Kies op maat

Inloggen Menu

Waterbouw

Stedelijke deltagebieden over de hele wereld zijn zeer aantrekkelijk om in te wonen en werken, maar zijn ook kwetsbaar. Deze dichtbevolkte gebieden staan voor complexe watermanagement en waterbouwkundige uitdagingen, veroorzaakt door een samenspel van natuurlijke en menselijke factoren.
Zo worden stedelijke delta’s geconfronteerd met toenemende overstromingsrisico’s en verzilting als gevolg van zeespiegelstijging en extreme weersomstandigheden door klimaatverandering. Tegelijkertijd zorgen intensieve stedelijke en economische ontwikkeling voor toenemende druk op ruimtegebruik, een groeiende vraag naar zoetwater en verstoring van natuurlijke sedimentatieprocessen. Deze processen kunnen steeds beter beschreven worden door grote hoeveelheden data en (meet-)gegevens.
In delta’s zijn oplossingen nodig om bijvoorbeeld waterveiligheid en zoetwaterbeschikbaarheid te garanderen in combinatie met economische groei en leefbaarheid. Deze complexe vraagstukken vereisen professionals met watermanagement en waterbouwkundige kennis, die goed doordachte, duurzame en, waar nodig, innovatieve oplossingen kunnen ontwikkelen. Hiervoor kunnen de professionals van morgen door nieuwe manieren van samenwerken tot oplossingen komen.


De minor Waterbouw:

Bouw mee aan toekomstbestendige stedelijke deltagebieden!
De minor Waterbouw biedt jou een praktijkgerichte verdieping in watermanagement en waterbouwkunde, met een focus op actuele uitdagingen in stedelijke delta’s. Onder begeleiding van ervaren docenten, lectoren en gastsprekers uit het werkveld leer je werken aan opgaven in deltagebieden. Het programma combineert het opdoen van kennis en vaardigheden met het werken aan realistische praktijkprojecten. Met deze minor leer je om complexe vraagstukken in deltagebieden aan te pakken en zo bij te dragen aan toekomstbestendige delta’s.

1.Kennis en Vaardigheden
De helft van de tijd besteed je aan het opdoen van essentiële kennis en vaardigheden. Je leert over onderwerpen als morfologie, baggeren, waterveiligheid en waterbouwkundige constructies. Daarnaast krijg je training in programma’s als QGIS en Python voor data-analyse en informatieverwerking.

2.Projecten
De andere helft van de tijd pas je de opgedane kennis en vaardigheden toe in drie opeenvolgende, praktijkgerichte projectopdrachten, waarin je met studiegenoten en in opdracht van een opdrachtgever werkt aan verschillende uitdagingen vanuit een verschillende projectrol/projectfase.  

Project Prototyping
In dit project ontwikkel en bouw je een (fysiek) prototype voor een duurzame en innovatieve waterbouwkundige oplossing gericht op hoogwaterveiligheid. Je leert ontwerpend onderzoek te doen en rekening te houden met gebruikswensen. Teamwork en iteratief leren staan centraal.   
In 2024 2025 hebben studenten een oplossing bedacht om het Noordereiland in Rotterdam te beschermen tegen overstromingen door hoogwater. Een lector van de Hogeschool Rotterdam was betrokken bij dit project.

Project Tender
In dit project simuleren we een aanbesteding. Dit is een proces waarin bedrijven een voorstel (een aanbieding) indienen om een project te mogen uitvoeren. Het komen tot een aanbieding leert jou strategisch denken, samenwerken, en oplossingen presenteren die technisch haalbaar, duurzaam en kostenefficiënt zijn.
In 2024 2025 hebben studenten een voorstel ingediend voor de aanleg van een offshore windmolenpark in de Duitse Bocht. Boskalis was als opdrachtgever betrokken bij dit tenderproject.

Project Ontwikkeling Delta
In dit project werk je in een pressure cooker setting samen met studenten/partners uit andere landen aan een oplossing voor een waterbouw of watermanagement probleem in delta gebieden over de hele wereld. Je leert samenwerken met buitenlandse organisaties/studenten en word je bewust van een internationaal perspectief op watermanagement/waterbouwkunde uitdagingen.
In 2024 2025 hebben studenten een oplossing gezocht van het probleem van te weinig water (droogte) in stedelijke delta gebieden over de hele wereld. Een lector van de Hogeschool Rotterdam was betrokken bij dit project.

 

 

Leerdoelen

In de minor leer je:

Enkele veilige waterkeringen te ontwerpen;
Enkele Waterbouwkundige constructies te berekenen;
Een offshore project, zoals bv windmolens op zee globaal uit te werken;
Veranderingen (morfologie) t.g.v. waterstroming en/of watergolven van een zandige kust en rivier met alluviaal bed globaal te bepalen. Het bepalen gebeurt niet alleen met berekeningen, maar ook aan de hand van metingen in het waterloopkundig laboratorium;
Welk baggermaterieel het meest geschikt is voor een gegeven project en aan de hand van een simulatieprogramma de relatie te leggen tussen grondkarakteristieken en de productie van sleephopperzuigers en snijkopzuiger;
Over innovatieve ontwikkelingen in de waterbouw.

Ingangseisen

De minor Waterbouw is direct toegankelijk voor studenten Civiele Techniek, Watermanagement en Werktuigbouwkunde (die voldoen aan de ingangseisen voor het volgen van een minor zoals in het OER van de Hogeschool Rotterdam vastgesteld). Bij geïnteresseerde studenten van andere opleidingen (bijvoorbeeld; Milieukunde) wordt in een toelatingsgesprek vastgesteld of de student voldoende voorkennis heeft om de minor Waterbouw te kunnen volgen.

Literatuur

Binnen de minor is de aanschaf van literatuur zeer beperkt. Indien nodig wordt dit ruim van tevoren kenbaar gemaakt. De meeste literatuur wordt digitaal beschikbaar gesteld tijdens het onderwijsprogramma.

Rooster

Programma
De minor kent per semester een afzonderlijk thema. Met trainingen, cursussen en projecten word je op de hoogte gebracht van de huidige stand van de techniek.
In de projecten ontwerp je met medestudenten oplossingen voor problemen en opdrachten op het gebied van de waterbouw. Door de goede contacten met bedrijfsleven en de diverse overheidsinstellingen wordt ingespeeld op de actuele stand van zaken bij diverse projecten.

Naast projecten zijn er trainingen en cursussen op het gebied van o.a. veiligheid van waterkeringen,  waterbouwkundige constructies, watermeet- en regelsystemen, morfologie van rivieren, kanalen en zeeën, innovatie in de waterbouw, simulatie baggertechniek.

Toetsing

Toetsvormen In de minor wordt op verschillende manieren getoetst. Soms zijn het tentamens, soms individuele of groepsopdrachten

Aanvullende informatie

Aanmeldprocedure

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1)     Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor. Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 23-05-2025  aan voor de minor in stap 2.

2)    Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-IGO-VT+00

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:

-          De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;

-          Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.


Volg onze online voorlichting

Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor. Je kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting:

Maandag 31 maart  17.30 - 18.15 uur
Dinsdag 1 april  17.30 - 18.15 uur
Woensdag 2 april  17.30 - 18.15 uur