Kies op maat

Inloggen Menu

Bouwmanagement

Voor toelating aan deze minor moet je een motivatieformulier invullen, en wordt er in een toelatingsgesprek vastgesteld of je voldoende voorkennis hebt om de minor te kunnen volgen. Hiervoor sluit de inschrijving 28 april 2025.

De Gebouwde Omgeving staat voor een uitdaging, een vergaande integratie van de (bouw)processen en een intensieve multidisciplinaire samenwerking. Het gaat niet alleen meer om ontwerp en techniek, maar ook om duurzaamheid, circulariteit, energietransitie, juridische ontwikkelingen en de inpassing en de verantwoording naar de omgeving en de maatschappij (leefbaarheid en inclusiviteit).

Inhoud van de minor

De Bouw staat voor een uitdaging, een vergaande integratie van de bouwprocessen en een intensieve multidisciplinaire samenwerking. Het gaat niet alleen meer om ontwerp en techniek, maar ook om duurzaamheid, circulariteit, energietransitie, juridische ontwikkelingen en de inpassing en de verantwoording naar de omgeving en de maatschappij (leefbaarheid en inclusiviteit).

In deze minor ga jij deze uitdaging aan om binnen de context je vaardigheden als beroepsprofessional te trainen. Het gaat om kennis delen, begrip ontwikkelen en van elkaar leren. Wat kan jij bijdragen aan het ontwikkel- en bouwproces? Dat ga je ontdekken! Of het nu gaat over onderhoud bewust zijn in de realisatiefase of de maakbaarheid in de ontwerpfase, het gaat om het fase overstijgend denken en doen. Het hoofddoel is en blijft een gebouw ontwikkelen, ontwerpen en realiseren dat maximale klantwaarde behaalt. 

We leiden je op om na een aantal jaren praktijkervaring een managementtaak te vervullen binnen de brede, boeiende en vooral dynamische wereld van het bouwproces (initiatief tot beheer/gebruik/onderhoud). Bijvoorbeeld bij bouwmanagementbureau’s, architecten, bouwadviseurs en -ingenieurs, projectontwikkelaars en uitvoerende bouwbedrijven.

Je mogelijke toekomstige functie is een leidinggevende/ projectmanager bij een projectontwikkelaar, aannemer, architectenbureau, adviesbureau, woningcorporatie, gemeente of bouwmanagementbureau.

In deze minor staat de praktijk centraal.

Professionals trainen jou! Bedrijven uit de brede bouw en -ontwikkeling sector leveren vraagstukken aan en verzorgen workshops en colleges over bouwmanagement gerelateerde onderwerpen. 

De Minor is opgebouwd uit interactieve lesdagen waarin je hoorcolleges, vaardigheidstrainingen en praktijkchallenges uitvoert. Ook doe je een doorlopend project gedurende langere periode bij één van de deelnemende bedrijven.

Er is ruime aandacht voor het ontwikkelen van begeleidende, coördinerende en leiding gevende kwaliteiten (managementvaardigheden): hoe stel je een goed team samen, maar ook hoe stimuleer je teamleden? En hoe zorg je voor een goed werk- en leerklimaat.  

Er is aandacht voor methoden en techniek met daarin o.a. projectmanagement, managen van creativiteit, omgevingsmanagement, kwaliteitsborging en risicomanagement. 

Leerdoelen

Jouw leerdoelen:

Je ontdekt welke rollen jij kan vervullen in het bouwproces en hoe dat zich verhoudt tot anderen in dat proces. 
Je ontwikkelt competenties om het projectproces, in alle fases, te begeleiden, te coördineren en eventueel te leiden. 
Je werkt aan reële managementvraagstukken van en voor het bedrijfsleven (van initiatie tot en met beheer). 
Je krijgt hiervoor kennis aangeboden en ontwikkelt ‘soft-skills’ vaardigheden, in o.a. workshops waarin aandacht wordt besteed aan het motiveren en stimuleren van teams en leidinggeven. 

Je krijgt tools aangereikt op het gebied van (bouw)projectmanagement en het beheersen van kansen en risico’s en leert creativiteit in te zetten, maar ook hoe je kosten, kwaliteit en voortgang bewaakt en borgt.

Je leert effectief omgaan met (problemen in) teams, multidisciplinair samenwerken (met bouwkunde studenten van verschillende hogescholen én uit verschillende uitstroomprofielen) en communiceren met opdrachtgevers.  De student ontwikkelt het beheersen van een project o.a. op voortgang (tijd), kosten (geld) en kwaliteit. 

Ingangseisen

- Propedeuse behaald
- Alle stages t/m jaar 3 behaald
- De minor staat open voor alle studenten die een affiniteit hebben met de Bouwnijverheid en die zich wil ontwikkelen op het gebied van coördineren, begeleiden en sturen van (bouw)projecten in de gebouwde omgeving.
- Voor toelating aan deze minor moet je een motivatieformulier invullen, en wordt er in een toelatingsgesprek vastgesteld of je voldoende voorkennis hebt om de minor te kunnen volgen. Hiervoor sluit de inschrijving 16 mei 2025.
-In verband met de hoge mate van interactie met deelnemende bedrijven is er een maximum aantal deelnemers voor deze minor.
-Dit is een fulltime minor waarbij van de student wordt verwacht zich ook fulltime te kunnen inzetten. Aanwezigheid tijdens de lessen en workshops is verplicht ivm de opbouw in de training.

Literatuur

Wordt aangeboden tijdens de minor

Rooster

Fulltime minor waarvan 4 dagen worden geroosterd, 3 op school en 1 bij een bedrijf. Aanwezigheid is verplicht.

Toetsing

De minor wordt afgesloten met een portfolio en een mondeling individueel assessment.
Tijdens de minor zijn een aantal formatieve toet-momenten in de vorm van opdrachten en tussenassessment.

Aanvullende informatie

Aanmeldprocedure

Ben je een student van een andere onderwijsinstelling en wil je een minor volgen bij Hogeschool Rotterdam dan meld je je in 2 stappen als volgt aan:

1)     Meld jezelf voor de minor van je keuze aan via de blauwe knop Aanmelden. Je vindt deze knop rechtsboven op de pagina van de minor. Download de leerovereenkomst en vul deze in. Lever deze leerovereenkomst aan bij de examencommissie van je opleiding.
Wanneer de examencommissie goedkeuring heeft gegeven, meld je dan uiterlijk 16-05-2025  voor 9.00 uur aan voor de minor in stap 2.

2)    Meldt je na de goedkeuring aan in OSIRIS Aanmelding van Hogeschool Rotterdam via onderstaande link (maak eerst een account aan).

https://osiris.hr.nl/osiris_aanmeld_hrprd/WelkomPagina.do?proces=KOM2509&opleiding=MINOR-IGO-VT+00

Onderdeel van het aanmelden is het uploaden van de volgende documenten:

-          De leerovereenkomst ondertekend door jou en door jouw instelling;

-          Een scan of foto van je Paspoort of ID bewijs;

Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht of je aanvraag positief is beoordeeld of niet.

In OSIRIS Aanmelding moet je ook het Bewijs Betaald Collegejaar (BBC) uploaden voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Het BBC vraag je op bij jouw instelling nadat je hebt getekend of een machtiging hebt afgegeven voor de betaling van het collegegeld voor het collegejaar waarin je de minor wil volgen. Je ontvangt van Hogeschool Rotterdam bericht wanneer je aanmelding is goedgekeurd.


Volg onze online voorlichting

Deze voorlichting is een interactieve online bijeenkomst via Teams. Je krijgt een korte presentatie over de minor. Je kunt daarna vragen stellen aan de docent. Je kunt meedoen op je mobiel, laptop of tablet.

Door hieronder op de datum van de voorlichting te klikken kom je in de Teams meeting:

Maandag 31 maart 16.00 - 16.45 uur
Dinsdag 1 april 16.00 - 16.45 uur
Woensdag 2 april 19.45 - 20.30 uur