verschil te maken in de wereld van de gezondheidszorg. Terwijl je het laatste jaar van je opleiding ingaat, biedt deze minor jou de unieke mogelijkheid om je te storten op het snijvlak van zorg en technologie. 
​ 
​Stel je voor: je werkt niet alleen aan projecten die in theorie geweldig klinken, maar je ontwikkelt ook echte oplossingen voor echte problemen uit de praktijk. De gezondheidszorg staat onder druk, en jij kunt deel uitmaken van de oplossing door innovaties te ontwerpen die de zorg toegankelijker, efficiënter en menselijker maken. Dit is je kans om iets te bouwen dat je grootouders, je ouders, of zelfs je toekomstige zelf ten goede komt. 
​ 
​Je leert niet alleen de nieuwste technologieën te ontwikkelen, maar ook hoe je deze vanaf het begin ontwerpt met het oog op soepele implementatie in de zorgpraktijk. Dit betekent dat je nadenkt over hoe je product integreert met bestaande systemen, hoe het wordt ontvangen door zowel patiënten als zorgverleners, en hoe het kan evolueren om toekomstige uitdagingen aan te gaan. Het is niet alleen over het bouwen van iets geweldigs; het gaat erom dat je iets maakt dat klaar is om een directe, positieve invloed te hebben op de gezondheidszorg. 
​ 
​Samenwerken staat centraal in deze minor. Je zult merken dat de beste ideeën ontstaan uit diversiteit - door samen te werken met studenten van verschillende disciplines en de beroepspraktijk leer je niet alleen van elkaar, maar combineer je kennis om iets te creëren dat groter is dan de som der delen. En met projecten die direct uit de zorgpraktijk komen, werk je niet in een vacuüm; je werkt aan iets dat echt impact heeft. 
​ 
​Bovendien, door de samenwerking met vooraanstaande zorginstellingen en technologiebedrijven, krijg je een uniek kijkje in de toekomst van de zorg én bouw je aan je netwerk binnen deze cruciale sectoren. 
​ 
​De minor "Zorgtechnologie" is jouw kans om de brug te slaan tussen jouw opleiding en de impact die je kunt hebben in de echte wereld. Het is jouw kans om niet alleen te dromen over de toekomst, maar om die toekomst zelf vorm te geven. Ben jij klaar om de uitdaging aan te gaan en je stempel te drukken op de wereld van de zorgtechnologie?​ 

Programma

​​Deze minor kenmerkt zich door “doen met kennis”. Onderzoeks- en ontwerpvaardigheden leer je niet alleen in de collegebanken, maar ook door zelf te ervaren. Je gaat met je projectgroep aan de slag met het verduidelijken van de vraag uit de praktijk, het vernieuwen van de zorg met zelf ontworpen technologie, Het veranderen van de praktijk met bestaande technologie en/of het versterken van de inzet van technologie in de zorg. Al naar gelang van de vraag uit de praktijk zal de nadruk van je onderzoek en ontwerp liggen op één of meer van deze onderdelen. Je laat dit zien door transdisciplinair samen te werken waarin je jouw eigen rol uitoefent binnen een projectgroep.​ 

Ingangseisen

De minor is voor een ieder toegankelijk.

Literatuur

De literatuur is afhankelijk van de projecten die de studenten kiezen of aandragen. In ieder geval wordt gebruik gemaakt van de ZOT aanpak:


https://www.hogeschoolrotterdam.nl/contentassets/8d5cd5bee7cc4c77b582f2dea71c1ff4/openbare-les-linda-wauben.pdf

Toetsing

​​De beoordeling vindt plaats door een combinatie van een onderzoeksdeel en een praktisch deel waarbij een eigen aandeel wordt uitgevoerd in groepsverband. Hierbij wordt er creatieve vrijheid gegeven aan de manier waarop je aantoont dat je aan bepaalde competenties voldoet. Aan de hand van de vraag uit de praktijk zal hierbij de nadruk liggen op de verduidelijkingsvraag, de vernieuwingsvraag, de verandervraag en/of de versterkingsvraag.​ 

Aanvullende informatie

Aangezien de minor Zorgtechnologie een ontwerpminor is waarbij een werkend prototype zal moeten worden opgeleverd, zijn er kosten aan deze minor verbonden. We rekenen erop dat je zelf een financiële bijdrage van maximaal €30 levert, wat je dwingt om met beperkte financiële middelen een ‘smart’ oplossing te realiseren. De hoogte van het totaal geïnvesteerde bedrag zal niet worden meegenomen bij de beoordeling.

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1)       Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor.

Download de leerovereenkomst en vul deze in.

Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.

Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025 aan voor de minor in stap 2.

2)     Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-EAS-VT+00

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:

-         De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;

-         Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen.

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.

Online voorlichtingen

Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor en kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting.

31 maart

16.00 - 16.45 uur

18.15 - 19.00 uur

20.30 - 21.15 uur

1 april

16.00 - 16.45 uur

18.15 - 19.00 uur

20.30 - 21.15 uur

2 april

16.00 - 16.45 uur

18.15 - 19.00 uur

20.30 - 21.15 uur